אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זכות השימוע בהליך הפלילי צילום: אלי מעייני

זכות השימוע בהליך הפלילי

להחלטה בדבר הגשת כתב אישום נגד אדם, השפעה רבה על חייו, על עתידו, האישי והכלכלי ובפרט, על הזכות לחירות. בשל כך, קבע המחוקק כי כאשר בכוונת התביעה או הפרקליטות להגיש כתב אישום בעבירה מסוג פשע (עבירה שדינה מעל שלוש שנות מאסר) עליה להודיע על כך לחשוד והוא יהיה רשאי לפנות אליה תוך 30 יום ולהציג נימוקים מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום כנגדו

20.07.2016, 12:54 | בשתוף משפטיפ - עו"ד מעיין חיימוביץ

חוק סדר הדין הפלילי קובע כי לכל אדם הנחשד בעבירה מסוג פשע, עומדת זכות השימוע לפני שיוגש נגדו כתב אישום. מטרתו של הליך השימוע היא לאפשר לחשוד להציג בפני רשויות התביעה או הפרקליטות, נימוקים מדוע יש להימנע בעניינו מהגשת כתב אישום. במאמר זה נסביר מהו הליך השימוע, מהי המשמעות של אי קיום שימוע, אלו חריגים יש לכלל זה וכיצד על החשוד להיערך בעת קבלת זימון לשימוע. 

קראו עוד במשפטיפ

אי קיום חובת השימוע

זכות השימוע משמעה כי כל חשוד בעבירת פשע, זכאי להציג טענות מדוע אין להגיש כתב אישום בעניינו. מה קורה אם כן במצב שבו הוגש כתב אישום נגד חשוד, מבלי שקוימה חובת השימוע? הפסיקה קבעה זה מכבר, כי חובת השימוע היא זכות יסוד של כל נאשם והיא מהווה חלק מהותי מהליך משפטי הוגן. משכך, המשמעות של אי קיום חובה זו היא ביטולו של כתב האישום.

הלכה למעשה, פירוש הדבר הוא כי אם הוגש כתב אישום ללא שנשלחה לחשוד הזמנה לשימוע או בטרם חלפו 30 הימים בהם הוא רשאי להגיב לזימון, על עורך דינו לטעון לפסילת כתב האישום ובית המשפט יכריז על ביטולו.

שימוע למען הצדק. צילום אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק שימוע למען הצדק. צילום אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק שימוע למען הצדק. צילום אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

 

חריגים לזכות השימוע

למרות הרציונל של זכות השימוע, המבקש לאפשר לחשוד להציג טיעוניו בטרם יוגש נגדו כתב אישום, לכלל זה יש גם חריגים, בהם אין לרשויות המדינה חובה לקיים שימוע ואלו הם:

1. יש מניעה לתת לחשוד זכות שימוע: החוק נתן בידי פרקליט מחוז וראש יחידות התביעות במשטרה, סמכות לקבוע כי בעניינו של חשוד מסוים, מטעמים מיוחדים שעליהם לנמק ושיירשמו, יוכלו הם להגיש כתב אישום ללא מתן זכות שימוע לחשוד.

2. החשוד נמצא במעצר: במקרים בהם החשוד נתון במעצר בעת העברת חומר החקירה לידי התביעה/פרקליטות, לא קיימת חובת שימוע והדבר נתון לשיקול דעתו הבלעדי של התובע או הפרקליט.

3. עבירות אלימות במשפחה: על פי החוק, בעבירות מסוג זה, לא חלה חובת השימוע אף אם מדובר בעבירה מסוג פשע.

היערכות לשימוע - פנייה לייעוץ משפטי

העמדה לדין פלילי, משפיעה מאוד על חייו של אדם ופוגעת בעתידו. משכך, כאשר ניתנת לחשוד הזדמנות למנוע את הגשת כתב האישום, יש לנצלה בתבונה על מנת למקסם את הסיכוי כי הבקשה תתקבל.

מה על החשוד לעשות עם קבלת הזימון לשימוע?

ראשית, אין להשתהות עם הטיפול בבקשה, שהרי מיום קבלת ההזמנה לשימוע, עומדים לרשות החשוד 30 יום בלבד להציג את טיעוניו. שנית, יש לפנות לעורך דין פלילי מקצועי ומנוסה, שיבחן את נסיבות המקרה ויחווה דעתו באשר לסיכויים כי הבקשה תתקבל וניתן יהיה למנוע את הגשת כתב האישום.

עו"ד מעיין חיימוביץ' עוסקת במשפט פלילי ועבירות צווארון לבן.

אין לראות באמור במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי

תגיות