אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלפאבית מצאה דרך להשקיע בעתיד צילום: בלומברג

אלפאבית מצאה דרך להשקיע בעתיד

דו"חות החברה־האם של גוגל מסמנים הצלחה למבנה הניהולי החדש של החברה: ההשקעות במיזמים העתידיים גדלו והכנסותיהם צמחו, המובייל הוביל את ההכנסות מפרסום ושידורי הווידיאו החי ביוטיוב שולשו

31.07.2016, 11:39 | נמרוד צוק

בסוף הרבעון הקודם הביטו רבים מבעלי המניות באלפאבית בחשש על הדו"ח הרבעוני הראשון לשנת 2016 שהחברה פרסמה: אחרי שלושה רבעונים רצופים בהן הביסה את תחזיות האנליסטים, הציגה החברה־האם של גוגל נתונים נאים אמנם במספרים מוחלטים, אבל כאלו שהחמיצו את התחזיות של וול־סטריט בשלושת הפרמטרים המרכזיים: הכנסות, צמיחה בהכנסות ושורת הרווח.

קראו עוד בכלכליסט

דו"ח הרבעון השני שהתפרסם בסוף השבוע החזיר למשקיעים את מצב רוחם הטוב, עם תוצאות שהוגדרו כמצוינות בידי רוב המשקיפים ועלו שוב על התחזית בכל המישורים: הכנסות של 21.5 מיליארד דולר שצמחו ב־21% מהרבעון המקביל ב־2015 ורווח של 8.42 דולר למניה - 20.5% יותר מבשנה שעברה. הדו"ח הבעייתי הקודם, כך נראה כעת, היה סטיה רגעית ממגמת הצמיחה המתמשכת של החברה בשנים האחרונות ולא שינוי כיוון מדאיג.

ההכנסות מפרסום - מספר ההקלקות על מודעות צמח ב־29% לעומת השנה שעברה - הובלו בידי מנוע הצמיחה של המובייל, כפי שהצהיר מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי בשיחת המשקיעים שאחרי פרסום הדו"ח. לדבריו, פרסומות וידיאו באפליקציות יוטיוב נטלו חלק משמעותי בצמיחה זו. אף שגוגל טרם הציגה אלטרנטיבה משלה לפלטפורמות שידורי הווידיאו החי פייסבוק לייב ופריסקופ של טוויטר, שידורי הווידיאו החיים ביוטיוב תפסו תאוצה והיקפם צמח פי 3 מתחילת השנה.

מנכ"ל אלפאבית לארי פייג מנכ"ל אלפאבית לארי פייג' | צילום: בלומברג מנכ"ל אלפאבית לארי פייג

תחום נוסף שעליו גוגל שמה דגש הוא פיתוח השירותים לסקטור העסקי דוגמת גוגל Apps ושירותי הענן. מרבית העובדים החדשים שגויסו במהלך הרבעון (יותר מ־2,400 איש) הם מהנדסים ומנהלי מוצר עבור שני תחומים אלו. לדברי פיצ'אי, נושא מרכזי נוסף שהחברה משקיעה בו הוא טכנולוגיות בינה מלאכותית, בעיקר למידה עמוקה, שכבר מסייעות לחברה להציג תוצאות חיפוש רלבנטיות יותר, לצמצם את צריכת החשמל של שרתיה ולאפשר למשתמשי אנדרואיד לתקשר עם המכשיר בדיבור בשפה טבעית.

בשורה התחתונה מבחינת גוגל ניתן לסכם את הרבעון השני של 2016 בניהול מוצלח של עסקי הפרסום השוטפים לצד התקדמות טכנולוגית רבה מאחורי הקלעים, שחלקה הגדול עדיין לא התממש במוצרים גלויים לציבור, תוך הימנעות מכשלונות ואסונות יחסי ציבור נוספים מסוגם של גוגל פלוס או גוגל גלאס.

זינוק של 250% בהכנסות החברות־הבנות

החלק המעניין ביותר בדו"ח הוא זה המתייחס ל־Other Bets: המיזמים ארוכי הטווח של גוגל שהוצאו מאז אוקטובר האחרון לחברות־בנות עצמאיות במסגרת הארגון מחדש של החברה תחת המבנה של אלפאבית. מיזמים אלה כוללים בין היתר את המכונית האוטונומית, מיזם הסיבים האופטיים גוגל פייבר, יצרנית החיישנים החכמים נסט שהחברה רכשה ב־2014, חברת הרובוטיקה בוסטון דיינמיקס, מיזם הארכת החיים קאליקו, מיזם בלוני התקשורת פרויקט Loon, חברת הטכנולוגיות הרפואיות Verily וזרועות ההון סיכון של החברה גוגל קפיטל וגוגל ונצ'רס.

 , צילום: cc by i used a nikon צילום: cc by i used a nikon  , צילום: cc by i used a nikon

חלק מפרויקטים אלו - לפי אלפאבית בעיקר נסט, פייבר ו־Verily - כבר מניבים הכנסות, צנועות עדיין בהיקפן אבל כאלו שצומחות בקצב מסחרר: הכנסות ה־Other Beets צמחו מ־74 מיליון דולר לפני שנה ל־185 מיליון ברבעון האחרון, צמיחה מרשימה של 250%. לצד ההכנסות גדלו גם ההשקעות שמזרימה אלפאבית למיזמים אלו והביאו אותם לרשום הפסד תפעולי של 859 מיליון דולר, העמקה של 30% בהפסד בהשוואה להרבעון המקביל ב־2015.

החזון: חיפוש הדבר הגדול הבא

לא הכל ורוד במעבדות המחקר העתידניות של אלפאבית ובנותיה: מייסד נסט טוני פאדל פרש לאחרונה מניהול הפרויקט, כפי הנראה בעקבות כשלים עסקיים, ובאלפאבית מעריכים כי לרובוטים פורצי הדרך של בוסטון דיינמיקס אין מספיק פוטנציאל מסחרי בטווח הזמן הקרוב והשמועות הן שמחפשים לה קונה. עם זאת, הצמיחה בהכנסות הפרויקטים והגדלת תקציבי הפיתוח של מיזמי ה־Moonshots ההרפתקניים, שחוסר הנחת של המשקיעים מההשקעה בהם היתה מהסיבות המרכזיות שהובילו לארגון מחדש תחת אלפאבית, מסמנים הצלחה למהלך הניהולי.

מדובר בחדשות טובות עבור החזון של מייסדי גוגל לארי פייג' וסרגיי ברין, ואולי גם לכל מי שרוצה לראות את גוגל שורדת עסקית ונשארת רלבנטית לאורך שנים ארוכות. הדו"חות האחרונים של אלפאבית מסמנים הצלחה בהחזרת גוגל לאתוס המכונן שלה כחברה שעיסוק הליבה האמיתי שלה הוא לא הביזנס המבוסס והמוכר של מנוע חיפוש ומכירת שטחי פרסום, אלא דווקא החיפוש המתמשך אחר הרעיון הטכנולוגי הגדול הבא. 

תגיות