אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת UBS: בנקאים שוויצרים יעידו נגד ישראלים המואשמים בהעלמת מס צילום: איי אף פי

פרשת UBS: בנקאים שוויצרים יעידו נגד ישראלים המואשמים בהעלמת מס

הבנקאים – ראש צוות בסניף ציריך בשם גדעון כרמלי ויועץ השקעות בכיר בשם רוני אליאס – נעצרו ונחקרו במסגרת הפרשה, שבה עלה חשד להעלמת מס של עשרות ישראלים באמצעות חשבונות סודיים ב-UBS. בכליהם נתפסה רשימת לקוחות וכן מחברת שחורה ובה שמות של בנקאים על ציר שוויץ-ישראל

30.06.2016, 11:24 | תומר גנון
פרשת העלמת המס של ישראלים באמצעות חשבונות סודיים ב-UBS שוויץ: בנקאים מהדסק הישראלי בציריך ישמשו כעדי תביעה במסגרת כתב האישום שהוגש נגד לקוחות הבנק – בעלי קליניקה און בוריס ואבישר וייסמן, המואשמים בהעלמת הכנסות של 730 מיליון שקלים. כך עולה מרשימת עדי התביעה שצורפה לכתב האישום הראשון בפרשה שהוגש אתמול לבית המשפט המחוזי בת"א.

קראו עוד בכלכליסט

על פי החוק בשוויץ, חשיפת מידע על לקוחות הבנק מהווה עבירה פלילית. עם זאת, הבנקאים שמופיעים כעדי תביעה – מנהל צוות ב-UBS בשם גדעון כרמלי ויועץ השקעות בשם רוני אליאס - הם בעלי אזרחות ישראלית, ואף נחקרו בישראל במסגרת הפרשה. מתמלילי חקירתם שנחשפו בעבר ב"כלכליסט", עולה שהם מסרו בחקירתם מידע הקשור ללקוחות הבנק, שנכון לפתיחת החקירה (יוני 2014) החזיק 100 בנקאים שטיפלו בלקוחות ישראלים.

חקירת פרשיית קליניקה און הובילה להישגים מודיעיניים חשובים של רשות המסים. במסגרת החקירה, ולאחר שחוקרי פקיד שומה חקירות מס הכנסה חיפה והצפון גילו על פגישה של אבישר וייסמן עם הבנקאי שלו ב-UBS, רוני אליאס, הם חיכו לו במלון הילטון בת"א ועצרו את כל המעורבים.

בנק UBS בציריך, צילום: איי אף פי בנק UBS בציריך | צילום: איי אף פי בנק UBS בציריך, צילום: איי אף פי

בכליו של אליאס נמצאו רשימות של עשרות לקוחות ישראליים שהובילו לגלי מעצרים וחקירות של חשודים באחזקת חשבונות לא מדווחים והתחמקות מתשלום מס. בין החשודים: עורך דין, מרצה באוניברסיטה, מתווך נדל"ן, בעלים של חברת הנדסה, בעל פיצוציה וגם אשתו של השופט המחוזי לשעבר משה גלעד, אביבה גלעד. הפרקליטות מנהלת בימים אלה הליכי שימוע לחלק מהמעורבים ובהם אשתו של גלעד.

אבל החקירה הניבה עוד נכס מודיעיני חשוב. לפגישה עם אבישר וייסמן הגיע גם גורם בכיר יותר מאליאס – גדעון כרמלי, מנהל הצוות של אליאס ובכיר בדסק הישראלי של UBS. כרמלי, קצין ועורך דין ישראלי שעבד בקרדיט סוויס ועבר ב-2012 ל-UBS, נחקר במשך יומיים. גם בכליו נמצאה הפתעה – מחברת שחורה ובה רשימות שונות שניהל. הרשימות כללו שמות וסכומי כסף.

