אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרגולציה על בתי ההשקעות תידחה למועד בלתי ידוע צילום: אוראל כהן

הרגולציה על בתי ההשקעות תידחה למועד בלתי ידוע

הישג לבתי ההשקעות: אתמול הוחלט שרשות שוק ההון החדשה לא תפקח עליהם. הרגולציה תישאר בידי רשות ני"ע שמפקחת עליהם באופן רופף

19.07.2016, 08:27 | עמרי מילמן

בעקבות הלחצים שהפעילו בתי ההשקעות על ח”כים רבים, רשות שוק ההון החדשה שמוקמת בימים אלה במשרד האוצר הסכימה לוותר על האפשרות לפקח על בתי ההשקעות בדיון שנערך אתמול בוועדת הרפורמות של הכנסת - אפשרות שהופיעה בהצעת החוק המקורית להסדרת פעילותה של הרשות החדשה, שבראשה עתידה לעמוד הממונה על שוק ההון באוצר דורית סלינגר.

המשמעות היא שהפיקוח על בתי ההשקעות יישאר רופף, וזאת משום שכיום הגוף היחיד שמפקח עליהם בצורה מצומצמת הוא רשות ניירות ערך בראשותו של פרופ’ שמואל האוזר.

קראו עוד בכלכליסט

נוסח מרוכך

המטרה העיקרית של הרשות החדשה היא להבטיח פיקוח עצמאי ונרחב על הגופים המוסדיים שמנהלים את הביטוחים, קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של הציבור ומפוקחים כיום על ידי אגף שוק ההון באוצר. הכללתם של גופים לא מפוקחים כמו בתי ההשקעות והתאגידים הפיננסיים שמחזיקים כיום בגופים המוסדיים היתה מהלך מרחיב שניסו להניע במסגרת הקמת הרשות החדשה.

היום יתקיים דיון נוסף בוועדת הרפורמות כדי לאשר את הקמת הרשות בנוסח המרוכך החדש, שבמסגרתו הרשות החדשה תידרש להמשיך לאשר עם ועדת הכספים של הכנסת נושאים כמו כללי השקעה ודרישות הון עצמי - נושאים שהנוסח המקורי מעביר את הסמכות בנוגע אליהם לידי הרשות החדשה באופן בלעדי.

מנכ”ל איגוד חברות הביטוח גיא רוטקופף (במרכז), ביציאה מהדיון אתמול, צילום: עמרי מילמן מנכ”ל איגוד חברות הביטוח גיא רוטקופף (במרכז), ביציאה מהדיון אתמול | צילום: עמרי מילמן מנכ”ל איגוד חברות הביטוח גיא רוטקופף (במרכז), ביציאה מהדיון אתמול, צילום: עמרי מילמן

האוזר ניצח את סלינגר בקרב על הפיקוח על בתי ההשקעות, אך בקרוב השניים יידרשו לשיתוף פעולה הדוק בזכות תזכיר החוק להקמת הוועדה ליציבות פיננסית — שעליה סיכמו שר האוצר משה כחלון ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג לפני כמה חודשים — שהופץ אתמול.

לפי התזכיר, מטרת הוועדה היא לתאם בין רשויות הפיקוח הפיננסיות במטרה לשמור על יציבות המערכת, ותפקידיה יהיו לקדם חילופי מידע בין רשויות הפיקוח הפיננסיות במטרה לנתח סיכונים מערכתיים, לקדם שיתופי פעולה בין הרשויות, להתריע על סיכונים מערכתיים ולהמליץ על צעדי מניעה והפחתת סיכונים. עוד מוצע כי הוועדה תדווח לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר אם היא מזהה חשש ליציבות המערכת הפיננסית. כמו כן, תזכיר החוק מציע להוסיף סעיף בחוק שקובע כי לתפקידיהם של כל הרגולטורים יתווסף תפקיד של תמיכה ביציבות המערכת הפיננסית ובפעילותה הסדירה.

תזכיר החוק מציין את המשבר הפיננסי העולמי של 2008 כרקע להקמת הוועדה, שכן לאחר המשבר גברה בעולם ההכרה בכך שלצורך הבטחת היציבות של המערכת הפיננסית אין די בהבטחת יציבותו של מוסד פיננסי מסוים וכי נדרשת ראייה כוללת שמסוגלת לזהות סיכונים רחבים ולהגיב בהתאם. כדי להצליח בכך, יש צורך ברמת תיאום גבוהה בין כל הרשויות הרלבנטיות ולכן הוקמה הוועדה.

בוועדה יהיו עשרה חברים ובראשה תעמוד פלוג. גם יו”ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר יהיה חבר בה.

תזכיר החוק יהיה פתוח להערות הציבור עד 7 באוגוסט ולאחר מכן יובא לאישור הממשלה והכנסת.

תגיות