אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השירות הלאומי: כשלים בחסות הבית היהודי צילום: תומר אפלבאום

פרשנות

השירות הלאומי: כשלים בחסות הבית היהודי

המבקר כבר התריע פעמיים על הבעייתיות בשירות הלאומי, אבל נראה שאין מנוס מכך שהבייבי של הבית היהודי יגיע לחקירה

07.07.2016, 10:17 | ספי קרופסקי

תחום השירות הלאומי נחשב מאז ומתמיד לבייבי של אנשי מפלגת הבית היהודי בתוך הכנסת ומחוצה לה. מאז שהוקמה מינהלת השירות הלאומי־אזרחי לפי החלטת ממשלה ב־2008, השליטה בה חולקה בין כמה משרדים כשהמשותף להם היה שר מטעם המפלגה – תחילה השר דניאל הרשקוביץ במשרד המדע והטכנולוגיה, לאחריו היו"ר הנוכחי נפתלי בנט במשרד הכלכלה, אז אצל השר לשעבר אורי אורבך במשרד לאזרחים ותיקים ובשנה שעברה זכה במתנה השר אורי אריאל במשרד החקלאות. מי שעומד בראש המינהלת מאז 2010 הוא שר שלום ג'רבי, מזכ"ל הבית היהודי לשעבר ופעיל פוליטי מוכר במפלגה.

למען הסדר הטוב, יש בזה היגיון: הקשר ההיסטורי בין השירות הלאומי לציונות הדתית הולך אחורה כמה עשורים, כשבנות דתיות ביקשו לתרום גם הן למאמצי ההישרדות של המדינה הצעירה. מאז שהוקם כמפעל התנדבותי מבורך הוא הספיק במרוצת השנים לצמוח ולפתוח דלתותיו לאוכלוסיות רבות ומגוונות, כשמטרתו לגרום למתנדביו לתרום לקהילה ולא פחות חשוב מכך – להרגיש שייכים.

אבל באופן לא כל כך מפתיע, תרבות ה"סמוך" הארגונית שנהוגה בכל כך הרבה מוסדות ישראליים (בטח כאלה עם קשר פוליטי מובהק) חלחלה גם למפעל המבורך הזה ובאה לידי ביטוי בבדיקה הפיננסית שמבצעת כעת החשכ"לית באמצעות משרד רואי החשבון הוגן, גינזבורג, יודלביץ' ושות'.

נפתלי בנט, שר החינוך, צילום: אוראל כהן נפתלי בנט, שר החינוך | צילום: אוראל כהן נפתלי בנט, שר החינוך, צילום: אוראל כהן

מי שהתריע על ההתנהלות הבעייתית פעמיים הוא משרד מבקר המדינה, פעם אחת בבדיקה שערך ב־2010 ופעם שנייה בבדיקה חוזרת שקיים ב־2015 ובה כתב כי הליקויים שהתגלו בבדיקה הראשונה לא תוקנו. המבקר קבע כי "על רשות השירות הלאומי אזרחי לשפר את מנגנוני הבקרה על הפעלת המתנדבים". בינתיים, ההמלצות תקועות וגם הצעה שנועדה להסדיר כללים ברורים לשירות הלאומי עדיין נמצאת בשלבי חקיקה (אם כי מתקדמים).

ברקע של הבדיקה הנוכחית, אם כי ללא קשר ישיר אליה, נמצא גם קרב רווי דם רע על אופיו של השירות הלאומי-אזרחי בין גורמים ציבוריים ופוליטיים. כך התנועה לאיכות השלטון הגישה באחרונה עתירה נגד ההחלטה להכיר בשתי עמותות חדשות כגופים מוכרים, ביניהן "חיבור חדש" שבין מייסדיה קרובי משפחה של ראש המינהלת ג'רבי.

במקרה הטוב, הבדיקה הנוכחית שרק החלה תסתיים בגילוי של סדרת טעויות שנבעה משיטות ניהול, סנכרון ושליטה מאוד כושלות מצד העמותות, המינהלת והגופים שרכשו את השירותים (ובהם משרדים ממשלתיים). במקרה הפחות טוב, ואפשר רק לקוות שלא נגיע לשם, זה עלול להסתיים בחקירה משטרתית.

תגיות