אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האסדה החדשה של תמר תשמש לבחינה מחדש של נפח לווייתן

האסדה החדשה של תמר תשמש לבחינה מחדש של נפח לווייתן

בסוף השנה תגיע אסדת קידוח חדשה למאגר תמר, וחברת נובל אנרג'י בוחנת אפשרות להשתמש בה גם לקידוח במאגר לווייתן, כדי לנסות להוכיח כי נפחו גדול מההערכה של משרד האנרגיה

03.07.2016, 22:08 | ליאור גוטמן

חברת נובל אנרג'י, שמשמשת כקבלנית הקידוח של מאגרי תמר ולווייתן, בוחנת אפשרות לשנע את אסדת הקידוח החדשה שתגיע לארץ בסוף השנה עבור מאגר תמר כדי לערוך בחינה מחודשת של נפח הגז שקיים במאגר לוויתן, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בתכנון קידוחי אימות לרוחב שטח החיפוש הימי של מאגר לווייתן ועד לרמה שתאושש את הדיווחים הבורסאיים השונים של דלק, רציו ונובל אנרג'י על כך שנפח הגז במאגר לוויתן הוא כ־620 מיליארד מ"ק.

לפני כחודש הודיע משרד האנרגיה שייעוץ חיצוני של חברת RPS הלונדונית קבע שנפח הגז במאגר לוויתן לא עולה על 500 מיליארד מ"ק, פער של 20% ביחס לדיווחי החברות. עוד נקבע שככל שיבוצעו קידוחי אימות חדשים במאגר, שיוכיחו שההשערות הגאולוגיות של דלק נובל ורציו נכונות, משרד האנרגיה ישקול להעלות חזרה את נפח הגז שקיים שם.

מאגר תמר, צילום: יח"צ מאגר תמר | צילום: יח"צ מאגר תמר, צילום: יח"צ

מכיוון שהעלאת נפח הגז שם מותנית בקידוחים חדשים, שותפות לווייתן בוחנת לשנע את אסדת הקידוח החדשה של תמר צפונה כדי לשרת את מאגר לווייתן. העלאת נפח הגז שם תגדיל את נפח הגז שמותר לייצוא ותשפר את יכולת המושא ומתן של שותפות לווייתן מול לקוחותיה בארץ או בחו"ל.

בתוך כך, היום הודיעה שותפות תמר שהיא אישרה השקעה של כמיליארד שקל (כ־265 מיליון דולר) בקידוח באר שישית וחדשה שם. אסדת הקידוח תגיע לישראל כבר בשבועות הקרובים כאשר מבחינת השותפות מדובר בקידוח שמיני במקום, לאחר שהקידוח הראשון בוצע עוד בתחילת העשור. הבאר השישית של תמר תמוקם בעומק של כ־5 ק"מ (מתוכם כ־3.5 ק"מ עומק מים). זמן הקידוח נטו נקבע על ארבעה חודשים והוא יושלם עד סוף השנה. קרוב לארבע שנים לא ביקרה את ישראל אסדת קידוח כאשר האחרונה היתה במאגר ישי של הזדמנות ישראלית ובני שטיינמץ בסוף 2012.

הבאר החדשה נועדה לשמר את יכולת אספקת הגז למשק. היקף אספקת הגז למשק גדל ביותר מ־10%, והוא עשוי להסתכם השנה בכ־9.5 מיליארד מ"ק, זאת לעומת כ־8.5 מיליארד מ"ק ב־2015. פעולות חיבור הצנרת לבאר החדשה והפיכתה למסחרית יושלמו במהלך שנת 2017. כ־160 מיליון דולר יושקעו בקידוח הבאר עצמה ועוד כ־105 מיליון דולר בתשתית הולכה.

קידוח תמר מוחזק בידי נובל אנרג'י (36%), דלק (31.25%, בחלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו אמר היום שמשק הגז הישראלי עובר מקיפאון לצמיחה. לדבריו, "החלטת ההשקעה של כמיליארד שקל בקידוח שמיני בתמר מתווספת להשקעה של כחצי מיליארד שקל במאגר לווייתן עד סוף השנה בלבד". הוא הוסיף כי "אנו צפויים להחלטות השקעה נוספות בהיקפים של עשרות מיליארדי שקלים בפיתוח משק הגז הטבעי. ההשקעות בסקטור הגז הטבעי יובילו לצמיחת המשק בשנים הקרובות", אמר.

מנובל אנרג'י לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.

תגיות