אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק הפועלים ימכור להראל תיק משכנתאות בשווי 700 מיליון שקל צילום: שאטרסטוק

בנק הפועלים ימכור להראל תיק משכנתאות בשווי 700 מיליון שקל

אחרי מזרחי ולאומי שביצעו צעד דומה, נמצא הפועלים במו"מ למכירת 80% מתיק משכנתאות שהיקפו 870 מיליון שקל לחברת הביטוח

10.07.2016, 18:28 | רעות שפיגלמן

בנק הפועלים מצטרף לגל שיתופי הפעולה בין הגופים מוסדיים לבין הבנקים בכל הקשור לתחום המשכנתאות. הבנק נמצא במגעים מתקדמים למכירת 80% מתיק משכנתאות שהיקפו 870 מיליון שקל לחברת הראל. נתח של 80% מגלם כ-700 מיליון שקל. בדומה לעסקאות קודמות שנראו בחודשים האחרונים בחלק מהבנקים מדובר על מכירה של 80% של תיק משכנתאות כאשר הבנק ימשיך לנהל ולתפעל את התיק אל מול הלווים. מדובר בעסקה הראשונה שמבצע בנק הפועלים בתחום זה.

ל"כלכליסט" נודע כי הבנק עמל בימים אלו על התקשרות נוספת דומה מול גורם מוסדי אחר - למכירת חלק מתיק משכנתאות של הבנק בהיקף כספי דומה.

קראו עוד בכלכליסט

בחודשים האחרונים בוצעו מספר עסקאות מסוג זה בבנקים השונים כאמצעי להקל על הבנקים לעמוד בדרישות הלימות ההון של הפיקוח על הבנקים. הלימות ההון מוגדרת כהיקף ההון שמרותק בצד ביחס להלוואות ולנכסי סיכון נוספים שיש לבנק. משכנתאות מכבידות במיוחד על הלימות ההון שכן הם דורשות להקצות שיעור ניכר יותר מההון שהוקצה כנגדן בעבר (השינוי מתבצע באופן הדרגתי החל משנת 2014) ולכן הבנקים מעדיפים לפזר את הסיכון ולשחרר חלק מההון לגופים המוסדיים. בנוסף מדובר על הלוואות שמרווח הריבית בהן נמוך מאוד לבנקים ולכן זה מתמרץ עוד יותר את הבנקים לפזר אחזקה בנכסים אלו ולהקל על ההון שלהם.

שיתוף המוסדיים עם הלוואות כאלו מאפשר לבנקים לשחרר הון ולהמשיך לצמוח באפיקים שונים וגם לשמר בד בבד את הלקוחות שלהם. לבנק יתרת תיק הלוואות לדיור של 67 מיליארד שקל נכון לסוף מרץ השנה המהווה 24% מיתרת תיק האשראי הכולל שהעמיד הבנק. החלק של ה-80% ככל שתרכוש הראל הוא 700 מיליון שקל ומהווה 1% מתיק הלוואות הדיור של הבנק.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

לבנק הפועלים יחס הלימות הון של 9.74% נכון לסוף הרבעון השלישי השנה כאשר הבנק נדרש להציג יחס של 10.2% החל מה-1.1.2017.

עבור הראל מדובר בעסקה שנייה בתחום זה. בנק לאומי והראל חתמו לפני מספר חודשים על התקשרות בין השתיים להעמדה משותפת של משכנתאות בהיקף כלולל של 4 מיליארד שקל בשנים 2016-2017. ההבדל הוא שלאומי בחר להעמיד במשותף ואילו במקרים האחרים בוצעה מכירה של 80% מתיק הלוואות לדיור שהעמיד הבנק לפני כמה שנים.

בנוסף, בתחילת חודש זה חתמה מגדל אל מול מזרחי-טפחות על רכישת 80% מתיק משכנתאות שהיקפו כ-900 מיליון שקל.מדובר בתיק משנת 2014 שמורכב מהלוואות שעברו חיתום בהתאם לכללי הבנק ושולמו עד כה באופן רציף.

לא ניתן היה להשיג תגובות מהבנק ומגורמים מוסדיים הרלוונטיים לנושא הכתבה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
למספר 2
הבעיה בארצות הברית ב 2008 היתה שנתנו משכנתאות שלא היה כל סיכוי שהלווה ישלם אותן. הכל התבסס על הימור שמחירי הבתים ימשיכו לעלות ושניתן יהיה למחזר את המשכנתא כל כמה שנים. בישראל ישנם קריטריונים שונים כשהחלק של הון עצמי שמהווה כרית ביטחון לבנק הרבה יותר גדול וגם יכולת ההחזר - לפחות בעת לקיחת המשכנתא - נבדקת בצורה רצינית. עדיין יש סיכון. קרנות הפנסיה יכולות להשקיע באג"ח ממשלתי עם תשואה של אחוז-אחוז וחצי. האם עמיתי קופות הגמל יהיו מרוצים מהסיכון הנמוך (והתשואה הנמוכה)?
יהודה , מרכז  |  11.07.16
לכל התגובות