אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הריכוזיות בבשר לא מזיזה למשרד הכלכלה צילום: ג'ניפר מיי

בלעדי לכלכליסט

הריכוזיות בבשר לא מזיזה למשרד הכלכלה

ימים אחדים לפני שטען משרד הכלכלה שהתחרות גדלה והחזיר לתנובה מכסות יבוא בשר פטורות ממכס, רשות ההגבלים העבירה לו את עמדתה ההפוכה

27.07.2016, 06:57 | נורית קדוש

שבוע שעבר החליט משרד הכלכלה לחלק לתנובה מכסות פטורות ממכס ליבוא בשר טרי לישראל בגלל שלדבריו, "התחרות בשוק גדלה". אך כעת נראה כי רשות ההגבלים מחזיקה בדעה הפוכה. ל"כלכליסט" נודע כי ימים ספורים בלבד לפני ההחלטה על אופן חלוקת המכסות, ומבלי שדווח לה על ההיערכות לחלוקת מכסות נוספות, העבירה רשות ההגבלים העסקיים נייר עמדה עדכני למשרד הכלכלה בו הביעה התנגדות נוספת לחלוקת מכסת בשר פטורה ממכס לתנובה.

קראו עוד בכלכליסט

במחצית הראשונה של 2016 אמנם לתנובה לא הוקצתה מכסה, אך הערכות הן כי ברשות צפו שבמהלך השנה יחולקו מכסות נוספות ולכן נערכו לכך עם נייר העמדה, לפיו לא נרשם שינוי משמעותי במידת הריכוזיות בענף הבשר הנשלט עדיין על ידי תנובה ודאבח. לכן, הדגישה הרשות, אין מקום בשלב זה לאפשר לתנובה לקבל מכסות יבוא פטורות ממכס שנועדו ליצור תחרות בענף.

 , צילום: שאול גולן צילום: שאול גולן  , צילום: שאול גולן

בענף חוששים שהמכסות לתנובה רק יגדלו

כבר לפני שנה רשות ההגבלים העסקיים הודיעה למשרד הכלכלה כי היא מתנגדת לחלוקת מכסות לתנובה. בעקבות התנגדות זו ערך המשרד לתנובה בתחילת השנה שימוע בעל פה ובכתב והחליט לאחריו שלא להעניק לה מכסה. רשות ההגבלים לא הסתפקה בכך ופרסמה לפני כחודשיים טיוטת מחקר על ענף הבשר בו קבעה כי השוק ריכוזי ונשלט על ידי תנובה ודאבח ולכן אין להעניק להן מכסות. אלא שרשות ההגבלים לא קפאה על שמריה, וכאמור שלחה כעת נייר עמדה נוסף.

בענף טוענים כי החלטת ועדת המכסות היא מהלך שנועד לסלול את דרכה של תנובה לקבלת מכסה גדולה בעתיד. "במשרד הכלכלה הבינו שאי אפשר לחזור ולתת לתנובה מכסה של 500 טון, אז נתנו לה את המכסה המינימלית של 100 טון. בכך, למעשה 'הכניסו רגל בדלת', כדי שבעתיד יוכלו לתת מכסות גדולות יותר, שיעצימו את השליטה של תנובה בענף ויחסלו כל נסיון להורדת מחירים", מסר גורם המעורה בתחום.

במשרד הכלכלה אמרו כי הם עוקבים אחר מצב השוק. "ועדת מכסות החליטה לתת לתנובה הקצאה צנועה של 100 טון מתוך 6,000 טון שחולקו השנה, על מנת לתמוך בייצור מקומי ומפעל שמעסיק מאות עובדים", נמסר מהמשרד. "הוועדה העבירה לתנובה מסר על פיו היא מצפה שהקצאה זו תבוא לידי ביטוי בהפחתת המחיר לצרכן. הוועדה עוקבת אחר התחרות והמחירים, לאור החלטותיה, שעד כה הביאו לתוצאות מצוינות הן בהגברת התחרות והן בהפחתת מחירי הבשר בכ־20%".

רוצים תחרות, אך דואגים לתעשייה המקומית

לצד זה, בענף מעלים חשש לניגוד עניינים לכאורה באופן חלוקת המכסות. בשיחה עם "כלכליסט" עם פרסום חלוקת המכסות, אמר יאיר שירן, מנהל מינהל תעשיות במשרד הכלכלה וראש ועדת המכסות, כי ברקע ההחלטה לחלוקת המכסה לתנובה עמד החשש כי החברה תסגור את בית המטבחיים שלה בבית שאן או תצמצם את פעילותו. "לאורך זמן תנובה משדרת שלא תוכל להחזיק את העובדים בבית שאן בתנאים הקיימים", אמר שירן כהסבר לחלוקת המכסה לתנובה למרות התנגדות רשות ההגבלים העסקיים, "עמדת רשות ההגבלים היתה שלא לתת לתנובה מכסה, אבל אנחנו עצמאים לקבל החלטה. רשות ההגבלים מסתכלת על שיקול צר ואילו הוועדה מסתכלת על כלל האינטרסים במשק. בהקשר הזה צריך לזכור כי אין הרבה אפשרויות תעסוקה בבית שאן".

"כשההחלטה הסופית בדבר חלוקת המכסות נתונה בידי מינהל תעשיות במשרד הכלכלה, לתעשיין מקומי יש יכולת רבה יותר להשפיע עליה", טוען גורם המעורה בפרטים. "חלק מתפקידו של מינהל תעשיות הוא לשמור על התעשייה הישראלית ולכן כשמאיימים בסגירת מפעל, תפקידו הוא לדאוג לכך שזה לא יקרה". על רקע זה נוצרה תחושה שיש מעין ניגוד עניינים, שכן ההחלטה על חלוקת המכסות מופקדת בידי גורם שנגיש לטענות תעשיינים. "שמעתי הרבה איומים של יצרנים מקומיים בסגירת מפעלים, אבל לא ראיתי מעשים בשטח, ולכן הייתי מצפה שיתייחסו לאיום מסוג זה בזהירות הראויה", מסר אותו גורם.

ממשרד הכלכלה נמסר בנושא זה: "ועדת מכסות כוללת נציגים מיחידות שונות במשרד על מנת שייוצגו מגוון השיקולים שמשרד הכלכלה אמון עליהם. בהתאם מונה ועדת המכסות חמישה חברים שהם נציגי לשכת המנכ"ל, מינהל סחר חוץ, מינהל יבוא, מינהל תעשיות והלשכה המשפטית". על ההומוגניות שבוועדה ניתן ללמוד מכך שהחלטת החלוקה של מכסות לתנובה, התקבלה פה אחד.

שיתוף בטוויטר שיתוף בוואטסאפ שיתוף בפייסבוק שיתוף במייל

תגיות



8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תודה לאל שאני לא נזקק לשרותי תנובה או
תודה לאל שאני לא נזקק לשרותי תנובה או דבאח לרכישת הבשר אלא באטליז פרטי נקי כבית מרקחת, בעל שם ומוניטין, ויש לי עוד אטליז ברזרבה , שניהם זכו במקומות מהראשונים בארץ בדרוג של איזה מדור בריאות שאיני זוכר. תנובה ודאבח שמתעסקים עם כמויות בשר עצומות - ממילא הכמויות מענינות אותם ולא האיכות, ובפרט שהם יודעים שעם ישראל "אנין הטעם" טוחן ובולס הכל, שלא לדבר על אוכלוסיות מסוימות שאצלהן "לעזאזל ההיגיינה העיקר הכשרות...).
Leaf  |  27.07.16
לכל התגובות