"אלה ישיבות הנהלה או תרשומות אישיות שלי, או סיכום של פגישות שלי עם עובדים על לקוחות פוטנציאליים", טען כרמלי בחקירתו. אלא שחוקרי הרשות לא התרשמו. הם גילו שהמחברת כללה מלבד שמות של לקוחות, עוד שורה של שמות בעלי ערך עבורם – רשימה של בנקאים שוויצרים מ-UBS שמגיעים לישראל לפגוש לקוחות. הרשימה הועברה לשימוש של יחידת המודיעין יעדים ברשות המסים.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
בהתאם לנוהלי ההוצל"פ, פקיד הפותח תיק צריך לוודא
בהתאם לנוהלי ההוצל"פ, פקיד הפותח תיק צריך לוודא כי קיימת התאמה בין שיעור הריבית שמבקש הזוכה (הנושה) והריבית על פי חוק או חוזה. למרות זאת, המבקר מצא שברבע מהתיקים נקבעה עם פתיחתם ריבית שגויה. דוגמה: באפריל 2015 תבע בנק לקוח בגין חוב של 40 אלף שקל בריבית שנתית של כ-10 אחוז (10.392%). ההוצל"פ פתחה את התיק בשיעור ריבית של 10,392%, ותוך חצי שנה תפח החוב ל-2.3 מיליון שקל והזוכה ביצע 13 עיקולים על חשבונות החייב. שגיאה מקוממת אף יותר שמצא המבקר: מתברר שפקידי ההוצל"פ הזינו בטעות כריביות בתיקים מספרים סידוריים אקראיים של טבלאות ריבית שעומדות לעיונם במערכת הממוחשבת. למשל, ביוני 2015 הגישה חברה ממשלתית תביעה נגד לקוח. בבקשת פתיחת התיק ציינה החברה כי הריבית הסטטוטורית בגין החוב היא ריבית הפיגורים שנקבעה על ידי החשב הכללי "לפי טבלה 195". פקיד ההוצל"פ פתח את התיק לפי שיעור ריבית של 195 אחוז במקום 8.1 אחוז. במתגובת ההוצאה לפועל למבקר שפירא, נמסר כי לאחר קבלת טיוטת הביקורת, הופק במערכת דו"ח הכולל כ-8,800 תיקים המתנהלים בריבית שגבוהה מ-20 אחוז. תיקים אלו הועברו לבדיקה פרטנית. ריביות בניגוד לחוק תקרת ריבית הפיגורים שרשאים הבנקים לגבות על חובות משכנתה מתעדכנת מעת לעת על פי צו של החשב הכללי באוצר ועומדת כיום על 8.1 אחוז לשנה. המבקר גילה מאות תיקים שנוהלו בריבית לא מעודכנת. למשל, 35 תיקים שנפתחו לבקשת בנק מסוים מנוהלים בריבית של 18.7% לשנה – כפול מהמותר. ההוצל"פ מסרה בתגובתה למבקר כי ערכה בדיקה וגילתה שכ-10,000 מתוך 40,000 תיקים בגין חובות משכנתה הם "תיקים החשודים כשגויים" שהתנהלו בריבית גבוהה מזו הקבועה בצו. אי סדרים קיימים גם בגביית חובות ארנונה על ידי העיריות: תקרת הריבית הניתנת לגבייה על פי חוק הרשויות המקומיות עודכנה ביוני 2014 והופחתה מ-9 אחוז שנתי ל-6 אחוז. עם זאת, רשויות רבות ביקשו להמשיך לפתוח תיקים על פי שיעור הריבית הישן - וההוצל"פ ביצעה. מבדיקת המבקר עולה כי בינואר 2015 נוהלו 156 אלף תיקים של חייבים לרשויות מקומיות בריבית גבוהה מזו המירבית הקבועה בחוק. ניפוח שכר טרחה חוק ההוצאה לפועל מאפשר לפתוח תיק בגין כל סכום חוב, ומנתוני המערכת עולה כי מחצית מהתיקים, מיליון ורבע, נפתחו בגין חובות של עד 5,000 שקל (קרן). בשנת 2014 נפתחו כ-5,000 תיקים בגין חובות של מאות שקלים. לדברי המבקר, חוב של 50 שקל יגדל כבר ביום הפתיחה פי תשעה בערך. לאחר נקיטת הליך נוסף (למשל, בקשה לעיקול כספים בחשבון הבנק) ייזקף שכר טרחה שני, אשר יגדיל את החוב פי 20. בנובמבר 2008 הוקם מסלול מקוצר בהוצל"פ לגביית חובות עד 10,000 שקל. במסלול זה הוצאות הגבייה נמוכות ב-50 אחוז מההוצאות במסלול רגיל, וכפועל יוצא החוב הנדרש מהחייבים "שפוי" יותר. אולם המחוקק לא חִייב את הנושים לפתוח תיקי הוצל"פ במסלול המקוצר, וכך קורה שרק 17 אחוז מהתיקים שיכול להיות מטופלים במסלול זה מנוהלים בו. מרבית הנושים, שרובם כאמור מיוצגים, מעדיפים לנהל תיקים במסלול רגיל אשר יקנה להם את מלוא שכר הטרחה המופקע והשמן, המגולגל אל החייבים. המבקר קורא לסגור את הפירצה החוקית בעניין זה.
OliveSushi  |  06.07.16