אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התלהבתם מפוקימון גו? זאת רק ההתחלה צילום: דוברות אינטל

התלהבתם מפוקימון גו? זאת רק ההתחלה

המשחק של נינטנדו שהפך ללהיט בכל העולם ממחיש את הפוטנציאל האדיר הגלום בטכנולוגיית המציאות הרבודה - וזו צפויה להישאר איתנו הרבה אחרי שקיץ 2016 יסתיים

22.07.2016, 08:55 | ישי פרנקל
ברחובות הערים הגדולות, בפארקים לאומיים ובכיכרות. מטאהיטי ועד לאלסקה, מארמון האליזה ועד למשכן נשיאי ישראל. קדחת הפוקימון-גו בעיצומה. אנשים מתהלכים בפארקים וברחובות, מבטיהם במסך הטלפון הסלולרי, במרדף מתמיד אחרי הפוקימונים – אותם יצורים וירטואליים חביבים, פרי מוחם היצירתי של מפתחי אנימה יפניים. פוקימון גו הוא משחק סלולרי חינמי מבוסס מיקום. השחקנים יכולים ללכוד ולאלף פוקימונים המופיעים על המפה או על תצוגת המצלמה שבמסך הטלפון. ריבוד הפוקימונים בעולם האמיתי נותן תחושה ריאלית, כאילו הפוקימונים הם כאן, לצידנו.

קראו עוד בכלכליסט

המשחק, שהגיח לאוויר העולם בתחילת יולי השנה, הפך להיות להיט היסטרי ועקף כל אפליקציה שקדמה לו. אף שגירסת המשחק הבסיסי היא חינמית, ההערכות הן שקניות הנלוות למשחק מייצרות למפתחי המשחק הכנסות של מיליונים מדי יום. מאחורי המשחק עומדות שתי ענקיות – גוגל האמריקאית ונינטנדו היפנית. ערכה של האחרונה עלה במליארדי דולרים מאז הושק פוקימון-גו. הסנסציה שגרם המשחק הביאה בין-לילה לגל של הערכות, פרשנויות והתייחסויות מרובות. מומחי בריאות מהללים את המשחק המעודד את השחקנים לצאת החוצה, ופסיכולוגים מרוצים מהפן החברתי במשחק - המאגד שחקנים יחד. ומאידך – מומחי התחבורה מודאגים מסיכוני בטיחות כתוצאה ממשחק בזמן נהיגה, מומחי הביטחון המודאגים מסיכוני אבטחת מידע וחכמי אל-אזהר שבקהיר מודאגים מהמסר התיאולוגי האנטי-אסלמי החבוי לטענתם במשחק. המומחים ילהגו, העיתונאים יכתבו, חכמי הדת ידאגו, והשחקנים, שמספרם רק ילך ויגדל, ימשיכו לשחק ולהתמכר.

פוקימון גו. מספר המשתמשים רק יגדל, צילום: אי פי איי פוקימון גו. מספר המשתמשים רק יגדל | צילום: אי פי איי פוקימון גו. מספר המשתמשים רק יגדל, צילום: אי פי איי

מי שמנסה להבין את להיט הקיץ של 2016, צריך להביט עשרים שנים לאחור. שלושה גורמים חברו יחדיו ליצירת האפליקציה ההיסטרית. הראשון – סנטושי טאג'ירי, מפתח משחקים יפני, המציא בשנת 1995 את משחק הפוקימון. את המשחק שיחקו באמצעות קונסולות משחקים, צגי גיים-בוי קטנים או אפילו באמצעות קלפים פופולאריים, מהם נמכרו מיליארדים עד היום. ילדי שנות התשעים הם היום המכורים הכבדים של המשחק בגרסתו שבסמאטרטפון. הגורם השני - שני דוקטורנטים באוניברסיטת סטנפורד, סרגיי ברין ולארי פייג', שחברו יחד בשנת 1998 והקימו את חברת גוגל. החברה המתמחה בחיפושים אינטרנטיים, עוסקת רבות בקשר שבין אינפורמציה למיקום, והקימה לפני כמה שנים חברת-בת המתמחה במשחקים מבוססי-מיקום. חברה זו, ניאנטיק, יצרה יחד עם מפתחי הפוקימון את פוקימון-גו. הגורם השלישי להצלחת המשחק הוא לא אחר מאשר ביל קלינטון. בשנת 1996 קיבל נשיא ארצות הברית דאז החלטה מהפכנית – הוא החליט לפתוח את רשת הניווט הצבאית –GPS - לשימושים אזרחיים. נדמה שאפילו בעלי הדמיון הפרוע ביותר לא יכולים היו לחזות את ההשלכות המרובות של ההחלטה ההיא. שירותי ניווט ומיקום הם כיום ללא תחליף, וגם משחק פוקימון-גו לא יכול היה להתקיים ללא שירותי מיקום מדויקים.

