אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד 3 קרנות בריטיות חוסמות פדיונות - מחצית מהענף נכנסה להקפאה צילום: אימג'בנק / Gettyimage

עוד 3 קרנות בריטיות חוסמות פדיונות - מחצית מהענף נכנסה להקפאה

ביומיים האחרונים הודיעו 6 קרנות בריטיות להשקעה בנדל"ן על חסימת התנועות, בניסיון למנוע פגיעה קשה בנזילות. Hargreaves Lansdown: "לא מדובר בעניין של ימים, הקרנות צפויות להיות סגורות למשך שבועות וחודשים"

06.07.2016, 19:21 | מיקי גרינפלד ואלי שמעוני

החשש ממשבר בשווקים הפיננסיים של בריטניה גובר היום (ד') לאחר שעוד שלוש קרנות נדל"ן מסחרי חוסמות את האפשרות למשוך כספים, בהמשך לחסימה דומה של 3 קרנות אתמול.

התוצאה: למעלה ממחצית ממגזר ההשקעות בנכסים בבריטניה, המנהל נכסים ב-25 מיליארד דולר, נכנסה להקפאה.  

קראו עוד בכלכליסט

אלה הקרנות שהודיעו על הקפאה בשעות האחרונות: הודעות קרן Henderson, המנהלת נכסים בהיקף של 3.9 מיליארד ליש"ט. קרן Columbia Threadneedle המנהלת נכסים בהיקף של 1.4 מיליארד ליש"ט וקרן Canada Life.

הראשונה שקיבלה החלטה על הקפאת התנועות היתה קרן Standard Life Investments שפירסמה את החלטתה ביום שני בערך ופתחה את פרץ. אתמול הצטרפו אליה בהחלטה דומה הקרנות Aviva Investors ו-M&G Investments. שלושתן יחד מנהלות נכסים בהיקף של 9.1 מיליארד ליש"ט.

 

ההחלטה על ההקפאה נועדה למנוע מצב שבו יעלה היקף הפדיונות על היקף הנכסים הנזילים של הקרנות - ובכך יסכן את יציבותן ואת האפשרות להמשך פעילות.

 

ליית' חלף (Laith Khalaf), אנליסט בכיר בפירמת Hargreaves Lansdown, מעריך שתקופת ההקפאה עשויה להימשך חודשים. "הסגירה תימשך עד שהקרנות יצליחו לגייס כספים על מנת לעמוד בהיקף הפדיונות הצפוי. על מנת לגייס את הכסף הזה הם חייבות למכור נכסים, וכמו שכל מי שמחזיק בבעלות על בית יודע, זהו לא תהליך מהיר וחסר בעיות.

 

במצד דברים זה, הקרנות צפויות להיות סגורות למשך שבועות וחודשים. לא מדובר בעניין של ימים", אומר חלף.

הבנקים החשופים ביותר לשוק הנכסים הבריטי הם רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) ולוידס. RBS נפל היום ב-5.8%, לוידס התאושש לקראת הנעילה וירד ב-1.3%. מדד פוטסי איבד היום 1.3% מערכו.

הבורסה של לונדון , צילום: בלומברג הבורסה של לונדון | צילום: בלומברג הבורסה של לונדון , צילום: בלומברג

M&G, שנחשבת לאחת מקרנות הנדל"ן הבולטות בבריטניה, ומנהלת 178 נכסים מסחריים בשווי של 4.4 מיליארד ליש"ט, הודיעה כי עצירת המשיכות תאפשר למנהליה "להבטיח כי מכירת נכסים תיעשה במחירים סבירים". במלים אחרות, מנהלי M&G סבורים כי שוק הנדל"ן עומד בפני עודף היצע. ההודעה הכניסה לסחרור את שוק קרנות ההשקעה בנדל"ן בבריטניה, שמנהל נכסים בהיקף אדיר של 35 מיליארד ליש"ט.

הביקוש לבניינים בסיטי ובדוקלנד צפוי לרדת

בסקירה שפרסמה M&G מיד לאחר ההצבעה על הברקזיט כתבו מנהלי הקרן כי הביקוש לבנייני משרדים צפוי להיפגע, בעיקר באזורי הסיטי והדוקלנד - אזורים שבהם מתרכזים משרדי בנקים, חברות ביטוח וקרנות השקעה מכל העולם. המהלך עורר דאגה וסימן כי בהלת מכירת נכסים עלולה לדרדר את השוק הנדל"ן הבריטי לשפל. בראשונה נרשמו אתמול ירידות במניות הנדל"ן בלונדון, אך השפעה זו עלולה להתגלגל לבנקים הבריטיים (הסובלים גם מבעיות אחרות), שהשקיעו בשנים האחרונות בנדל"ן מסחרי והעמידו הלוואות לתחום.

קרנות הנדל"ן הן רק הניצוץ שהצית את פרץ הפסימיות בשווקים. הבעיות של הבנקים באירופה לא החלו היום. דויטשה בנק הגרמני, קרדיט סוויס והבנקים האיטלקיים סובלים בימים האחרונים מירידות שערים חדות, בשל מאזנים חלשים והיקף הלוואות המוגדרות בסיכון גבוה. אין חדש במבנה המאזנים הרעוע של הבנקים באירופה, אך משבר הברקזיט העלה את רמת הלחץ בשווקים, והציף את הקשיים האפשריים.

אם ביוון, שבה סבלו הבנקים מהלוואות בעייתיות, חילצה הממשלה היוונית את הבנקים המקומיים, והיא בתורה ביקשה חילוץ מהאיחוד האירופי, הרי שכעת האווירה באירופה השתנתה. עכשיו ברור גם לאיטליה כי הסבלנות לחילוץ הבנקים המקומיים פחתה מאוד. יציאת בריטניה מהאיחוד עלולה לזרז יציאה של מדינות אחרות מגוש היורו ולהגדיל את משקל המדינות החלשות בגוש. בפעם הבאה שאיטליה תזדקק לסיוע, אם אכן תגיע למצב כזה, הרי שגוש היורו ללא בריטניה יהיה חלש יותר.

 

הסיטי של לונדון, צילום: בלומברג הסיטי של לונדון | צילום: בלומברג הסיטי של לונדון, צילום: בלומברג

תגיות