אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סייבר מאדום לשחור צילום: אי פי איי

דו"ח טכנולוגי

סייבר מאדום לשחור

ממשל אובמה מציג טבלה צבעונית להתמודדות עם התקפות סייבר, שופטת מוצאת שביטקוין איננו כסף, וסין מהדקת את הצנזורה על המשתמשים ברשת

27.07.2016, 15:08 | יוסי גורביץ

כן, אבל איך תוכיח?

ארה"ב נרעשת מהתקפת הסייבר על מטה המפלגה הדמוקרטית, אחרי שנים של דיווחים על התקפות דומות, והנשיא אובמה הציג אתמול (ג') לראשונה טבלה עמוסת צבעים שמטרתה להסביר כיצד ארה"ב מתכוונת להתייחס להתקפות סייבר.

ברק אובמה. עבר לטבלאות, צילום: אם סי טי ברק אובמה. עבר לטבלאות | צילום: אם סי טי ברק אובמה. עבר לטבלאות, צילום: אם סי טי

הטבלה, שהזכירה לרבים את טבלאות הצבעים המפורסמות של התראות טרור שממשל בוש החל להפיץ אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר, מדרגת את ההתקפות מצבע לבן ("אירוע לא מאומת או חסר משמעות") ועד שחור ("איום מיידי לאספקת שירותי תשתית רחבי היקף, ליציבות הממשלה הלאומית,או לחיי אזרחים אמריקאים"), ובאמצע יש לנו התרעות ירוקות, צהובות, כתומות ואדומות.

על פי הצהרת הממשל, כל תקיפה כתומה ומעלה תזכה לתגובה ממשלתית מאורגת. מה המשמעות של תגובה ממשלתית מאורגנת? לא ברור. איך תדעו מה המקור של ההתקפה, שהרי תוקפי סייבר נוטים להסתיר את זהותם? לא ברור. איך בכלל תדעו שהיתה מתקפה? זו על ה-DNC נערכה במשך שנה בשקט מוחלט. לא ברור. איך מונעים פגיעה במטרה הלא נכונה? די עם השאלות הקשות.

ארסמוס כתב בשעתו שכל לחימה היא פשע: אין חייל טוב יותר מראש כנופיה מדופלם ואין מי שמטיל מצור ימי טוב יותר משודד ים בעל ניסיון. גם מי שמתווכח עם התפיסה הזו, ייאלץ להודות שתקיפות סייבר מגיעות אלינו לא מהעולם הצבאי אלא מהעולם הפלילי. אם צבא בדרך כלל רוצה שכולם ידעו שהוא ביצע פעולה כזו או אחרת, פושעים בדרך כלל מעדיפים לשמור על דממה. זה הופך את הכלים הצבאיים לבעייתיים מאוד בטיפול בסוג כזה של התקפה. איך מבחינים בין מטרות ובין אזרחים? לכנופיה זה לא משנה. לצבא, זו בעיה רצינית. ולא ברור שמישהו מצא לה פתרון.

אני לא מקבל את כסף המונופול שלך

כתבנו כאן לפני מספר שבועות על משפטו של מישל אספינוזה, שנפל בתרגיל עוקץ פדרלי והואשם בכך שהלבין שווה ערך של 1,500 דולרים בביטקוין. אספינוזה, שידע כי הסוכנים הסמויים עומדים להשתמש בכסף למטרות רכישת כרטיסי אשראי מזויפים, מצא את עצמו עם כתב אישום.

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

קו ההגנה שלו היה פשוט: ביטקוין איננו כסף. מאחר והוא איננו כסף, אי אפשר להאשים אותו בהלבנת הון. השופטת קיבלה את קו ההגנה הזה. ביטקוין, כתבה, אינו כסף ולא עומד להיות כסף בעתיד הנראה לעין. הוא איננו עושר מוחשי, אי אפשר להחביא אותו במזרונים או בבלטות, וכל מה שאספינוזה עשה הוא למכור רכוש שלו לאנשים אחרים. כן, הוא ידע שהם מתכוונים לבצע ברכוש הזה מעשה לא חוקי, אבל החוק לא ברור בנקודה הזו.

עורכי דינו של אספינוזה בירכו על הפסיקה, כמובן, ועורכי הדין של הממשלה אמרו שהם בוחנים את הפסיקה, אבל מה שמשונה פה היתה התגובה של תומכי הביטקוין. במשך שנים הם אמרו לנו שביטקוין הוא המטבע של העתיד. עכשיו הם מברכים על פסיקה שלא מוכנה להכיר בביטקוין כמטבע. מה השתנה? כל הסיפור של ביטקוין. הוא היה אמור להיות מטבע אנרכו-ליברטריאני שישחרר אותנו מכבלי הבנקים המרכזיים. בינתיים הקהילה שמשתמשת בו נכנסה לכמה מלחמות אזרחים וביטקוין מוזכר בעיקר בהקשרי פשיעה או מעילות.

התקנת אפליקציה? את הפרטים, בבקשה

סין הקומוניסטית ממשיכה להדק את אחיזתה בצוואר הדיגיטלי של תושביה. אם בעשור הקודם היה אפשר לדבר על פתיחות מסוימת מצד המפלגה, הרי שאחרי האביב הערבי באה תקופה של הסתגרות ופחד. זה לא צריך להפתיע את מי שזוכר שאחרי קריסת הגוש הקומוניסטי באירופה הגיעה הטראומה הגדולה של המשטר הסיני, הטבח בכיכר טיאנמן.

