אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחזורים בבורסה בימי ראשון התכווצו יותר מבשאר ימי השבוע צילום: אוראל כהן

בדיקת כלכליסט

המחזורים בבורסה בימי ראשון התכווצו יותר מבשאר ימי השבוע

היום אמורה ועדת הכספים לדון בחוק לשינוי מבנה הבורסה, והיו"ר גפני כבר אמר כי אין צורך לעבור למסחר בימים שני עד שישי, כפי שהוצע בחוק. אך בדיקת כלכליסט העלתה שהמחזורים בימי ראשון דווקא צנחו באופן חד בהשוואה לממוצע המחזור בימים האחרים

26.07.2016, 07:25 | רחלי בינדמן

ועדת הכספים של הכנסת צפויה לדון היום בהצעת החוק לשינוי מבנה הבורסה, שיזמה רשות ני"ע בראשות שמואל האוזר. ההצעה זכתה לגיבוי מלא של שר האוצר משה כחלון, ומשמעותה הפיכת הבורסה המקומית לגוף הפועל למטרות רווח וניתוק הבנקים הגדולים מהשליטה בה.

קראו עוד בכלכליסט

התאמת המסחר לעולם

החוק כולל גם סעיף העוסק בהתאמת ימי המסחר בבורסה לנהוג בעולם, שני עד שישי, בניגוד למסחר היום בימי ראשון עד חמישי. כפי שנחשף ב"כלכליסט", יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מסתייג משינוי ימי המסחר על רקע חילול השבת, אך לדבריו, "אין צורך בשינוי ימי המסחר". גפני הוא האיש החזק בוועדה, וללא אישורו שינוי ימי המסחר לא ייצא לדרך.

אך בדיקת "כלכליסט" מעלה כי עשויה להיות חשיבות לשינוי ימי המסחר, או לביטולו בימי ראשון, שכן נתוני הסחירות מצביעים על ירידה רציפה במחזורי המסחר דווקא בימים אלה. כך, למשל, מחזור המסחר כיום בנגזרים על מדד ת"א־25 (חוזים עתידיים שבהם סוחרים הפעילים המתוחכמים יותר בשוק, ובהם חברות תעודות הסל) מהווה בימי ראשון רק 65% מהמחזור הממוצע בשאר ימי המסחר, וזאת לעומת 88% ב־2010.

מחזור המסחר במניות ת"א־25 בימי ראשון עומד על 43% לעומת 68% ב־2010, ומגמה דומה קיימת גם במחזורי המסחר על אג"ח ממשלתיות (48% לעומת 77% ב־2010).

שביזות יום א שביזות יום א' שביזות יום א

סוחרים בבורסה טוענים כי הכוונה לא לסחור בימי ראשון לא באה ממשקיעים זרים, שממילא עזבו את השוק הישראלי ב־2009, לאחר שחברת המדדים מורגן סטנלי הוציאה את ישראל ממדד MSCI של מדינות מתפתחות וסיווגה אותה כשוק מפותח. ב־2013 אף סירבה לכלול את ישראל במדד MSCI אירופה. לטענת הסוחרים, דווקא הם ופעילים נוספים, ובהם הגופים המוסדיים ושחקני הנוסטרו, החלו להסתכל על ימי ראשון רק בהיבט של תמחור אירועים מאקרו־כלכליים שדווחו בסוף השבוע בארה"ב ובאירופה.

הנתונים מצביעים דווקא על חשיבות המעבר למסחר בימי שני עד שישי, כפי שמוצע בחוק. עם זאת, היתרון של מסחר בימי שישי מוגבל, שכן הוא יסתיים ב־14:00, ופערי השעות לעומת ארה"ב יאפשרו רק חפיפה מינימלית.

הבנקים מתנגדים לשינוי

בראש המתנגדים לחוק עומדים הבנקים, שכן החוק יחייב אותם למכור את אחזקותיהם בבורסה, כך שכל בנק ייוותר עם פחות מ־5% מהמניות. בנוסף, כל רווח מתמורת המכירה הגבוה משווייה הנוכחי של הבורסה (כ־400 מיליון שקל, לפי הערכת שווי שהזמינה הבורסה) יועבר לאוצר.

מי שעוד מתנגד לשינוי הוא ועד עובדי הבורסה, המייצג כ־200 איש המנהלים בימים אלה מו"מ על חידוש ההסכם הקיבוצי שלהם. העובדים דורשים להבטיח את תנאי העסקתם — עלות שכר חודשית ממוצעת של כ־50 אלף שקל לעובד וקביעות מהשנה השלישית — גם לאחר החלת השינוי המבני, וכן הם דורשים נתח ממניות הבורסה לאחר השינוי.

הבנקים הפועלים ולאומי חוששים מפגיעה במערכת היחסים עם אלפי עובדיהם, שיצטרכו בהסדר החדש לעבוד גם בימי שישי. קרנות הנאמנות, שמתנגדות אף הן, משתמשות בקלף ולפיו משמעות המסחר בימי שישי, אף שיסתיים בשעה 14:00, הוא חילול שבת. קרנות הפועלות בחו"ל יצטרכו להתכסות בניירות הערך הנסחרים בחו"ל רק בתום יום המסחר, כלומר ביום

שישי בלילה.

הבורסה בתל אביב, צילום: עמית שעל הבורסה בתל אביב | צילום: עמית שעל הבורסה בתל אביב, צילום: עמית שעל

תגיות