אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באר שבע עוקפת את חיפה בגובה השכירות למשרדי הייטק צילום: מיטלברג דיאגו

בלעדי לכלכליסט

באר שבע עוקפת את חיפה בגובה השכירות למשרדי הייטק

בניית פארק גב־ים בבירת הנגב החלה רק לפני שלוש שנים וטרם הושלמה, אך מחירי השכירות בו מגיעים כבר ל־68 שקל למ"ר, עלייה של 3% בהשוואה ליוני אשתקד. המענק הממשלתי עושה את שלו

28.07.2016, 08:19 | דותן לוי

פחות משלוש שנים עברו מאז החלה בנייתו של פארק ההייטק גב־ים בבאר שבע, ונראה שהמיתוג של העיר כ"בירת הסייבר" מוכיח את עצמו. שתי אינדיקציות מרכזיות לכך הן קצב בניית המשרדים ומחירי השכירות. לפי סקירת שוק המשרדים שערכה אינטר ישראל, חלה עלייה של 3% בדמי השכירות למשרדים בפארק ההייטק: מ־66 שקל למ"ר ביוני 2015 ל־68 שקל למ"ר ביוני 2016. לשם השוואה, בפארק מת"ם (מרכז תעשיות מדע) הוותיק בחיפה מחירי השכירות עומדים על 63 שקל למ"ר.

קראו עוד בכלכליסט

פארק גב־ים - שבבעלות גב־ים (בעלות של 56%), אוניברסיטת בן־גוריון, (11%), עיריית באר שבע (11%), וחברת KUD ומשקיעי חוץ (22%) - משתרע על 93 דונם. על שטח זה מתוכננים להיבנות כ־190 אלף מ"ר, מתוכם נבנו עד כה 33 אלף מ"ר. בניין בן 15 אלף מ"ר, שלישי במספר, נמצא כיום בשלבי הקמה, והבניין הרביעי בשלבי תכנון.

מתחם גב ים בבאר שבע. העיר מייצרת 8,000 מהנדסים בשנה, צילום: מיטלברג דיאגו מתחם גב ים בבאר שבע. העיר מייצרת 8,000 מהנדסים בשנה | צילום: מיטלברג דיאגו מתחם גב ים בבאר שבע. העיר מייצרת 8,000 מהנדסים בשנה, צילום: מיטלברג דיאגו

ההשוואה לחיפה מתבקשת, היות שבדומה לתכנון בבאר שבע, גם בחיפה פארק מת"ם הקיים הוא מרכז ההייטק של העיר, שניהם מנוהלים על ידי גב־ים, וצפויים להשתרע על שטח דומה של כ־200 אלף מ"ר במתחם גב ים בבאר שבע פועלות כיום חברות הייטק כגון EMC, IBM, אורקל, נס, דויטשה טלקום, אלביט מערכות, לוקהיד מרטין, פייפאל ומלאנוקס, ובסך הכל כ־40 חברות המעסיקות 1,500 עובדים, רובם מהנדסים. כמו כן מינהלת המעבר של צה"ל לנגב ומרכז הסייבר הלאומי, הכפוף למשרד ראש הממשלה, ששכר 1,500 מ"ר משרדים וייפתח בחודשים הקרובים, כבר התמקמו במתחם. קמפוס חיל התקשוב ישתרע על 150 אלף מ"ר בצמוד לפארק, וישרתו בו כ־5,000 חיילים ואנשי קבע.

אינדיקציה נוספת לשגשוגו של המתחם היא פתיחת סניף של חברת WeWork, המספקת חללי עבודה ומייצרת קהילות סטארטאפיסטים. עד כה פתחה החברה סניפים בתל אביב ובהרצליה בלבד, כך שפתיחת סניף ראשון בבאר שבע היא הבעת אמון בעיר.

בנוסף לכך, לפי מחקר חדש של בית הספר הבינלאומי לעסקים של אוניברסיטת ברנדייס וחברת הייעוץ T3, באר שבע היא אחת משבע ערי ההיטק העתידיות החשובות בעולם. ערי המחר, כך הגדירן המחקר, הן ערים שבהן חברות בינלאומיות צריכות לשקול להקים מרכזים אם הן בתהליך התרחבות גלובלית.