פוקימון-גו הוא מוצלח כך מכיוון שהוא מפתיע. הוא מתבסס על יסודות קיימים, חלקם כאמור בני עשרים-שנה ואף יותר, אולם לוקח אותם למקומות שונים. לכן קשה לתת לו תווית ולומר מה הוא בדיוק: האם לכנותו בשם משחק מבוסס-מקום(Location based gaming)? אולי משחק של מציאות אלטרנטיבית(Alternate reality gaming)? המשחק הוא משחק דמיוני, הוא ביצורים ווירטואליים, ובכל זאת הוא ממקם אותם בעולם האמיתי – על המפה של האיזור, או כאן בחדר, ממש לצידי. הדבר יוצר ערבול מפתיע של דמיון ומציאות אותו משחקים בבודדים ובקבוצות.

למרות שישנם הרואים בו משחק של מציאות רבודה(Augmented reality), איכות המציאות הרבודה שבמשחק היא ירודה מאוד. בזמן המשחק ניתן אמנם לראות פוקימון הנמצא בסביבה האמיתית של השחקן. כאשר השחקן נע ממקום למקום, המקום של הפוקימון נשאר יציב פחות או יותר הודות לעובדה שהמשחק משתמש בחיישנים שבסמרטפון, דוגמת הג'ירוסקופ. אולם במשחק אין הבנה אמיתית של התמונה והמציאות, וכך לדוגמא הפוקימון עשוי להיות תלוי באוויר ולא באופן המדמה את המציאות. חברות כמו אינטל, מיקרוסופט ופייסבוק עובדות כיום על פיתוח טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה. שימוש באלה, בעתיד, יוכל לשדרג את חוויית המשחק ללא היכר.

טכנולוגיית המציאות הרבודה תשנה את עולמנו. דמיינו מנתח העומד לבצע ניתוח מורכב, והוא חובש משקפי-מציאות-רבודה. המערכת הממוחשבת תוכל להראות לו על גבי תמונת המציאות מה לבצע והיכן, לסמן ממצאים שעלו בבדיקות דימות ולהתאים אותן למציאות בעת הניתוח. והנה דוגמא נוספת – אתם מסיירים בדירה ריקה אותה קניתם זה עתה. יחבשו משקפי מציאות רבודה, ואלה יסייעו בעיצוב מחודש של החלל הריק. סמנו את הצבע של התקרה והקירות, את סוג הריצוף. הוסיפו אביזרי ריהוט, ציורים ואגרטלים במקומות שתבחרו. תסתובבו כעת בחלל זה, ודרך המשקפיים תוכלו לראות, ממש כך, את החלל שעוצב בצורה שונה מכל זווית שרק תרצו.

מוקדם לומר אם הבאז סביב פוקימון גו יתמיד או אולי ידעך באותה מהירות בה צמח. אולם מה שברור הוא שהמשחק הוא סנונית המבשרת את העתיד. טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה כבר כאן, ופוקימון-גו, כמו אוקיולוס ודומיהן חושפים טפח מהיכולות המדהימות שנראה בעתיד. יכולות שיעברו מעולם המשחק לעולם האמיתי. ואלה כבר מפותחות במעבדות הסודיות שלנו.

הכותב הוא מנהל התוכנה של ארגון המחשוב התפישתי של אינטל, שאחראי בין היתר על תחום המציאות המדומה

תגיות