אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל ספורטאי והחתיכת סיפור שלו צילום: איי אף פי

כל ספורטאי והחתיכת סיפור שלו

לוחם טקוואנדו בלגי שאחיו ביצע את הפיגוע בבריסל; מתעמלת עם בן מבוגר יותר ממתחרותיה; סייפת מוסלמית אמריקאית עטוית חיג'אב; "ניימאר" של החץ וקשת; ורץ מרתון קמבודי שהוא גם קומיקאי יפני וגובהו 1.45 מ'; תשכחו מאוסיין בולט ומייקל פלפס, אלו השמות האמיתיים שמהם בסוף עשויה חוויית המשחקים האולימפיים

10.07.2016, 08:01 | עמרי לוין

זו שהתחרתה עוד במשחקים בברצלונה

אוקסנה צ'וסוביטינה (41)

אוזבקיסטן, התעמלות

 , צילום: גטי אימג צילום: גטי אימג'ס  , צילום: גטי אימג

41 הוא אכן גילה של צ'וסוביטינה, זו לא טעות, בעיקר כשלוקחים בחשבון את הענף שבו היא מתחרה. אחרי שייצגה את ברית המועצות, אוזבקיסטן וגרמניה, צ'וסוביטינה תשוב להתחרות בריו עם אוזבקיסטן, ותיהפך למתעמלת המבוגרת בתולדות המשחקים האולימפיים, ולראשונה גם למי שמתחרה בשבע אולימפיאדות רצופות. היא גם אחת היחידות בענף שממשיכה להתחרות לאחר לידה. בנה, אלישר, כבר בן 17, מבוגר יותר מחלק ניכר מהמתחרות של אמא שלו.

בולט, תכיר – האתלט המושלם מכולם

וייד ואן ניקרק (23)

דרום אפריקה, אתלטיקה קלה

 

  , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי   , צילום: איי אף פי

אוסיין בולט ימשוך את רוב תשומת הלב בתחרויות האתלטיקה, אבל אל תפספסו את הדרום אפריקאי בן ה־23, שהוא אולי האתלט המושלם בעולם. ואן ניקרק הוא אלוף העולם בריצת 400 מטר, והאדם הראשון בהיסטוריה שרץ 400 מטר בפחות מ־44 שניות, 200 מטר בפחות מ־20 שניות, ו־100 מטר בפחות מ־10 שניות, הישג בלתי רגיל. עם זאת, בריו הוא ככל הנראה יתמקד במקצה החזק שלו, ה־400 מ’, שם יש לו את הסיכוי הכי גבוה לזכות בזהב, וגם המקצה היחיד שבו לא צפויה לו תחרות מול בולט. ואן ניקרק כבר קבע את הזמן הרביעי המהיר ביותר בהיסטוריה ב־400 מ', ושיפור קטן יכול להביא אותו לא רק לזהב אלא גם לשיא עולם.

   

מסוג הדברים שהיפנים האלה אוהבים

הורי גבשיאן (26)

ארמניה, התעמלות אמנותית

 , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי  , צילום: אי פי איי

יש ספורטאים שיגיעו למשחקים בריו עם התנאים הטובים ביותר להצלחה: מימון, צוות מאמנים ותזונאים, ולו"ז מדוקדק של אימונים מקצועיים ומנוחה. גבשיאן, לעומת זאת, תגיע ישר ממשמרת בבית החולים בקליבלנד, שם היא עובדת כדי לממן לעצמה את היכולת להשתתף במשחקים. המתעמלת האמנותית נולדה בארה"ב להורים ארמנים, ועובדת כמיילדת בלילות ובסופי שבוע, בין האימונים. ההישגים הצנועים יחסית שלה לא היו מספיקים לה כדי לייצג את ארה"ב בריו, אבל בהחלט מספיקים כדי להיות המתעמלת האמנותית הארמנית היחידה במשחקים. "זה מאוד מספק כי אני מביאה חיים לעולם ושומעת את התינוקות האלה בוכים בפעם הראשונה", סיפרה גבשיאן הנרגשת בראיון לרדיו BBC הבריטי. "אולי יום אחד ירצו לקרוא לילד על שמי אחרי שיגלו שאני ספורטאית אולימפית".

 

הגיבור שבא במקום הכדורגל

מרקוס וינישיוס ד'אלמיידה (18)

ברזיל, חץ וקשת

 , צילום: Marcelo Camargo/Agência Brasil צילום: Marcelo Camargo/Agência Brasil  , צילום: Marcelo Camargo/Agência Brasil

הכינוי שהוענק לו בברזיל, "ניימאר של החץ וקשת", מסכם היטב את התופעה: מטאור בקנה מידה עולמי שללא ספק ישלוט בענף שלו ביד רמה במשך שנים. לא תהיה לו הזדמנות טובה יותר להתחיל לעשות את זה מאשר בעיר הולדתו, ריו דה ז'ניירו, שם מצפים ממנו להישג השיא בקריירה הקצרה שלו – זהב אולימפי. לד'אלמיידה כבר יש בקורות החיים מדליית כסף באליפות העולם (בגיל 16), מדליית כסף באולימפיאדת הנוער ושלוש מדליות זהב במשחקים הדרום־אמריקאיים.

