אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החורף כבר כאן: סכום העסקאות בהייטק צנח במחצית הראשונה של 2016 צילום: אוראל כהן

החורף כבר כאן: סכום העסקאות בהייטק צנח במחצית הראשונה של 2016

רק גרירת רישום מכירת איזיצ'יפ למלאנוקס לינואר מנעה התרסקות של ממש. אבל ייתכן שהירידה נובעת דווקא ממגמה חיובית של חברות שמחפשות צמיחה ולא אקזיט

06.07.2016, 11:10 | מאיר אורבך

החורף שממנו חששו בענף ההייטק מגיע לישראל, והמחצית הראשונה של 2016 מסתמנת כסנונית המבשרת על בואו. ירידה גדולה נרשמה במחצית הראשונה של השנה גם בסכום האקזיטים - שרבים טענו שהורסים את התעשייה - וגם במספר העסקאות. לפי דו"ח של חברת המחקר IVC-Meitar, סכום האקזיטים ירד מ־4.24 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2015, ל־3.32 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2016.

קראו עוד בכלכליסט

מספר העסקאות ירד גם הוא. ב־2015 נרשמו 64 עסקאות, בעוד השנה נרשמו 45 עסקאות בלבד. בענף חלוקים לגבי הסיבות לירידה באקזיטים, והדעות נעות בין אופטימיות זהירה לאזהרות שהירידה תימשך גם במחצית השניה של השנה.

רק חברה ישראלית אחת הנפיקה השנה בחו"ל

שלוש רכישות גדולות היוו 57% מהסכום הכולל באקזיטים במחצית הראשונה של 2016. הראשונה והגדולה מכולן היא רכישת המתמחה במעבדים לרשתות תקשורת איזיצ'יפ על ידי המתמחה בתחום הקישוריות בין שרתים מלאנוקס תמורת 811 מיליון דולר. העסקה התגבשה ברובה ב־2015 ורק החתימה הסופית עליה התבצעה בתחילת השנה, מה שהקטין את הפער שעלול היה להכפיל את עצמו.

מנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן. העסקה הגדולה ביותר השנה, צילום: אוראל כהן מנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן. העסקה הגדולה ביותר השנה | צילום: אוראל כהן מנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן. העסקה הגדולה ביותר השנה, צילום: אוראל כהן

בנוסף לעסקה זו, קרן פרייבט אקוויטי רכשה את Xura (לשעבר קומברס) העוסקת בטכנולוגיות תקשורת ב־643 מיליון דולר, וחברת התוכנה אורקל רכשה את חברת הענן ראבלו ב־430 מיליון דולר.

להבדיל משנה שעברה, בשנה הנוכחית רק חברת טכנולוגיה ישראלית אחת הנפיקה בחו"ל אך זו לא הנפקת פאר. מדובר בחברת תכנון הערים החכמות טרנדיט (Trendit), שהנפיקה בבורסת לונדון וגייסה בה 5.9 מיליון דולר, לפי שווי בחרה של 17.6 מיליון דולר. נתנוני ההנפקות לציבור התרסקו לפיכך ב־99%, כש־8 הנפקות ציבוריות במהלך 2015 גייסו 609 מיליון דולר.

עורכי הדו"ח מעריכים ש־2016 תסתיים עם כ־100 אקזיטים בדומה לשנה שלפניה, אך עם כ־7 מיליארד דולר, כ־13% פחות מאשר בשנה שעברה.

למרות הירידה באקזיטים אפשר להיות אופטימיים

למרות הירידה באקזיטים, יכול להיות שהסיבה דווקא חיובית. מנכ"ל IVC קובי שימנה טוען בעניין כי "אנו צופים שהמספרים של 2016 לא יהיו שונים באופן דרמטי מאלו של השנים הקודמות, אך יחד עם זאת, התחזית מראה על ירידה. אבל, אנחנו מאמינים כי אווירת השוק הנוכחית מאפשרת לחברות דווקא להתמקד בצמיחה ולא באקזיטים. היום יש יותר חברות המעדיפות לצמוח ונראה שהמשקיעים מוטים יותר לכיוון הזה, אם לשפוט לפי העובדה שלחברות בצמיחה קל יותר לגייס הון".

עורך הדין דן שמגר, שותף במשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל לא אופטימי כמו שימנה. "מגמה הירידה היתה צפויה נוכח מספר מגמות שניתן היה לזהות בשוק הטכנולוגי, בעיקר בארה"ב ובמידה חלקית בסין כבר בשלהי השנה שחלפה", טוען שמגר. "בניגוד לישראל, הרבעון האחרון של 2015 הציג מגמה של האטה בפעילות חברות הטכנולוגיה, ובעיקר ירידה בגיוסי ההון בארה"ב. ירידה בשווי חברות פרטיות, לצד אי־יציבות במחיר החברות הציבוריות במדינה, הוביל למשנה זהירות, ובהקשר הנוכחי גם להאטה בתהליכי קבלת החלטות הרוכשים". שמגר עוד מניח כי ההאטה תמשיך גם למחצית השניה של השנה.

בנוסף לירידה באקזיטים, מתקיימת תופעה אחרת. מתחילת השנה נמשכת מגמת בה הרוכשים והנרכשים שניהם ישראליים. העסקה הגדולה ביותר שהתבצעה השנה הייתה כאמור מלאנוקס שרכשה את איזיצ'יפ, אך בסך הכל נרשמו 8 עסקאות כאלו, שמסתכמות עד היום ב־916 מיליון דולר. רוב חברות ההייטק הישראליות שביצעו רכישה התרכזו בשוק הגלובלי, עם 21 עסקאות בשווי כולל של 1.2 מיליארד דולר.  

תגיות