אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבורסות מצויות בנקודת איזון שברירית צילום: אוראל כהן

השורה התחתונה

הבורסות מצויות בנקודת איזון שברירית

הברקזיט אמנם הרעיד את השווקים אבל הדיבורים על משבר בסגנון ליהמן ברדרס מוגזמים, לפחות בינתיים

05.07.2016, 07:37 | אליעזר כרמל

התמיכה בבריטניה בעזיבת האיחוד האירופי היכתה בשווקים הפיננסיים ברחבי העולם. התחושה שתומכי ההישארות ישיגו רוב התבדתה, והתגובה החזקה בשווקים לא איחרה להגיע. בשוקי אסיה ואירופה נרשמו ירידות חדות וגם בארה"ב, אם כי מתונות יותר. גם הליש"ט צנחה מול הדולר בעוד היורו נחלש מעט.

קראו עוד בכלכליסט

הפרשנים הכלכליים שחררו הצהרות מפוצצות: "המשבר הנוכחי מזכיר את זה של 2008", "העולם צועד לקראת מיתון". בסוף השבוע קיבלו המומחים זמן לחשיבה מעמיקה ולהסקת מסקנות, ועם התחדשות המסחר בראשית השבוע הפכו הסקירות ליותר מקצועיות ומאופקות. אלה גרסו כי המשבר הנוכחי שונה בתכלית מהטראומה של 2008. הטריגר אז היה פיננסי, כשהתמוטטו הסדרי האשראי במוסדות הפיננסיים בארה"ב בעקבות המפולת בנדל"ן ובמשכנתאות. המומנטום השלילי היה מהיר ודינמי מאוד.

המפולת בבורסות פגעה קודם בגופי המימון ורק אחר כך התפשטה לענפים הריאליים. לעומת זאת במשבר 2016 מדובר באי־ודאות פוליטית־ריאלית בעיקרה, אטית ומתמשכת.

עמדת הפדרל ריזרב האמריקאי שלא להעלות את הריבית, נוכח ההתפתחויות, התחזקה אף יותר. כיום לא מדברים כלל על אפשרות להעלאת הריבית ב־2016. עמדה זו, בשילוב המדיניות המוניטרית המרחיבה בכל העולם, הביאה מיידית לעליות חדות בשוקי האג"ח, תוך שהתשואות צונחות.

בדיעבד התברר כי המכירות החפוזות של מניות בסוף השבוע הוכחו כמוטעות. השווקים חזרו לעלות. גם הליש"ט והיורו החזירו חלק מהירידות.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

המניות לא זולות

 

יודגש כי שערי המניות במרבית השווקים המפותחים הם גבוהים ומייצגים שוויי פירמות ומכפילי רווח לא נמוכים. עם זאת, הגורם המניע כיום את השווקים הוא הנזילות האדירה והיעדר האלטרנטיבות בסביבת הריבית האפסית. סכומי ענק מחפשים מוצא, והמשקיעים מעדיפים להחזיק במניות יקרות על פני אג"ח, המניבות תשואה השואפת לאפס. גם מכפילים גבוהים אינם מרתיעים את המשקיעים, אף על פי שהתאגידים הבורסאיים בארה"ב מציגים ירידה ברווחיות זו שנה שנייה ברציפות. עם זאת אנליסטים יכולים לאתר ענפים, מדינות או מניות שמהווים הזדמנות אטרקטיבית.

פונים לשווקים מתעוררים

 

משקיעים מתוסכלים מתודלקים במזומנים לא מהססים להעבירם לשווקים המתעוררים למרות הסיכון לפיחות חד או להפסדי הון. הבורסה בסאן פאולו, למשל, עלתה מתחילת השנה בכ־20%, מוסקבה ב־20% ומקסיקו ב־10%.

רק לפני שלוש שנים, כשתשואת האג"ח האמריקאיות לעשר שנים זינקה מ־1.6% ל־2.6%, השווקים המתפתחים רעדו. כספים גדולים יצאו ממדינות אלה לטובת השקעה מחודשת בארה"ב, תוך שהם גורמים לפיחותים חדים ולהפסדי הון של עשרות אחוזים למשקיעים.

ברמתם הנוכחית של שוקי האג"ח והמניות, חשוב לעקוב בדריכות אחר אירועים פוליטיים ומאקרו־כלכליים. אף על פי שלעת עתה יש רגיעה, הבורסות מצויות בנקודת איזון שברירית.

הכותב משמש דירקטור בתאגידים בורסאיים ואחרים, חבר בוועדות השקעה מוסדיות ויועץ פיננסי לגופים ציבוריים

תגיות