 

הילד המקומי קופץ למים

מתאוס סנטנה (20)

ברזיל, שחייה

  , צילום: גטי אימג צילום: גטי אימג'ס   , צילום: גטי אימג

סנטנה הוא שיאן העולם לנוער ב־100 מטר בסגנון חופשי לאחר שניפץ את שיאו של בן ארצו, סזאר סיילו. נוסף על כך, הוא חבר נבחרת השליחים הברזילאית שנחשבת לבעלת סיכויים טובים למדליה מול הקהל המקומי. ניצחון של סנטנה בבריכה בעיר הולדתו ריו יהיה ניצחון כפול: גם הישג במשחקים האולימפיים הראשונים שלו, וגם ניצחון גדול על מחלת הסוכרת שבה לקה, ושגרמה לו להחמיץ את אליפות העולם לנוער לפני שלוש שנים.  

 

מסוג הדברים שהיפנים האלה אוהבים

קוניאקי טקיזאקי (38)

קמבודיה, אתלטיקה קלה

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

זהו כנראה הסיפור ההזוי ביותר שתשמעו עליו לפני תחילת המשחקים בריו: קוניאקי טקיזאקי, המכונה גם נקו הירושי, הוא בכלל קומיקאי יפני שעיקר פרסומו בא לו בזכות קומתו הקטנה, 1.45 מטר, משקלו הנמוך, 45 ק"ג, וחיקויי החתולים שהוא עושה בטלוויזיה היפנית. טקיזאקי הוא גם רץ מרתון, שהתאזרח בקמבודיה כדי לייצג אותה במשחקים האולימפיים. למרות קומתו הקטנה, הוא ניצח בריצת המרתון בבירה פנום פן, ולא הותיר שום ברירה לוועד האולימפי הקמבודי אלא לשלוח אותו לריו, למרות מחאותיהם של אתלטים מקומיים שלא אהבו את העובדה שיפני יישלח במקומם. טקיזאקי כבר ייצג את קמבודיה בתחרויות בינלאומיות, אבל לא הצליח להעפיל למשחקים בלונדון לפני ארבע שנים משום שלא חלף די זמן מיום קבלת האזרחות הקמבודית שלו. הפעם הוסרו החסמים הביורוקרטיים והקומיקאי מוכן להיהפך לספורטאי אולימפי מן המניין. מעבר לקוריוז, אל תצפו לראות אותו על הפודיום. תוצאת השיא שלו, 2:44:02, רחוקה 38 דקות מהשיא האולימפי.

על הקו הדק שבין החרב לחיג'אב

איבתיהאג' מוחמד (30)

ארה"ב, סייף

  , צילומים: איי אף פי צילומים: איי אף פי   , צילומים: איי אף פי

בעידן שבו פוליטיקאים אמריקאים מדברים ברצינות על איסור כניסה למוסלמים, לא מובנת מאליה העובדה שמוחמד תעשה היסטוריה במשחקים בריו ותהיה הספורטאית הראשונה שתתחרה תחת דגל ארה"ב כשהיא עוטה כיסוי ראש. מוחמד, בת להורים אפרו־אמריקאים מניו ג'רזי, זכתה עם נבחרתה בזהב באליפות העולם ב־2014, ובארד ב־2015. כיסוי הראש שלה הוא הסיבה שבגללה החלה להתחרות בסיף – הוריה חיפשו ענף שבו תוכל להתחרות וגם לשמור על צניעות. היא זוכה להתעניינות רבה בארה"ב ולאחרונה הצטרפה לקבוצת ספורטאים שמקבלת חסות מחברת האשראי ויזה. לדבריה, היא רוצה לשבור לאנשים סטריאוטיפ לגבי הענף. היא שברה על הדרך לא מעט סטריאוטיפים אחרים.  

 

ההוא שהיה גם בסיאול 88'

סקוט קיץ' (51)

אוסטרליה, רכיבה

ב־1988 נבחר יצחק שמיר לראשות ממשלת ישראל, מרקו ואן באסטן ירה טיל לרשת של ברית המועצות וזכה עם הולנד ביורו, והרוכב האוסטרלי הצעיר סקוט קיץ' ייצג לראשונה את ארצו במשחקים האולימפיים. בריו 2016 קיץ', כבר בן 51, חוזר למשחקים האולימפיים אחרי הפסקה קצרצרה של 28 שנה, שיא לזמן הממושך ביותר בין הופעות במשחקים. בפעם ההיא בסיאול סיים קיץ' עם נבחרת אוסטרליה במקום החמישי. בריו, עם סוס בשם פדור שלא היה כמובן בסיאול, הוא ינסה לשפר עמדות.

