אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התאחדות התעשיינים תגבש מכרז למכירת גז למפעלים צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

התאחדות התעשיינים תגבש מכרז למכירת גז למפעלים

ההתאחדות תצא במכרז מול שש חברות החלוקה שמספקות גז טבעי, כשהמחיר למפעלים יעמוד על 6.5 דולר ליחידת אנרגיה, במקום שהיא תשלם על הגז ותפזר את חומר הגלם עצמאית בין המפעלים. עד היום חוברו 20 מפעלים בלבד, מתוך כאלף

14.07.2016, 08:07 | ליאור גוטמן

שנה וחצי אחרי שהממונה על ההגבלים העסקיים הקודם דיוייד גילה אישר להתאחדות התעשיינים לרכוש גז במרוכז, המהלך יוצא לדרך רשמית, אבל באופן שונה. ל"כלכליסט" נודע שהנהלת ההתאחדות אישרה ביום שלשום (ג') בערב לפרסם RFI (בקשה לקבלת מידע, Request for Information) לשש חברות החלוקה שמספקות גז טבעי בבקשה להרכיב מפרט דרישות לרכישת גז מרוכזת ולצאת למכרז.

קראו עוד בכלכליסט

פרסום הבקשה הוא השלב הראשון בכל מכרז, שלאחריו יתבקשו החברות השונות לאמץ את המפרט שגובש ולהציע על פיו גז טבעי לחברות השונות. בכך מיישמת ההתאחדות את ההחלטה של גילה מפברואר 2015, תוך ויתור על רכישה עצמאית של גז לכולם על ידי ההתאחדות עצמה - כלומר במקום שההתאחדות תשלם על הגז ותפזר את חומר הגלם עצמאית בין המפעלים. זאת תוך העדפה של יציאה למכרז לגיבוש תנאי מחיר ותשלום או הטבות נלוות, ולאחר מכן לאפשר לכל מפעל לשלם עצמאית על הגז בהתאם למסגרת המכרזית שגובשה.

אורי יהודאי, סגן נשיא התאחדות התעשיינים, צילום: תומי הרפז אורי יהודאי, סגן נשיא התאחדות התעשיינים | צילום: תומי הרפז אורי יהודאי, סגן נשיא התאחדות התעשיינים, צילום: תומי הרפז

בהחלטת ההתאחדות נקבע שלאחר לימוד מבנה השוק בישראל, היא תפעל להשיג את ההצעה הטובה ביותר עבור חבריה לחיבור ורכש גז. לפיכך, ההתאחדות תצא ל־RFI מול ששת חברות השיווק - פז־גז, סופר גז, דור גז, עושרד, אמישראגז ודלק גז טבעי - כשגיבוש ההצעות יתחשב במספר פרמטרים כמו מחיר, זמינות הגז, או השירותים הנלווים כמו מימון הסבת מפעל מסולר או מזוט לגז טבעי. עוד ילקחו בחשבון שירותי הנדסה שונים לכל מפעל. 

ליאור לוי, יו"ר אגף עסקים קטנים ובינוניים בהתאחדות התעשיינים, צילום: אוראל כהן ליאור לוי, יו"ר אגף עסקים קטנים ובינוניים בהתאחדות התעשיינים | צילום: אוראל כהן ליאור לוי, יו"ר אגף עסקים קטנים ובינוניים בהתאחדות התעשיינים, צילום: אוראל כהן

הוועדה שהחליטה על יציאה להליך מכרזי הורכבה על ידי סגן נשיא התאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום אורי יהודאי, תעשיין ויו"ר איגוד חברי התעשיה הקיבוצית יהונתן בשיא ויו"ר הענף לתעשייה קטנה ובינונית ובעלי ביסקול ליאור לוי, שלושתם תעשיינים שאחראים על סקטורים שונים בתעשייה.

הוועדה התמודדה עם בעיה לא פשוטה של אפשרות לניגוד עניינים. עושרד היא בין השאר בבעלותו של יו"ר ההתאחדות שרגא ברוש. כדי למנוע את הבעיה שעלולה להיווצר בשל הקירבה, הוחלט שתהליך התמודדותה ילווה בייעוץ ובפיקוח מקצועי ומשפטי, לרבות שכירת שופט בדימוס שטרם נבחר, עורך דין ורואה חשבון. עם זאת, בהתאחדות יודעים שאם אושרד תזכה והמכרז לרכישת גז למפעלים יגובש לפי המפרט שלה, לא מעט אנשים בתאחדות יצטרכו לתת הרבה הסברים כיצד יצא שדווקא החברה של ברוש זכתה.

על פי הערכות, שוק התעשייה שעוד לא חובר לגז, או לא נמצא במשא ומתן, מכיל 400–500 מפעלים, רובם שחקנים קטנים מאוד שזקוקים למעט גז בנפרד. אבל בהתאחדות טוענים שהיקף הגז המצרפי של כל המפעלים שנותרו יכול לנוע בין 0.5–1 מיליארד מ"ק.

וכמה ישלמו המפעלים על הגז? במתווה הממשלתי אושרה מכירה של חוזים חדשים לפי שלוש שיטות הצמדה: מחיר חבית הנפט, מחיר ממוצע בישראל או מחיר מיוחד לתחנות כוח פרטיות שצמוד לתעריף החשמל. האחרון לא רלוונטי לתעשייה, ולכן נותרו שתי אפשרויות הצמדה כשמחיר הבסיס המשוער ינוע בין 5.5–6.5 דולר ליחידת אנרגיה, כשלפני כשנה שילמו 8 דולר.

בהתאחדות מקווים שהמהלך יזרז עניינים משום שהמציאות העגומה היום מראה שמאז שהחלה הזרמת הגז לישראל ב־2004, חוברו כ־20 מפעלים בלבד מתוך פוטנציאל של כאלף.

תגיות