חנות אפל בשנגחאי. פרטים מזהים להורדת אפליקציות, צילום: שאטרסטוק חנות אפל בשנגחאי. פרטים מזהים להורדת אפליקציות | צילום: שאטרסטוק חנות אפל בשנגחאי. פרטים מזהים להורדת אפליקציות, צילום: שאטרסטוק

מיד אחרי 2011, הממשלה החלה לדרוש יותר פיקוח. תחילה על בלוגרים, אחר כך על פלטפורמות מסרונים ומיקרובלוגים, אז על אתרי מכירות ברשת, ובסוף על עצם השימוש ברשת – אם אתה מתחבר לרשת בבייג'ינג, אתה צריך לתת לספקית הרשת שלך פרטים אמיתיים, שיוכלו לזהות אותך לצרכי המשטרה החשאית – ועכשיו מגיעה הדרישה שכל שימוש באפליקציה סינית ידרוש פרטים מאמתים.

מה שאתה לא מתקין, ידרוש תעודת זהות וזיהוי. המשטר רוצה לדעת כל מה שאתה עושה. לא שונה בהרבה מפייסבוק, אבל בינתיים זו יכולה להכניס למחנות חינוך מחדש רק את העובדים שלה. המשטר עוטף את זה בתירוצים הרגילים: הצורך להתמודד עם טרור, פורנו, ו"הפצת שמועות", קרי כל ידיעה שלא נוחה למשטר. נעדכן.

קצרצרים

 

1. עוד יום, עוד תירוץ עלוב של פייסבוק: כזכור, החברה צינזרה קישורים שהובילו למיילים שנחשפו מה-DNC, שמביכים את מטה קלינטון אבל במשך יממה היא הודתה בכך מבלי לספק כל הסבר. עכשיו ההסבר שלה הוא ש"פילטר הספאם" של פייסבוק החליט שהקישורים הללו הם ספאם. מה קרה, התירוץ של "הכלב אכל את שיעורי הבית" היה עסוק?

התירוץ של פייסבוק, צילום: בלומברג התירוץ של פייסבוק | צילום: בלומברג התירוץ של פייסבוק, צילום: בלומברג

 

2. אחת הנוזקות הארסיות בסביבה היא נוזקת הכופר. זו משתלטת על המחשב של המשתמש, מצפינה את הקבצים שלו ורוצה ביטקוין כדי לשחרר אותם. החדשות המשמחות האחרונות בתחום הן ששתי כנופיות נוזקת כופר הסתכסכו זו עם זו, וכנופיית מישה פרצה לשרתים של כנופיית צ'ימרה וגנבה את מפתחות ההצפנה של צ'ימרה – אותם היא מיהרה לפרסם. אם כנופיית צ'ימרה שלחה לכם דרישת כופר, חפשו ויש סיכוי שתמצאו את המפתח ברשת וללא תשלום. כל מה שיש לי לומר לחברי צ'ימרה הוא: ראית, ראית איך הוא לכלך עליך? לא הגיע הזמן שתפתרו את זה כמו גנגסטרים אמיתיים?

3. אם מישהו היה צריך עוד הוכחה לכך שתפקיד מרכזי של הטכנולוגיה הוא לנוון אותנו כדי שלא נהיה מסוגלים להתמודד עם הרובוטים כשהם יתקוממו, הוא יוכל לקבל אותה במוצר הבא. מדובר במזוודה חכמה, שמזהה את המשתמש שלה באמצעות צמיד והולכת אחריו לכל מקום, תוך שהיא עוקפת מכשולים באמצעות סט מצלמות משוכללות. לא תצטרכו יותר לגרור אחריכם מזוודה על גלגלים במהלך הנסיעות - היא תדדה בעליצות לצדך. בפעם הבאה שנשמע על המוצר הזה, מותר להניח, זה יהיה כשגנבים יקלטו שלאנשים עם מזוודה כזו יש יותר מדי כסף, יגנבו מהם את הצמיד ויברחו עם המזוודה.

בואי מזוודה, הולכים, צילום שאטרסטוק בואי מזוודה, הולכים | צילום שאטרסטוק בואי מזוודה, הולכים, צילום שאטרסטוק

 

4. התקפת הסייבר על מטה המפלגה הדמוקרטית, ה-DNC, ממשיכה לעורר כותרות: ממשל אובמה מאשים חצי-רשמית האקרים רוסים בביצוע ההתקפה, אבל לדבריו בינתיים הוא לא יכול לקשור את ההתקפה ל"שחקן מדינה", כלומר לקלפטוקרטיה הרוסית עצמה. עם זאת, רווחות שמועות – שמועות, שלהמון שחקנים יש סיבה להפריח – שלמערכת המודיעין האמריקאית יש "הרגשה", אם כי לא ראיות, שהממשלה הרוסית מעורבת. בפעם האחרונה שהמודיעין האמריקאי נשען על ההרגשות שלו זה נגמר בפלישה לעיראק.

5. זוכרים את ההיסטריה של הקיץ שלפני שנתיים, "מבחן דלי הקרח"? אנשים שפכו על עצמם דליים מלאים בקרח והעלו את זה ליוטיוב ובתמורה מישהו תרם כסף לאגודה למלחמה ב-ALS. היו המון טענות על כך שמדובר במשחק מטופש ושאנשים פשוט יכלו לתרום את הכסף (ופטריק סטיוארט העלה סרטון שבו הוא עושה בדיוק את זה). ובכן, לכל הבלגאן הזה היתה תוצאה חיובית: הוא גייס 100 מיליון דולר למחקר, והשבוע הכריזו מדענים שהם השתמשו בכסף הזה כדי לזהות גן נוסף שגורם ל-ALS, מה שעשוי לפתוח אפשרויות טיפול חדשות. 

תגיות