אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר ועדת הכספים: "אין צורך בשינוי ימי המסחר בבורסה" צילום: עומר מסינגר

יו"ר ועדת הכספים: "אין צורך בשינוי ימי המסחר בבורסה"

לקראת הדיון בוועדת הכספים על הצעת החוק לשינוי מבנה הבעלות בבורסה מצטרף ח"כ משה גפני להסתדרות, איגוד הקרנות, הבנקים ועובדי הבורסה, שמתנגדים למעבר למסחר הנהוג בעולם: שני עד שישי. ההצבעה לשינוי המבנה תעלה לקריאה ראשונה מחר

24.07.2016, 07:13 | רחלי בינדמן

ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים צפוי להתנגד לשינוי ימי המסחר בבורסת תל אביב לשני עד שישי. מחר אמורה להתקיים הצבעה בקריאה ראשונה על הצעת החוק לשינוי מבנה הבורסה והפיכתה לגוף הפועל למטרות רווח. אחד מסעיפי החוק, אליו צפוי גפני להתנגד, מעגן גם את שינוי ימי המסחר בבורסה ומעבר למסחר הנהוג בעולם (שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי היום). זאת בהתאם להמלצת הבורסה עצמה ובמטרה לשפר את מחזורי המסחר. ביום שלישי צפויה להתכנס ועדת הכספים ולדון בהצעת החוק. 

קראו עוד בכלכליסט

שורה של מתנגדים

בשיחה שקיים "כלכליסט" עם ח"כ גפני הוא אמר כי גם בלי קשר לחשש חילול השבת "אין צורך בשינוי ימי המסחר, אין לכך חשיבות" . כך או כך הבהיר גפני: "אני לא אוהב את העניין הזה ובכל מקרה אני אוודא שלא יהיה שום חשש לחילול שבת".

גפני נפגש לאחרונה עם האוזר כדי לדון בהצעת החוק שאותה מבקש יו"ר רשות ני"ע לקדם. ברשות לא מתכוונים להתעקש על סעיף שינוי ימי המסחר (שהוכנס ברגע האחרון על ידי מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד), כשהמטרה המרכזית מבחינתם היא שינוי מבנה הבורסה והפיכתה לגוף הפועל למטרות רווח תוך ניתוקו משליטת הבנקים.

גפני מצטרף לשורה של מתנגדים לשינוי ימי המסחר. לפני שבועיים הזהירו מנהלי קרנות הנאמנות במכתב ששלח יו"ר האיגוד אלי בבלי ליו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, כי שינוי ימי המסחר יוביל לחילול שבת. בבלי כיתב גם את חברי הכנסת החרדיים, סגן שר האוצר יצחק כהן וגפני.

בבלי פרט במכתבו כי מכיוון שקרנות הנאמנות שמשקיעות בחו"ל נדרשות להתכסות בני"ע בתום יום המסחר, הם יצטרכו לחלל שבת שכן המסחר בארה"ב ביום שישי מסתיים בשישי בלילה (שעון ישראל). הפתרון לבעיה זו יכול להיות בכך שלא יהיה מסחר בקרנות בימי שישי והן יפעלו רק בימים שני עד חמישי, מהלך שיביא לפגיעה במחזיקי היחידות בקרנות. לחילופין להשתמש "בגוי של שבת" שיבצע את פעולת ההתכסות.

בנוסף לאיגוד מנהלי הקרנות, גם הבנקים מתנגדים לשינוי ימי המסחר, במיוחד בגלל החשש לפתוח הסכמי עבודה מול אלפי העובדים שלהם שמצידם ידרשו לקבל פיצוי על הצורך לעבוד בימי שישי. עוד נודע כי גם בהסתדרות, בראשה אבי ניסקורן, צפויים לפעול נגד שינוי ימי המסחר. התנגדות ההסתדרות נובעת בשל החשש לפגיעה בתנאי העבודה של עשרות אלפי עובדים במגזר הפיננסים.

 ההסתדרות, שעובדי הבורסה, הבנקים וחלק מחברות הביטוח מאוגדים תחתיה, מסרה ל"כלכליסט" כי "כל שינוי מבני כזה או אחר באשר לסדרי העבודה של העובדים צריך להיות במו"מ ובמסגרת הסכם קיבוצי ולא בחקיקה". מנגד, מי שצפוי להילחם על השארת סעיף שינוי ימי המסחר הוא יו"ר הבורסה, אמנון נויבך ומשרד האוצר.

חלק ממהלך רחב

המתנגדים המרכזיים לשינוי המבני הם עובדי הבורסה הדורשים לקבע את מעמדם ותנאי העסקתם בהסכם קיבוצי לפני ביצוע השינוי ולזכות בנתח ממניות הבורסה לאחר השינוי. לצידם מתנגדים הבנקים הגדולים. אלו לא מתנגדים לעצם השינוי המבני – שהוא מבורך בעיניהם – אלא להחלטה לשלול מהם את האפשרות להרוויח ממנו דרך מכירת מניותיהם ברווח. יתרה מכך, מתנגדים הבנקים לעצם הדרישה מהם למכור את אחזקותיהם ולהישאר עם אחזקה הנמוכה מ־5% במטרה שלא יוכלו לשלוט בבורסה כפי שעשו עד היום.

ח"ח משה גפני , צילום: עומר מסינגר ח"ח משה גפני | צילום: עומר מסינגר ח"ח משה גפני , צילום: עומר מסינגר

תגיות