אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרדוקס של דאעש מבטיח את הישרדות הטרור צילום: ענר גרין

דעה

הפרדוקס של דאעש מבטיח את הישרדות הטרור

ככל שהארגון הרצחני נוחל תבוסה בשדות הקרב במזה"ת, כך גדל כוחו לעורר פיגועי בודדים בהשראתו. המצב הסוציו־אקונומי הקשה של המוסלמים בצרפת הופך צעירים לטרף קל עבור האידיאולוגיה של האסלאם הקיצוני

17.07.2016, 08:13 | דורון פסקין

הפיגוע הרצחני בליל חמישי בניס מהווה אינדיקציה נוספת למציאות החדשה שהעולם המערבי מתקשה להתרגל אליה. מציאות של טרור חוצה גבולות מבנגלדש עד תל אביב, איסטנבול, אורלנדו וניס. לכל הפיגועים הללו בשבועות האחרונים יש מכנה משותף אחד - הם בוצעו בהשראת האיסלאם הקיצוני, וברוב המקרים בהתארגנויות מקומיות או במה שכונה טרור "הזאב הבודד". 

קראו עוד בכלכליסט

העובדה שדאעש לקח אחריות על הפיגוע בו נרצחו 84 בני אדם רק כ־36 שעות אחריו מעידה ככל הנראה כי הוא לא הוכוון מבירות הטרור של רקה או ממוסול. זה כמובן לא מנע מתומכי דאעש ברשת החברתית "לחגוג" את הפיגוע המוצלח ולאיים כי פיגועים גרועים עוד יותר עומדים להתרחש בצרפת.

פיגוע הטרור בניס, בסוף השבוע, צילום: איי אף פי פיגוע הטרור בניס, בסוף השבוע | צילום: איי אף פי פיגוע הטרור בניס, בסוף השבוע, צילום: איי אף פי

גל הטרור הזה מגיע דווקא ואולי עקב העובדה שהקואליציה הבינלאומית והכוחות המקומיים הנלחמים בארגון דאעש בסוריה, בעיראק ובלוב רושמים לעצמם הישגים משמעותיים. במחצית הראשונה של 2016 הח'ליפות האיסלאמית איבדה 12% משטחה בסוריה ובעיראק, זאת אחרי שבשנת 2015 היא איבדה" 14% משטחה. במהלך המחצית הראשונה של השנה הנוכחית נסוגו לוחמי דאעש מהעיר הסורית תדמור ורק בחודש שעבר נסוגו מעיר המפתח העיראקית פלוג'ה. לאובדן השטחים ישנה משמעות כלכלית גדולה עבור ארגון הטרור. לפי ההערכות העדכניות במערב, הכנסותיו ירדו מכ־80 מיליון דולר בחודש ברבעון האחרון של 2015 עד ל־50 מיליון דולר או אף פחות מזה כיום. בכדי למנוע התרופפות מוראלית בקרב תומכיו פרסם דאעש לפני כשבוע הסבר מפורט על מבנהו והתפאר בהישגיו. ככל שדאעש יצטמק בסוריה ובעיראק הוא יפנה יותר ויותר למדיניות של מגה־פיגועים, פגיעה בתשתיות וגרימת נזקים כלכליים למדינות המערב. כבר עתה ברור לארגוני הביון בעולם שגם מחיקת דאעש כיישות מדינית לא תוכל לבלום בצורה מוחלטת את טרור היחידים, והיא אף עלולה לדרבן צעירים מוסלמים בעלי נטייה רדיקלית להגביר את הפיגועים. צעד נוסף שנוקט דאעש באחרונה הוא הרחבת בריתות עם ארגונים מקומיים של ג'יהאד קיצוני בעיקר באסיה ובאפריקה כדי לנסות ולשמר את כוחו של "המותג" ליום שאחרי.

המחבל מניס הוא מוחמד בוהילאל, יליד תוניסיה ואזרח צרפתי שהתגורר בעיר. תוניסיה שנחשבה ל"פנינת העולם הערבי" וסיפור הצלחה כלכלי התרסקה מאז החל בה "האביב הערבי" בשלהי 2010. המדינה שעד לפני שנים אחדות הייתה יעד תיירותי מוביל עבור האירופים הפכה בעל כורחה ליצואנית מספר 1 של לוחמים (ונשים) לשורות ארגון דאעש. הגבול המשותף עם לוב הפך את תוניסיה לחממה לדור חדש של ג'יהאדיסטים שלא רק מוצאים את דרכם לשדות הקטל בסוריה ובעיראק אלא גם לתוככי היבשת שבצד השני של הים התיכון, אירופה. לפי הערכות כ־7,000 תוניסאים יצאו בשנים האחרונות להילחם בשורות דאעש. הממשלה התוניסאית מונעת ממספר כפול של אזרחים לעזוב את המדינה מחשש שהם בעלי פוטנציאל הצטרפות לארגוני האיסלאם הקיצוני.

כנראה שבוהילאל לא יהיה הטרוריסט הצרפתי האחרון שמבצע פיגוע. לפי הערכות, האוכלוסייה המוסלמית בצרפת מונה כ־10% מכלל האוכלוסייה והמוצא של רובם הוא בקולוניות לשעבר שבצפון אפריקה — מרוקו, תוניס ואלג'יר. הדור הנוכחי של המהגרים ובני המהגרים מצפון אפריקה חש ניכור כלפי המדינה הצרפתית ולא בכדי. די להזכיר ששיעור האבטלה בקרב האוכלוסייה המוסלמית בצרפת גדול הרבה יותר מהממוצע בכלל האוכלוסייה ושיעור הצרפתים ממוצא צפון אפריקאי שבכלא גדול הרבה יותר מחלקם באוכלוסייה. הכלא הוא גם כר פורה לרדיקליזציה איסלאמית. בוהילאל היה ידוע למשטרה כעבריין פלילי זוטר ולא כמוסלמי קיצוני שמועד להפוך לטרוריסט. ביחד עם המצוקות האישיות שלו הוא היווה טרף קל לתעמולה הדאעשית שהובילה לפעולה הרצחנית. דפוס זה ממחיש את הקושי של ארגוני הביון בצרפת למנוע את הפיגוע הבא.

הכותב הוא מומחה לכלכלות מדינות המזה"ת

תגיות