אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ההגבלים העסקיים: "איננו נוהגים לפתוח בחקירות בגלל הורדת מחירים" צילום: אריאל בשור

רשות ההגבלים העסקיים: "איננו נוהגים לפתוח בחקירות בגלל הורדת מחירים"

תגובה זו מגיעה על רקע תלונות לרשות ההגבלים כי תנובה נוקטת במבצעי הוזלות חריגים על מגוון מוצריה המשקפים הוזלה של עשרות אחוזים במחיר לצרכן

24.07.2016, 17:17 | נורית קדוש

מבצעי ההוזלות החריגים שיזמה תנובה נוכח הירידה החדה במכירותיה כפי שנחשפו בכלכליסט בשבוע שעבר, מלחיצים את המתחרים. על רקע זה, התקבלה ברשות ההגבלים תלונה לפיה מדובר בשימוש במחיר טורפני. בשבוע שעבר מסרה רשות ההגבלים: "ככלל הורדת מחירים היא תופעה רצויה ומבורכת ורשות ההגבלים העסקיים אינה נוהגת לפתוח בחקירות בגלל מעשים כאלה".

קראו עוד בכלכליסט

אייל מליס, מנכ"ל תנובה, צילום: עטא עוויסאת   אייל מליס, מנכ"ל תנובה | צילום: עטא עוויסאת אייל מליס, מנכ"ל תנובה, צילום: עטא עוויסאת

כזכור, בשבוע האחרון יזמה תנובה מבצעי הוזלות על מגוון מוצריה ובהם קוטג', חלב, מעדני יולו, יוגורט יופלה ועוד, המשקפים הוזלה של עשרות אחוזים במחיר לצרכן. מהלך ההוזלות החריג, יצא לדרך בעקבות צניחה חדה בנתחי השוק של תנובה בקטגוריות השונות, אשר הובילו אותה במחצית הראשונה של יוני לשפל של 50.3% בנתח שוק בשוק החלב. זאת לעומת 57.2% בשנת 2011 במהלכה התקיימה מחאת הקוטג'.

במסגרת חוק המזון שנכנס לתוקף לפני שנה וחצי, נאסר על הספקים לבצע תמחור אסור ו"קשירה טורפנית". זאת בכדי להגבילם מלהתנות מכירה של מוצר מוביל בקניית מוצר פחות נמכר, או מכירה של מוצר במחיר נמוך מעלות אספקת המוצר לקמעונאי. הערכות בקרב בכירים בשוק המזון, ממבצעי ההוזלות על הקוטג' המשקפים לו מחיר של 3.9 שקלים לצרכן, מעורר ספק ביחס ליכולתה של תנובה להרוויח במכירת מוצר זה לקמעונאי.

מנגד, טוענים בענף כי אם תנובה לא מפסידה על מכירת המוצרים בהנחה החדה שקבעה, הרי שלא מן הנמנע כי המחיר שהיא גובה עבורם בימי שגרה, מקנה לה רווחיות חריגה. רווחיות זו הוגדרה על ידי דיוויד גילה, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקים, אשר קבע כי רווחיות של עד 20% נחשבת לנמל מבטחים ומעבר לה מדובר בחשש לרווחיות חריגה. מיכל הלפרין, הממונה על ההגבלים העסקיים, שעד כניסתה לתפקיד נתנה ייעוץ משפטי לתנובה ולכן מנועה מלעסוק בנושאים הקשורים לחברה, ניסתה עם כניסתה לתפקיד לבטל עמדה זו. אלא ששופט בית המשפט העליון, חנן מלצר, הורה לרשות ההגבלים העסקיים להמשיך לאכוף את האיסור על מונופולים לגבות מחיר מופרז מצרכנים, וזאת עד החלטה בעתירה שהוגשה בנושא לבג"ץ. מדובר בהחלטה דרמטית של בית המשפט העליון שמתח ביקורת על החלטתה של הלפרין, להקפיא את פעולות האכיפה עד סיומו של השימוע הציבורי בנושא.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אני עייף. בואו נעשה רשימה של עלות האוכל
אני עייף. בואו נעשה רשימה של עלות האוכל בבריטניה, מקום בהחלט לא זול.  קוטג'- 80 פני- 4 שקלים. חלב- 80 פני- 4 שקלים. גבינה צהובה מקבילה לעמק- 250 גרם בפאונד וחצי - 8 שקל.  קורנפלקס של קלוגס כמעט מכל סוג- 1.7-2.5 פאונד (10-15 שקל).  קולה- 2 פאונד ל2 בקבוקים (מבצע מעצבן שנמשך כבר שנה)- 5 שקל לבקבוק. פופקורן למיקרו- סתם כי אני אוהב את זה, פאונד וחצי.  12 עגבניות- פאונד. מלפפון ענקי מעצבן שווה בערך ל6 מלפונים- חצי פאונד.  התפוחים פה יקרים רצח, על זה אין לי מה להגיד- 600 גרם בפאונד שבעים. לחם לבן פרוס אחיד- 0.5-0.8 פאונד- משמע פחות מ4 שקל.  קילו תפוחי אדמה- פאונד.  שמנת מיכל גדול- פאונד.  ניוקי חצי קילו- 0.8 פאונד. ספגטי חצי קילו- 0.2 פאונד. בסה"כ עלות הקניות השבועית שלי נמוכה בין 15-20% תלוי בפאונד חה. סתם לקנה מידה- 15 ק"ג אוכל כלבים עולה פרקטית 60%- 200 שקל לעומת מינימום 300 בישראל, קולר נגד פרעושים- 25 שקל, צעצועים למינהם- מקסימום 10 שקל. אפילו הקונג המעצבן הזה עולה פחות. Easy walk- 13 פאונד, מי שיודע על מה מדובר שגכזה לכלב גדולה עולה 150 שקל בישראל... תילוע 10 פאונד.  בקיצור, במדינה הכי יקרה באירופה לשעבר (חוץ מאולי שוייץ), עדיין זול יותר מבישראל.
Fan  |  24.07.16
1.
אם החלטת בית המשפט העליון סתרה את החלטת
אם החלטת בית המשפט העליון סתרה את החלטת הממונה על ההגבלים שנמצאת בניגוד עניינים, מדוע לא מפרסמים הסבר לסבירות ההחלטה שלה? אם אין לה הסבר סביר מדוע לא נוקטים נגדה בצעדים על ניגוד עניינים והפרת אמונים? לציבור מגיע לדעת את האמת והרשויות צריכות לטפל באלה שחטאו ולא לוותר להם במקרה שהנסיון להשחית נכשל. כרגע השאירו עננה מרחפת מעל הרשות להגבלים והעומדת בראש.
Basketball  |  24.07.16