הבחירה בבאר שבע כעיר המחר היא בין היתר תוצר של השקעה ממשלתית בבירת הדרום. ראשית, אוניברסיטת באר

שבע ומכללת סמי שמעון הן יצרניות המהנדסים הגדולות בישראל, עם כ־8,000 בוגרי הנדסה שיוצאים אל השוק מדי שנה, כך שבניגוד למהלכי עבר שנראו מאולצים משהו, כמו הבאת אינטל לקריית גת, במקרה זה יש הצדקה להגעת החברות. אל זאת יש לצרף את הנגישות התחבורתית שמספקים הרכבת וכביש 6 ומענקים כספיים לענף הסייבר בעיר: המדינה גיבשה מסלול סיוע למעסיקים בתחום הגנת הסייבר שהוא ייחודי לבאר שבע, שמשמעו מתן מענק לחברות בגובה 15% משכר עובדיהן במשך שבע שנים. בנוסף לכך, העירייה הוזילה את הארנונה לסכום של 50־45 שקל למ"ר לחברות השוכרות משרדים בפארק ההייטק. בחיפה לשם השואה תשלום הארנונה עומד על 160 שקל למ"ר.

לדברי גורם הבקיא בשיווק נדל"ן למשרדים, רבות מהחברות שהגיעו למתחם הן כאלה שכבר פועלות בפארקים אחרים של גב־ים, עם זאת, הפארק בבאר שבע הוא כרגע מנוע הצמיחה העיקרי של החברה.

לדברי אבי יעקובוביץ', מנכ"ל גב ים, מת"ם הוא פארק ותיק שקיים משנות השבעים וקשה להשוותו לבאר שבע, כי כל פארק הוא בעל מאפיינים שונים, וגם בעת הגיוס אין תחרות בין שתי הערים.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
אם כבר צריך להפסיק את הטירוף של תארים
אם כבר צריך להפסיק את הטירוף של תארים מקוצרים לנושאי תפקידים צבאיים. בכל העולם יש קורסי הכשרה ארוכים בצבאות (שהם גם צבאות מקצועיים בניגוד לארץ) וזה נגמר בתעודות מקצועיות (שזה לא קיים בצה"ל ואת זה דווקא יש לעודד) ולא בתואר אקדמי. רק במדינות אקס הגוש הסובייטי יכולת לעשות תואר אקדמי צבאי. יש להחזיר לעתודה הצבאית את היוקרה שלה ולא להמציא תארים מקוצרים, כי לידיעתך (וכאן השו"ס): לא בכל מקום התארים של צוערי קורס טיס מוכרים, גם אם זה מגיע מאוניברסיטה מוכרת. כפי שפורסם, בגרמניה הם סרבו לאחרונה להכרה בתואר הזה כי התכנית לא עומד במינמום האקדמי מבחינת קרדיטים ופריסת לימודים שהם דורשים. מבחינתם, שירות בצבא, גם אם הוא כולל לימודים מקצועיים, לא יכול להוות השלמה לתואר אקדמי. אז אולי כדאי לרדת מהעץ שהופך מקצוע שאינו אקדמי (טייס) לאקדמי, רק בגלל שבישראל לטייסים צבאיים יש הילה שצריך לשמר, ולעשות את העבודה באופן יסודי ונכון.
Hammer  |  28.09.16
21.
יונה יהב לא עושה כלום בחיפה , חוץ
יונה יהב לא עושה כלום בחיפה , חוץ מהמטרונית המסריחה שנועדה בכלל לשרת תושבי הקריות להגיע לחיפה , אוטובוסים ריקים על מסלול מהיר , ראש עיר אידיוט שמשקיע בעיר התחתית כאילו היא מנהטן , הכבישים בחיפה כמו בסוריה . רק פרויקטים כושלים הוא מקדם , גם סרטן מהמפעלים לאן הולכים המיליונים שמשלמים המפעלים אף אחד לא יודע.
Scooter  |  31.07.16
19.
אם אוניברסיטת ב"ג רוצה למצב את עצמה כ"סטנפורד"
אם אוניברסיטת ב"ג רוצה למצב את עצמה כ"סטנפורד" של שאר העולם, וודאי של ישראל, עליה להציע (ולשכנע את משרד הביטחון) תואר  ראשון לצוערי 8200 כחלק ממסלול ההכשרה כפי שמוצע לצוערי קורס  הטיס. בעוד שטייסים יפנו ברובם למקצוע הטיסה, לבוגרי 8200 דריסת רגל בשוק. כך יהיו לאוניברסיטה בוגרים מוכשרים בתחום הטכנולוגיה, שיציגו את חידושיהם לעולם, ואילו הפונים למגזר הפרטי יהוו את החלק הארי בשוק ההייטק בתווך הלא רחוק. אלה יהוו את פני האוניברסיטה וימשכו מועמדים פוטנציאליים איכותיים, יתרמו לאוניברסיטה ויתעדפו את בוגרי ב"ג בקבלתם לעבודה (כי זיקה משותפת תמיד תורמת, גם אם לא תהיה מדיניות רשמית).    
Popsicle  |  29.07.16
לכל התגובות