אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנתונים שיבריאו את מערכת הבריאות צילום: קובי קנטור

הנתונים שיבריאו את מערכת הבריאות

השימוש בביג דאטה במערכות בריאות הפך ליתרון עצום עבור המחקר הרפואי והטיפול. בעולם זה כבר הפך לחלק מהמחשוב הרפואי, בישראל אנחנו עדיין לא שם

01.08.2016, 17:17 | ינאי מילשטיין
התפתחות הטכנולוגיה בכלל ובעולם הרפואי בפרט, לצד שילוב של חיישנים רבים המנטרים מערכות, בייחוד בעשור האחרון, הביאו לעלייה מהירה ביותר בכמות הנתונים שמנהל כל ארגון או שצריך לנהל. כיום, ניתן לא רק לדגום את קצב הלב ולחץ הדם באופן מדגמי אלא לדגום אותם כל הזמן לאורך זמן ובכך לזהות מגמות חיוביות או שליליות על החולה ולפעול לשיפור מצבו מבעוד מועד. במערכת הבריאות הכוללת בין היתר קופות חולים ובתי החולים מחזיקים ומנהלים כמות רבה של מידע ונתונים בעלי חשיבות גבוהה כבדרך קבע. במחקרים שנערכו לאחרונה ברחבי העולם עולה כי פוטנציאל החיסכון הגלום בשימוש בטכנולוגיות הביג דאטה במערכות הבריאות הבינלאומיות מוערך במיליארדי דולרים לשנה. בישראל, עם זאת, אנחנו עדיין לא לגמרי שם.

קראו עוד בכלכליסט

מערכות הבריאות בישראל זוכות בשנים האחרונות ללא מעט ביקורת מצד גורמים שונים, בהם הרגולטור והציבור. אותן ביקורות גורסות כי רמת ההשקעות בתשתיות הרפואיות ברמה הארגונית של מערכות המחשוב אינם תואמים את צרכי האוכלוסייה. למעשה, יש ביכולותיהן של טכנולוגיות הביג דאטה להביא למהפך של ממש באיכות הטיפול ובשיפור המערך המחקרי. הנתונים הרפואיים בעלי ערך רב כאשר הם נצברים כ"ביג-דאטה" ובאמצעות ניתוחם על-ידי מומחים, אנליסטים וטכנולוגיות מתאימות ניתן להפיק מהם תשובות ומידע מבוסס לשאלות העולות בתחום שיאפשרו את שיפור מערך הרפואה ויעילותו.

ביג דאטה מייעל את עבודת המחקר הרפואי והטיפול ביג דאטה מייעל את עבודת המחקר הרפואי והטיפול ביג דאטה מייעל את עבודת המחקר הרפואי והטיפול

לדברי אסף בר, מומחה אנליטיקס, במערך הבריאות משמש הביג-דאטה לאיתור בעיות עתידיות לפני התרחשותן, אבחון מהיר של מחלות ותרופות, פיקוח על רופאים, בקרת עלויות ואף נורת אזהרה מפני מחלות קשות ומקרי מוות העתידים להגיע ועוד. אחד היתרונות הגדולים בשימוש בביג-דאטה במערכת הבריאות הוא שנתוני אדם לא מנותחים באופן אישי אלא מושווים לאלפים המצויים במצבים דומים, תוך שקלול נתונים שונים כגון גיל, גורמים גנטיים ועוד. באמצעות שקלול הנתונים ניתן להעריך את התוצאה הסבירה ביותר עבור החולים ודרכי הטיפול.

גם בעולם הסמארטפונים מספק הביג-דאטה ערכים מוספים ללקוחות, וכולל אפליקציות המאפשרות למשתמשים לספור קלוריות, לתכנן דיאטה ועוד. כיום, בזכות הביג-דאטה ניתן לספק תובנות, החל מפיקוח טוב יותר על חולים וביצועי הצוותים הרפואיים, דרך מעקב אחר מחלות ספציפיות וזיהומים וכלה בבחינת עלות ואיכות הטיפול ביחס לרופא המטפל והחולה. הדבר עשוי להביא להוזלת עלויות ואף להצלת חיים.

ניצול ההתפתחויות הטכנולוגיות והביג דאטה הם הכרחיים עבור מערכות הבריאות, הם מסייעים בניהול הכלכלי ומאפשרים שקיפות גדולה יותר. מעבר לכך, שיתוף של מערכי בריאות דיגיטליים ורשומות רפואיות הוכיחו את הערך שלהם בטיפול במחלות נדירות והכוח בפיתוח טיפולים חדשים וזיהוי מחלות שכיחות בקרב הציבור. כך למשל בפרויקט שנערך בחו"ל שיתפו תשע חברות פרמצבטיקה ידע נצבר מתוך תוצאות ניסויים קליניים שכללו 35,000 חולי סכיזופרניה ובכך יכלו לשכנע רגולטורים כי ניסויים קליניים יכולים להיות קצרים יותר ולכלול פחות חולים.

על מערכות הבריאות לשמור על המידע הרפואי והעברת הנתונים האלקטרוניים ברמת אבטחה גבוהה. באירופה, חייבות מערכות בריאות לציית לחוק האירופי המחייב שמירה ואבטחה גבוהה על מידע זה. הכללים להגנה על נתונים של האיחוד האירופי התחזקו לאחרונה עם דרישת האיחוד כי גופי בריאות ינקטו אמצעי זהירות נוספים. המטרה היא לתת לציבור מידע מלא על השימוש במאגר הנתונים שלהם, על ידי מתן שליטה והסברים על המידע שנאסף ולמה הנתונים ישמשו, החתמה על טפסי הסכמה המעוגנים בחוקים מוסדרים.

בישראל, ניכר כי הביג דאטה וניתוחו החלו להפוך לנושא מרכזי במערכות הבריאות השונות וביניהם בתי החולים הגדולים ושרותי הבריאות. מוסדות הבריאות אשר נאלצו להתמודד עם האתגר של ניהול ואחסון מידע רב של ידע הבינו כי ההשקעה במערכות טכנולוגיות מתאימות תאפשר להם לקדם ואף לתמוך בעבודות ומחקרים אשר דורשים יכולות עיבוד גבוהות ואף נפחים גדולים. עם זאת – הם עדיין לא אימצו את הטכנולוגיות החדשות והבשלות לצרכי מחקר ביחס למדינות אחרות. יתרה מכך, חיזוק ועידוד של אנשי ועובדי מערכות הבריאות בטכנולוגיות מידע חדשניות מאפשר לנותני שירותים אלו לשפר ולשדרג את מערכי שירות הלקוחות עברו האוכלוסייה.

תגיות