אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חג לקבלנים: כל פרויקט במרכז יגדל ב־10% צילום: אוראל כהן

חג לקבלנים: כל פרויקט במרכז יגדל ב־10%

הכנסת תאשר חוק שיחייב רשויות מקומיות להעניק זכויות בנייה מוגדלות ליזמים שיבנו דירות קטנות בנות עד שלושה חדרים. בנגב ובצפון יהיו פטורים מהיוזמה

25.07.2016, 07:01 | אביב גוטר

לאחר שבשמונה השנים האחרונות שיעור הדירות הקטנות שנבנו בישראל היה קטן מ־10%, השבוע צפויה לעלות לאישור במליאת הכנסת הצעת החוק שתחייב רשויות מקומיות לבנות דירות בשטח קטן מ־80 מ"ר. לפי ההצעה, כאשר קבלן יבקש להגדיל את מספר הדירות בפרויקט, הרשויות יהיו חייבות לאשר לו הגדלה של 10% לפחות בלי כל שיקול דעת, כאשר כל התוספת תהיה של דירות קטנות. עם זאת, הנוסח הסופי שגובש בוועדת הרפורמות בראשות ח"כ אלי כהן (כולנו) פטר את הרשויות במחוזות צפון ודרום מהחובה, כך שהבנייה תתרכז במרכז ובירושלים.

קראו עוד בכלכליסט

הקלת שבס, על שם מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר שמעון שבס, מתירה לוועדת התכנון המקומית להגדיל את מספר הדירות בפרויקט עד 30% בלי צורך באישור הוועדה המחוזית. יזמי הבנייה אמנם נוטים לבקש את התוספת כדי לבנות ולמכור יותר דירות, אולם הרשות המקומית אינה מחויבת לאשר זאת.

אף על פי שאין נתונים מסודרים על מספר הבקשות המוגשות ושיעור האישורים בפועל, ידוע כי רשויות רבות דוחות את הבקשה ונצמדות למספר הדירות בתוכנית בניין עיר (תב”ע) בשל החשש מהגברת העומס על התשתיות. ראשי ערים מאזור המרכז ששוחחו עם "כלכליסט" הסבירו כי הסירובים נובעים מכך שהרשויות אינן מקבלות סיוע מהמדינה לקליטת האוכלוסייה הנוספת.

אולם ח"כ כהן, שיזם את החוק עם ח"כ דוד ביטן מהליכוד, מזכיר שהרשויות עצמן גרמו למחסור בדירות קטנות כאשר אישרו במשך שנים בנייה של דירות גדולות בלבד. "הן העדיפו לבנות דירות יקרות כדי להקטין את הסיכוי שתרכוש אותן אוכלוסייה פחות מבוססת, שזקוקה לשירותי רווחה", אומר ח"כ כהן. "הדבר פוגע במשקי בית קטנים, כמו זוג צעיר עם ילד אחד או קשישים, שאינם זקוקים לדירות גדולות אך רוכשים אותן בגלל ההיצע הנמוך".

אתר בנייה, צילום: אוראל כהן אתר בנייה | צילום: אוראל כהן אתר בנייה, צילום: אוראל כהן

בין 1995 ל־2005 בכ־18% מהדירות בממוצע היו עד 3 חדרים. אולם על אף הגידול באוכלוסיית הגרושים והקשישים, בשלוש השנים האחרונות רק כ־8% מהדירות שנבנו היו בגודל זה.

החוק תקף למתחמים בשטח 6 דונם בתב"ע שאושרה עד 2011, מכיוון שלאחר מכן הוחלה החובה להקים דירות קטנות. הוועדה פטרה מהחוק את מחוזות צפון ודרום, בטענה שיש שיעור גבוה של דירות קטנות באזורים אלו, שממילא רוצים למשוך אוכלוסייה מבוססת.

בדיון בוועדה בשבוע שעבר מחו נציגי מרכז השלטון המקומי על התערבות הכנסת בסמכות התכנון של הרשויות, ודרשו להותיר להן את שיקול הדעת אם לאשר את התוספת. ח"כ כהן סירב: "איפה הייתם כשבמשך שנים כמעט ולא נבנו פה דירות קטנות? אתם מנסים למנוע את הגדלת ההיצע ורוצים שהבעיה תעבור לשכן".

ח"כ אלי כהן. הרשויות עצמן גרמו למחסור בדירות קטנות כאשר אישרו במשך שנים בנייה של דירות גדולות בלבד, צילום: עמית שעל ח"כ אלי כהן. הרשויות עצמן גרמו למחסור בדירות קטנות כאשר אישרו במשך שנים בנייה של דירות גדולות בלבד | צילום: עמית שעל ח"כ אלי כהן. הרשויות עצמן גרמו למחסור בדירות קטנות כאשר אישרו במשך שנים בנייה של דירות גדולות בלבד, צילום: עמית שעל

יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס אתמול אמר ל"כלכליסט" כי "מרכז השלטון המקומי תומך בהקמת מתחמי דיור ש־20% מהם דירות 3 חדרים, אולם הצעת החוק תאפשר ליזמים שזכו במכרז לאשר בדיעבד תוספת של 10% למספר הדירות. זהו פתח למינהל בלתי תקין ולהליך תכנוני לקוי. את תוספת הדירות הקטנות צריך לעשות בשלב השיווק".

מנגד, מנכ”ל התאחדות בוני הארץ אליאב בן שמעון מרוצה: "הגיעה השעה להצעת החקיקה הצודקת שתחייב את ראשי הערים לתת את הקלת שבס. זוגות צעירים מחפשים דירות קטנות, אולם הן כמעט ולא נבנות כבר שנים כי ראשי הערים לא רוצים בהן. אני בטוח שההצלחה ביישום החוק תוביל להרחבתו לצפון, לדרום ולכלל התב"ע".

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות