אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פסגת ת"א 100

אורי גרינפלד: "השווקים מגיבים כיום יותר לפוליטיקה מאשר לכלכלה"

הכלכלן והאסטטרג הראשי של בית ההשקעות פסגות אמר בכנס פסגת ת"א 100 של כלכליסט, כי באירופה רואים "תקופה מאד מאתגרת". בשנתיים הקרובות באיטליה צפוי משאל עם על רפורמות, בצרפת, גרמניה והולנד יהיו בחירות ו"בשווקים הפיננסיים לא תמיד משנה התוצאה הסופית אלא האמירות, התזוזות ואי-וודאות. שווקים שונאים אי-וודאות"

26.07.2016, 17:48 | רעות שפיגלמן

"רואים היפרדות בין הכלכלה לשווקים. לא רואים עלייה בתשואות האג"ח וצריך לשאול את עצמנו למה. לא מספיק שהריבית לא תעלה, אם הצרכן הפרטי קונה הרבה - אז מדוע הפד מתעכב עם העלאות הריבית שלו? והתשובה היא הפוליטיקה. הסביבה הפוליטית מאוד מטרידה את המשקיעים. נראה כי עברנו את הברקזיט, אבל זה ממש לא ככה", כך אמר הכלכלן והאסטטרג הראשי של בית ההשקעות פסגות בכנס פסגת ת"א 100 של כלכליסט.

"לגבי אירופה רואים תקופה מאוד מאתגרת, יש לו"ז פוליטי מאוד עמוס", ציין גרינפלד והוסיף כי אמנם עבר קצת יותר מחודש מאז תוצאות משאל העם בבריטניה, ולמרות שנדמה שמבחינת השווקים האירוע היה ונגמרף זה ממש לא כך. 

"למעשה, לאחרונה השווקים בעיקר מגיבים לאירועים פוליטיים, אירועים ביטחוניים וכיוצא בזה יותר מאשר לאירועים כלכליים. ניתן למשל לראות כי עד לפני שנה, מדד המניות האמריקאי הלך ביחד עם מדד ההפתעות של סיטי – זהו מדד שעולה כשהנתונים הכלכליים שמתפרסמים בארה"ב מפתיעים לטובה (ביחס לתחזיות האנליסטים) ויורד במידה והם מאכזבים. בשנים האחרונות המגמות במדד המניות תאמו את המגמות במדד ההפתעות של סיטיף אך בשנה האחרונה הקשר ביניהם התנתק לחלוטין. זאת מכיוון שהשווקים היום מגיבים פחות לכלכלה ויותר לפוליטיקה".

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות בית השקעות, בכנס, צילום: צביקה טישלר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות בית השקעות, בכנס | צילום: צביקה טישלר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות בית השקעות, בכנס, צילום: צביקה טישלר

האם איטליה תצא מהאיחוד האירופי?

"בהסתכלות קדימה, התקופה הקרובה צפויה להיות עמוסה אפילו יותר באירועים פוליטיים – באיטליה יתקיים משאל עם באוקטובר הקרוב (בנוגע לרפורמות בפרלמנט) אך כשלון של מפלגת השלטון במשאל העם יחייב את התפרקות הממשלה והליכה של האיטלקים לבחירות. על פי הסקרים, כוחה של מפלגת השלטון הולך ונשחק ומפלגת חמשת הכוכבים (מפלגה רדיקלית, אנטי איחוד אירופי, אנטי הגירה ואנטי צנע כלכלי) צוברת כוח. אם הם יגיעו לסיבוב השני, הסקרים אף מנבאים ניצחון לקיצוניים", אמר גרינפלד.

"אם המפלגה הדמוקרטית, מפלגת השלטון, לא זוכה במשאל העם והולכים לבחירות ישנו תרחיש, שלא נראה בעל סבירות גבוהה כיום, אך הוא קיים, בו איטליה יוצאת גם היא מהאיחוד האירופי. להבדיל מבריטניה יציאה של איטליה מהאיחוד משמעותה יציאה גם מגוש היורו. התממשות של תרחיש כזה הוא בעל פוטנציאל להוות משבר של ממש. זה מדאיג את השווקים הרבה יותר מבריטניה. כי אם מסתכלים על חובות ממשלת איטליה, חובות משקי הבית והעסקים - כל החובות האלו הם ביורו. אם איטליה תיפרד אז סביר להניח שהלירה האיטלקית תופחת מול היורו וסביר להניח שאיטליה תידרדר וזה יוביל לתאריך של היפרדות מגוש היורו.

"לא זו בלבד, גם בהולנד הסקרים מנבאים ניצחון בבחירות למפלגת החופש (האירו-סקפטית), בחירות שהתקיימו במרץ 2017. אם כך יהיה, היא תלך למשאל עם ביחס לאיחוד האירופי. באפריל הבא יש בחירות בצרפת – שם מארין לה-פן נראית חזקה בתמונה להעפלה לסיבוב השני. ובקיץ גרמניה,שהיא המדינה המובילה של האיחוד האירופי, הולכת לבחירות וגם לפני האירועים הביטחוניים שם בתקופה האחרונה, מפלגת 'אלטרנטיבה לגרמניה' ממשיכה לעלות בסקרים ולצבור כוח פוליטי על חשבון מפלגת הדמוקרטים של אנגלה מרקל.

"התמונה של עליית כוחן של המפלגות האירו-סקפטיות מייצרת זעזועים בשווקים" , הדגיש גרינפלד, אך ציין שלא בטוח

שכל הזעוזועים הפוליטיים האלו יביאו לפירוק האיחוד האירופי: "עם כל התמונה הזו ההסתברות של פירוק גוש היורו היא אולי לא גבוהה. עלות זו היא כה משמעותית ולכן הבנקים המרכזיים יעשו הכול על מנת למנוע זאת. אך בשווקים הפיננסיים לא תמיד משנה התוצאה הסופית אלא האמירות והתזוזות ואי הוודאות. שווקים שונאים אי-וודאות".

"סין שהיתה פיל גדול בחנות חרסינה היא עדיין מאוד משפיעה וגורמת לתזוזות", הוסיף גריפלנד.

"שורה תחתונה, התנודתיות בשווקים צפויה להימשך. הפוליטיקה תשפיע על השווקים באופן מהותי לפחות בשנתיים הקרובות ולחזות אירועים פוליטיים ואת התגלגלותם זו משימה כמעט בלתי אפשרית. העניין הוא, שכיום, עלות התממשות הסיכונים היא גבוהה מאוד, עד כדי משבר של ממש. זו הסיבה שאנו נוקטים כיום בגישה דיפנסבית ושמרנית בניהול ההשקעות, גם ברכיב המנייתי (יותר ארה"ב למשל ופחות אירופה) וגם ברכיב הסולידי בתיקי האג"ח. לנו ככלכלנים קשה תמיד לפגוע בהערכות כלכליות עתידיות, אז על אחת כמה וכמה חיזוי השפעה והתרחשות של אירועים פוליטיים קשה עוד יותר".

תגיות