אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בתי החולים בישראל ממהרים לשחרר מאושפזים צילום: גדי קבלו

בתי החולים בישראל ממהרים לשחרר מאושפזים

מנתוני הבריאות שפרסם ה־OECD עולה כי מספר המיטות לאשפוז בארץ הוא מהנמוכים במדינות הארגון, וזו גם הסיבה לקיצור אשפוזים

03.07.2016, 07:17 | ספי קרופסקי

כמות המיטות לאשפוז כללי בישראל הוא מהנמוכים ביותר במדינות ה־OECD: 2.3 מיטות לאלף נפש, לעומת ממוצע של 3.6 מיטות בקרב המדינות החברות בארגון, כך עולה מנתוני הבריאות שפרסם הארגון לשנת 2014. מספר המיטות הנמוך מביא לקיצור ימי האשפוז: משך האשפוז הממוצע בישראל עומד על 5.1 ימים, ואילו הממוצע ב־OECD הוא 6.5. כמו כן שיעור תפוסת מיטות האשפוז הוא השני בגובהו בארגון: 91.8% לעומת 77% בקרב המדינות החברות.

קראו עוד בכלכליסט

על פניו, מדובר בשיפור ישראלי לעומת דו"ח 2013, אז עמד מספר המיטות על 1.9 לאלף נפשות, והממוצע של יתר החברות בארגון היה 3.3. אולם במשרד הבריאות מסבירים כי השנה שינו ב־OECD את ההגדרות, והחליטו לכלול מיטות לבריאות הנפש, ושינוי זה משפיע על הנתונים הכלליים.

כמו־כן, למרות עלייה משמעותית בשיעור מכשירי ה־MRI בישראל, מ־3.1 מכשירים למיליון נפש בדו"ח הקודם ל־4 בדו"ח הנוכחי, ישראל עודנה בתחתית הרשימה: הממוצע ב־OECD הוא 14.9 מכשירים למיליון תושבים.

מיטות אשפוז במסדרון בית החולים רמב"ם, צילום: אלעד גרשגורן מיטות אשפוז במסדרון בית החולים רמב"ם | צילום: אלעד גרשגורן מיטות אשפוז במסדרון בית החולים רמב"ם, צילום: אלעד גרשגורן

הדו"ח מצביע גם על הדומיננטיות הרבה של מערכת הבריאות הפרטית בישראל. כך עולה כי שיעור ההוצאה הפרטית לבריאות הוא מהגבוהים ב־OECD: 38% לעומת 27% בקרב יתר המדינות. מדובר בירידה קטנה ביחס לדו"ח הקודם, שבו עמד השיעור על 39%.

נתון נוסף שמצביע על חוזקה של המערכת הפרטית הוא שיעור בעלי הביטוחים הפרטיים, שעומד על 85.5% לעומת ממוצע של 36% במדינות ה־OECD, זהו המקום השני ברשימה. שיעור ההוצאה על בריאות מהתוצר בישראל עלה ל־7.6%, אך הוא עדיין מהנמוכים במדינות החברות בארגון, לעומת ממוצע של 9%. בדו"ח הקודם הוא ניצב על 7.5% כשהממוצע היה 8.9%.

הדו"ח מצביע גם על כמה מגמות חיוביות בישראל בכלל ובמערכת הבריאות בפרט. תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע: גבר ישראלי חי כשנתיים וחצי מעל הממוצע, 80.3 לעומת ממוצע של 77.9. בקרב הנשים הפער נמוך יותר: תוחלת החיים של אישה בישראל הוא שנה מעל הממוצע, 84.1 לעומת ממוצע של 83.3. עוד נתון מעודד הוא שיעור תמותת תינוקות בישראל: 3.1 פטירות לאלף לידות, לעומת ממוצע של 3.9 בקרב מדינות ה־OECD.

עוד עלה מהדו"ח כי מערכת הבריאות ממוקמת במקומות גבוהים בכל הקשור ליעילות מערכת הבריאות ותוצאותיה. במדד איכות החיים של הארגון בתחום הבריאות ניצבת ישראל במקום השביעי, ובמדד היעילות שבוחן את פוטנציאל הרווח בתוחלת החיים בישראל ישראל ניצבת במקום התשיעי בקרב הנשים ושביעי בקרב גברים.

הנתונים על ישראל קובצו בדו"ח מיוחד על ידי סמנכ"ל לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד ניר קידר ועל ידי רכז כלכלת בריאות רני פלוטניק. שר הבריאות יעקב ליצמן מסר בתגובה לדו"ח: "הנתונים שמפרסם ה־OECD מראים שתוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם ויש לנו מערכת בריאות איכותית. בין היתר הנתונים מדגישים היכן עלינו להשתפר". מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב: "הנתונים משקפים מהימנה את מערכת הבריאות בישראל".

תגיות