אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת לבג"ץ: לדחות את העתירה נגד חוק שכר הבכירים צילום: עומר מסינגר

הכנסת לבג"ץ: לדחות את העתירה נגד חוק שכר הבכירים

לקראת הדיון בעתירת איגוד הבנקים נגד החוק, טוענת הכנסת: "קשה לראות כיצד הטלת מגבלות על שכרם של עשרות בכירים נחשבת לפגיעה קשה בזכויות החוקתיות שלהם"

17.07.2016, 08:14 | רוני זינגר

דין העתירות נגד חוקיותם של סעיפים בחוק הגבלת שכר הבכירים להידחות, ואין כל בסיס להתערבות חוקתית בחוק הנידון - כך כותב בא כוחה של הכנסת, עו"ד גור בליי, במענה לעתירה שהגיש איגוד הבנקים. האיגוד עתר נגד שני סעיפים מרכזיים בחוק: הגבלת השכר הגבוה ביותר בבנק עד פי 35 מהשכר הנמוך ביותר, וכן דרש שהחוק לא יחול על תנאי הפנסיה של הבכירים בבנקים.

קראו עוד בכלכליסט

לבקשת האיגוד, בג"ץ הוציא בשבוע שעבר צו ביניים שמונע את כניסת החוק לתוקף. עם או בלי קשר, שר האוצר משה כחלון אמר כי לא היתה כל כוונה שהחוק יפגע בזכויות הפנסיוניות של בכירי הבנקים. אלא שהבהרה זו הגיעה מעט באיחור. עוד לפני שהוגשה העתירה לבג"ץ, פנה איגוד הבנקים ליועץ המשפטי לממשלה וביקש שיעניק להצעת החוק שאושרה בכנסת פרשנות שלפיה לא ייפגעו הזכויות של הבכירים. ואולם, פרשנות זו לא ניתנה ולכן הוגשה העתירה.

משכן הכנסת, צילום: שאטרסטוק משכן הכנסת | צילום: שאטרסטוק משכן הכנסת, צילום: שאטרסטוק

"המחוקק אינו אחראי למתן פרשנות לחוקים אותם הוא מחוקק. מעת שיצא החוק תחת ידי המחוקק הסמכות לפרשו נתונה בידי בתי המשפט", כתב בליי שהוסיף כי "מדובר בחוק חריג, המבטא תפיסת עולם ערכית שונה מזו שאומצה עד עתה ברבים מן החוקים. ביסוד החוק עומדת תפיסה ערכית הגורסת שתשלום שכר לבכירים במגזר הפיננסי, בשיעור העולה על 2.5 מיליון שקל לשנה אינו ראוי".

בליי טוען כי "העובדה שהעותרים אינם מסכימים למסר הערכי אינה הופכת את החוק ללא חוקתי. במקרה זה החליט המחוקק פה אחד להעדיף גישה חברתית המבוססת על התנגדות עקרונית לחוסר השוויון הגלום בפערי השכר העצומים במערכת הפיננסית, ולהעדיף ערכים של שוויון וסולידריות על פני אי התערבות בשוק והסתכמות על כוח השוק להסדיר את עצמו".

בהמשך טען עוד בליי כי הפגיעה בזכויות חוקתיות שגלומה בחוק מצומצמת. "בוודאי שאין בה אותה פגיעה קשה, ברורה וקיצונית שלה טוענים העותרים", כתב בליי, "קשה לראות כיצד הטלת מגבלות על שכרם של עשרות בכירים לכל היותר בכל מוסד פיננסי, יכולה להיחשב לפגיעה קשה בזכויות חוקתיות שלהם, או יכולה להוביל לערעור מבנה ההעסקה והתמריצים של הגופים הפיננסיים במידה המצריכה התערבות חוקתית, וביטול חקיקה ראשית של הכנסת כטענת העותרים".

תגיות