אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החומרים שמהם עשוי משבר נזילות כבר כאן צילום: בלומברג

החומרים שמהם עשוי משבר נזילות כבר כאן

הסכומים בקרנות שהקפיאו את הפדיונות אינם מרקיעי שחקים - אבל יש מי שמזהה כאן דפוס מטריד המוכר מן העבר

07.07.2016, 08:19 | אורי פסובסקי
חלק מהסיכונים ליציבות המערכת הפיננסית שעליהם הזהיר הבנק אוף אינגלנד (הבנק המרכזי האנגלי) טרם משאל העם לעזיבת האיחוד האירופי "החלו להתגבש", הצהיר שלשום נגיד הבנק, מארק קרני, במה שעוד עשוי להסתבר כרגע של אנדרסטיימנט בריטי. 

קראו עוד בכלכליסט

הקפאת כספים

קרני אמר את הדברים עם פרסום דו"ח היציבות הפיננסית החצי שנתי של הבנק, שהצביע על תחום הנדל"ן המסחרי כאחד הסיכונים העיקריים ליציבות המערכת הפיננסית בממלכה המאוחדת – ובמיוחד על קרנות ההשקעה בנדל"ן. הקרנות האלה, מסביר הדו"ח, מושקעות בנכסים לא נזילים (בנייני משרדים למשל) אבל מאפשרות למשקיעים למשוך את הפקדונות שלהם בהתרעה קצרה. אלה החומרים הקלאסיים שמהם עשוי משבר נזילות.

זו לא אפשרות תיאורטית. שש מקרנות הנדל"ן הגדולות בבריטניה כבר הספיקו להכריז השבוע שהן מקפיאות למשך חודש את משיכת כספי המשקיעים בהיקף של כ־14.5 מיליארד ליש"ט.

בתמונה הכוללת, אלה לא מספרים מרקיעי שחקים, אבל יש מי שמזהה כאן דפוס מטריד המוכר מן העבר. שנה לפני המשבר הפיננסי של 2008, בקיץ 2007, הודיע בנק ההשקעות בר סטרנס שהוא מקפיא את משיכת כספי המשקיעים משתי קרנות גידור שלו שנקלעו לקשיי נזילות. בדיעבד אלה היו סימני האזהרה לפרוץ משבר הסאב־פריים. ובכל זאת, מדובר במספרים בקנה מידה קטן יותר. לפי נתוני הבנק המרכזי, השווי הכולל של נכסי קרנות הנדל"ן המסחרי בבריטניה הוא 35 מיליארד ליש"ט בלבד,שהם 7% מכלל הנדל"ן המסחרי בבריטניה.

עסקים בינוניים יפגעו

המגזר הזה ראה ימים טובים יותר. ברבעון הראשון של 2016 כבר נרשמה נפילה של 6 מיליארד ליש"ט בפעילות בשוק הנדלן המסחרי, או 34% יחסית לרבעון הקודם. המחירים בשוק, שרשם עליות של 40% מאז 2009, פתאום נראו גבוהים מדי, ומבוססים על תחזיות צמיחה והערכות סיכונים אופטימיות מדי. הן בוודאי נראות אופטימיות אחרי ההצבעה על עזיבת האיחוד האירופי, שכבר גרמה למגוון תאגידי ענק בינלאומיים, ובמיוחד לענקים הפיננסיים, להודיע שישקלו מחדש את היקף פעילותם בבריטניה – מה שעשוי להכביד עוד יותר על שוק הנדל"ן המסחרי.

החשש מירידות מחירים נוספות שלח את המשקיעים לפדות את כספם מקרנות הנדל"ן, וכבר הביא כאמור לגל של הקפאות כספים. אם המשקיעים יתמידו ברצונם למשוך את הכסף, הקרנות ייאלצו למכור נכסים במכירת חיסול, מה שישלח את המחירים מטה. הנפגעים לא יהיו רק המשקיעים בקרנות.

דו"ח בנק אוף אינגלנד מסביר ש־75% מהעסקים הבינוניים והקטנים משתמשים בנדל"ן מסחרי כבטוחה להלוואות, וירידת מחירים עשויה להקשות עליהם להשיג מימון לפעילותם או למחזר הלוואות ישנות. ומה באשר לבנקים? החשיפה שלהם לתחום דווקא ירדה ובשנתיים החולפות הם עמדו במבחני לחץ שדימו ירידת מחירים של 30%.

אבל כפי שה"וול סטריט ג'ורנל" הזכיר אתמול, קרנות הנדל"ן הן לא היחידות שמחזיקות בנכסים לא נזילים, ולכן חשופות לריצה של המשקיעים שלהן. גם קרנות נאמנות ותעודות סל עשויות להחזיק באג"ח בסחירות נמוכה, ואפילו בהלוואות ארוכות טווח. אם כי בינתיים הן לא מראות סימני לחץ. משבר הנזילות תחום כרגע לתחום הנדל"ן המסחרי – ומתפשט מקרן לקרן.

מארק קרני, נגיד הבנק הבריטי , צילום: בלומברג מארק קרני, נגיד הבנק הבריטי | צילום: בלומברג מארק קרני, נגיד הבנק הבריטי , צילום: בלומברג

תגיות