אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלזה, תנוחי

אלזה, תנוחי

סרט המומינים הראשון, "לאסי", יצירת המופת הצרפתית "הבלון האדום" מ־1956 ופרקים של "חשבון פשוט". כיוון שגם ככה הילדים מבלים בחופש שעות מול המחשב, כדאי לפחות לגוון להם את זמן המסך ביצירות איכות נוסטלגיות

14.07.2016, 08:35 | דנה קסלר

אם נמאס לכם קצת מהאובססיה של ילדיכם לדמויות הלגו האלימות של אבירי נקסו, לנסיכות המיופייפות היעני־פמיניסטיות של דיסני או לסרטי התלת־ממד מוחצי החושים שבקולנוע, חיפוש קצר ביוטיוב יוביל אתכם ללא מעט תכנים אחרים. מעבר לים מופקים לא מעט תכנים אלטרנטיביים לילדים, כמו הסדרה האמריקאית המהממת "Pancake Mountain", שבה אמני אינדי כמו הנרי רולינס, דניאל ג’ונסטון ולהקת Arcade Fire שרים לילדים.

למרבה הצער, התכנים האלה הם באנגלית ולא מיועדים לילדים ישראלים (אלא אם הילדים שלכם דוברי אנגלית), אבל יש לא מעט תכנים מהעבר שיאפשרו לכם לחלוק נוסטלגיה עם ילדיכם או סתם להעביר את החופש בנעימים ועם פחות בעיטות לגו תלת־ממדיות לפרצוף.

"כוכב השביט מגיע לעמק המומינים"; יפן 1992, בימוי: הירושי סאיטו

ספרה של טובה ינסון, הנושא את את השם שבכותרת, פורסם לראשונה ב־1946. זהו הספר השני בסדרה המספרת על משפחה של טרולים חמודים שנראים כמו היפופוטמים ונקראים מומינים.

 

הספר עובד שלוש פעמים לקולנוע. העיבוד המפורסם ביותר הוא סרט האנימה הזה, שמתרגם את האיורים המקוריים של ינסון לאסתטיקה יפנית שהפכה עם השנים ללא פחות מזוהה עם המומינים מאשר המקור. זהו הסרט הראשון באורך מלא של המומינים (ויש אותו ביוטיוב בדיבוב בעברית). כל מי שאוהב את מומין, סנופקין, סניף וסנורקה, לא יכול להרשות לעצמו לפספס אותו.

"הבלון האדום"; צרפת 1956, בימוי: אלבר למוריס

יצירת מופת המספרת כמעט בלי דיאלוג בכלל (לכן לא צריך דיבוב) על חברות קסומה בין ילד לבלון אדום ונוצץ ברחובותיה של פריז. זו האנטיתזה המושלמת לסרטי האנימציה הממוחשבת המהירים והצעקניים של ימינו.

הסרט זכה בפרס דקל הזהב בפסטיבל קאן ובפרס האוסקר לתסריט הטוב ביותר

"בילבי"; שבדיה 1969, בימוי: אולה הלבום

בילבי גרב־ברך או בילבי בת־גרב או גילגי גרב־גור או איך שלא קראו לה בעברית לאורך שנים (כי אי אפשר בעברית לקרוא לילדה פיפי) היא אחת הדמויות האהובות בהיסטוריה של ספרות הילדים. הילדה הג'ינג'ית שגרה לבדה עם קוף וסוס ועושה מה שבא לה נולדה כגיבורת סדרת ספרים של הסופרת השבדית אסטריד לינדגרן, שהראשון בהם פורסם ב־1945.

אחד הסרטים הקלאסיים של "בילבי" הוא סרט שבדי שיצא ב־1969, ולמעשה נערך מקטעים מסדרת טלוויזיה. הוא כמובן דובב גם לעברית, עם שיר הפתיחה החמוד, "אני בילבי לא כלום", ששרה שולה חן.

 , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי  , צילום: אי פי איי

"ספר הג'ונגל - המחזמר"; ישראל 1996, בימוי: חנוך רוזן

אחד ממחזות הזמר היפים ביותר לילדים שהופקו בישראל . המחזמר, שעלה באמצע שנות התשעים על במת תיאטרון בית ליסין, עובד בידי אפרים סידון, הולחן על ידי מירון מינסטר ובוים על ידי חנוך רוזן.

תום אבני כיכב בתור מוגלי (על הבמה הוא חלק את התפקיד עם אושרי כהן, אבל בגרסה המצולמת מופיע אבני) לצד טוביה צפיר (באלו הדב) וששי קשת (בגירה הפנתר). ביוטיוב ניתן למצוא את הגירסה המלאה של המחזמר, כמו גם גרסה מקוצרת הכוללת את השירים בלבד.

 , צילום: Youtube.com צילום: Youtube.com  , צילום: Youtube.com

"לאסי"; בריטניה 2005, בימוי: צ'ארלס סטורידג'

ב־2005 יצא רימייק מרשים ל"לאסי" בכיכובם של שחקנים בריטים בכירים כמו פיטר או'טול וסמנתה מורטון.

העלילה מספרת על משפחה הנקלעת לקשיים כלכליים ונאלצת למכור את כלבתה האהובה. מאות קילומטרים מביתה לאסי יוצאת למסע בהיילנדס הסקוטיים כדי לשוב הביתה.

 , צילום: גטי אימג צילום: גטי אימג'ס  , צילום: גטי אימג

"ציפיטפוט"; ישראל 1979, הטלוויזיה החינוכית, 24 פרקים, בימוי: יעל גרף

בעידן של כוכבניות ילדים חלקות שיער, די נשכחה כוכבת הילדים הגדולה בישראל של שנות השבעים והשמונים. שנים לפני שהיתה "סבתא ציפי" של מיכל הקטנה, ציפי שביט כיכבה בתוכנית בשחור־לבן בשם "ציפיטפוט" בטלוויזיה החינוכית (שאז עוד נקראה הלימודית).

בתוכנית, שאת מיטב פרקיה ניתן למצוא ביוטיוב, גילמה ציפי ילדה קטנה במיטב בחן הציפישביטי שלה. במהלך הפרקים שובצו קטעים קצרצרים ומדובבים של סדרת האנימציה האמריקאית הסיקסטיזית "החבורה העליזה" עם צ'יף האינדיאני שבכל פעם שהוא פותח את פיו יוצא קול של צופר.

 , צילום מסך: Youtube.com צילום מסך: Youtube.com  , צילום מסך: Youtube.com

"חשבון פשוט"; ישראל 1980, 12 פרקים, בימוי: רפי מילר

אם הייתם בכיתה ד' בתחילת האייטיז, היה לכם מזל גדול. ב"חשבון פשוט" דני מוג'ה וארבעה ילדים - אורי חי, לימור חלימי (הברונטית), לימור מרגולין (הבלונדינית בעלת כמויות השיער הבלתי נתפסות) ודרור שדאור - פתרו בעיות חשבון מהחיים (למשל: החוב הגדול של דני למכולת), ובסוף שרו את מה שלמדו.

ואי אפשר לשכוח את הפינה האילמת של ביש וגדא (טליה שפירא ורן ורד). אם ילדיכם בגיל המתאים, זאת סדרה מושלמת כדי להכניס אותם לעניינים של חילוק ארוך ומספרים שליליים.

תגיות