 

אז מה אח שלך עושה בחיים?

מוראד לאשראווי (21)

בלגיה, טקוואנדו

 

  , צילומים: אי פי איי צילומים: אי פי איי   , צילומים: אי פי איי

האחים לאשראווי, נג'ים הגדול ומוראד הצעיר ממנו בארבע שנים, ילידי מרוקו, שניהם לוחמים. בערך: מוראד הוא ספורטאי צעיר ומבטיח, אלוף אירופה בטקוואנדו שמייצג בכבוד את בלגיה. נג'ים היה לוחם בשורות דאעש בסוריה, לפני שחזר לבלגיה וביצע את פיגוע התופת בנמל התעופה בבריסל בחודש מרץ האחרון. בטבח שביצע נג'ים, שהיה מומחה לחומרי נפץ, יחד עם שותפיו, נרצחו 32 בני אדם. מוראד הסתייג מאחיו המחבל שעמו המשפחה לא דיברה מאז נסע לסוריה והתגייס לדאעש. "משפחה לא בוחרים", הוא אמר לאחר פרסום זהותו של אחיו.

לעזוב את ה־NFL

ג'אריד היין (28)

פיג'י, רוגבי שביעיות

 , צילום: גטי אימג צילום: גטי אימג'ס  , צילום: גטי אימג

כשאומרים שהמשחקים האולימפיים הם אירוע ספורט שמגמד כל תחרות אחרת מתכוונים לסיפורים כמו זה של ג'אריד היין. בן לאם אוסטרלית ולאב מפיג'י, הגשים היין את החלום שלו להגיע לליגת הפוטבול האמריקאית, ה־NFL, ושיחק שם שמונה משחקים במדי סן פרנסיסקו פורטיניינרס. אלא שאז הוא החליט להגשים חלום אחר שלו – לייצג את פיג'י ברוגבי באולימפיאדה. הוא עזב את ארה"ב ונהפך לכוכב גדול בליגת הרוגבי האוסטרלית, וכעת ינסה להוביל את הנבחרת מהאיים הקטנים באוקיינוס השקט להצלחה במשחקים.

מדליית זהב בכסף רב

דניאל שאריץ' (38)

קטאר, כדוריד

  , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי   , צילום: אי פי איי

עד שנת 2006 ייצג שוער הכדוריד הענקי (1.95 מ') דניאל שאריץ' את סרביה ומונטנגרו. לאחר התפרקותה הוא ייצג את סרביה, ואחר כך עבר לבוסניה. ב־2014, בגיל 36, נהפך שאריץ' לפתע לקטארי מן המניין. שאריץ' ממש לא לבד: באליפות העולם האחרונה שיחקו בנבחרת קטאר רק שני שחקנים ילידי המדינה. על אינפלציית המתאזרחים הקטארית נמתחה ביקורת חריפה. באליפות העולם האחרונה, שנערכה אצלם בבית, הם אף שילמו לאוהדים שיבואו לעודד אותם, ונהנו מהחלטות שיפוט שנויות במחלוקת. בריו נראה אם הכסף הבלתי נגמר של קטאר יהיה שווה גם מדליית זהב.

נער הפוסטר מאיגוד הרובאים

 

מייקל דיימונד (44)

אוסטרליה, קליעה

  , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי   , צילום: אי פי איי

מה יותר צפוי מקלע אולימפי שמסתבך בעבירות נשק? מייקל דיימונד, זוכה מדליית זהב במשחקים באטלנטה ב־1996 ובסידני ב־2000, הוא אחד הספורטאים החשובים בענף הקליעה באוסטרליה וגם הילד הרע, למרות גילו, של המשלחת האולימפית שלה. דיימונד נתפס לפני כחודש כשהוא נוהג בעיר נלסון ביי עם רמת אלכוהול גבוהה מהמותר בדמו, ועם רובה ציד ו־150 כדורים. למעשה, השתתפותו במשחקים עדיין מוטלת בספק לאור ההליך המשפטי נגדו, שבו הוא הכחיש את ההאשמות. אם בכל זאת ייסע דיימונד לריו, כפי שיוחלט רק בהמשך חודש יולי, הוא ינסה לשחזר את ההישגים שלו בזכות אהבתו הגדולה לכלי נשק, אהבה שגם סיבכה אותו עם הרשויות.

תגיות