אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגמ"חים זכו לחסד זמני: לא יידרשו להעביר נתונים לרשות המסים למשך שנתיים צילום: חיים צח

הגמ"חים זכו לחסד זמני: לא יידרשו להעביר נתונים לרשות המסים למשך שנתיים

ועדת הכספים אישרה את תקנות אמנת המס בין ישראל לארה"ב שיחייבו גופים פיננסיים להעביר מידע על אזרחים אמריקאיים דרך רשות המסים הישראלית - החל מספטמבר הקרוב; עמותות גמילות החסדים שזוכות לתרומות רבות מהקהילות החרדיות בארה"ב נותרו בחוץ לפרק זמן קצוב

01.08.2016, 17:56 | עמרי מילמן

הסדר הביניים שמסדיר את מעמדם החוקי של הגמ"חים אושר לשנתיים, כך קבעה היום (ב') ועדת הכספים במסגרת אישור תקנות ה-FATCA - Foreign Account Tax Compliance, אשר מחייבת את הגופים הפיננסיים להעביר מידע על אזרחים אמריקאיים לרשות המסים האמריקאית, דרך רשות המסים הישראלית. לאחר שבחודש שעבר אושר החוק המאפשר את העברת המידע היום נידונו התקנות המפרטות את החוק ואושרו התקנות המאפשרות את קיום ההסכם.

חלק ניכר מהדיון היום הוקדש למעמדם של הגמ"חים (ארגוני גמילות החסדים) בישראל מאחר ורבים מהארגונים זוכים לתרומות מהקהילות החרדיות בארה"ב ועל פי הערכות גורמים שונים אף מנצלים פלטפורמה זו להעלמות מס. סלע המחלוקת בדיון היה משך הזמן בו יאושר ההסדר שסוכם לגבי הגמ"חים לפיו הם יוכרו כעמותות ללא אישור ניהול תקין וככאלה הם לא יידרשו להעביר דיווחים לרשות המס. העברת הנתונים מהבנקים והגופים המוסדיים תחל בסוף ספטמבר הקרוב.

קראו עוד בכלכליסט

אולם המשנה ליועץ המשפטי, אבי ליכט, דרש כי סיכום זה יהיה בתוקף שנה בלבד, שכן מדובר בהכשר של גופים שפועלים היום מחוץ לחוק ללא הסדרה מלאה.

יו"ר ועדת הכספים התנגד לתקופת זמן של שנה בלבד, זאת למרות שהצעת חוק בנושא זה שאמורה להסדיר את מעמדם החוקי של הגמ"חים (יחד עם מעמדן של אגודות האשראי) כגופים פיננסיים המפוקחים על ידי הרגולטור הפיננסי החדש שמוקם בימים אלו. החלת הפיקוח על הגמ"חים ואגודות האשראי מופיעה בשלב זה בחוק ההסדרים תחת החלטה כי תקבל "אישור עקרוני" אולם גפני כבר הודיע כי הוא לא ייתן שיאשרו אותה בחוק ההסדרים, אלא רק לאחר דיון מעמיק.

בדיון אמר גפני: "אני לא מסכים לעיקרון הזה שאתם אומרים שפשוט עוד שנה זה נפסק. למשל, אם הממשל הנופלת, אני בעד הסדרה ואני מסכים שנה אך לא בניסוח שעשוי להביא לבעיה. אני יודע איפה אני חי, ויש לי רעשים כאלה שהממשלה לא תחזיק מעמד ואז יבוא שר אוצר חדש וכולם יגחכו ויאמרו גפני אישר את זה. אם מלכתחילה הממשלה היתה נותנת את דעתה לעניין הגמ"חים לא היתה כל בעיה. רק מבקש שלא יהיה נחרץ העניין של השנה".

משה גפני, יו"ר ועדת הכספים: "אם מלכתחילה הממשלה היתה נותנת את דעתה לעניין הגמ"חים לא היתה כל בעיה", צילום: עומר מסינגר משה גפני, יו"ר ועדת הכספים: "אם מלכתחילה הממשלה היתה נותנת את דעתה לעניין הגמ"חים לא היתה כל בעיה" | צילום: עומר מסינגר משה גפני, יו"ר ועדת הכספים: "אם מלכתחילה הממשלה היתה נותנת את דעתה לעניין הגמ"חים לא היתה כל בעיה", צילום: עומר מסינגר

החשש שעלה הוא מצד אחד כי אם תוך שנה לא יחוקק חודש חדש גמ"חים ייסגרו כתוצאה מהדרישות האמריקאיות. מנגד ללא אישור התקנות כעת, גופים פיננסיים יזכו לסנקציות חמורות מצד רשויות המס האמריקאיות, הן דרך ניכוי מס במקור מכספים המועברים מארה"ב והן מאחר וגופים פיננסיים אחרים בעולם ימנעו מלעבוד איתם.

בסופו של דבר סוכם כי התקנות הללו, המסדירות באופן זמני את מצבם של הגמ"חים, יאושרו לפרק זמן של שנתיים. במהלך תקופה זו אמור לעבור חוק המסדיר את מעמדם של הגמ"חים ומאפשר להם לפעול גם תחת הרגולציה האמריקאית החדשה.

תגובת יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל, עו"ד מרק צל: "בזמן שמשלת ארה"ב לא מעידה על יכולת להגן על הנתונים הפיננסיים האישים של משלמי המסים האמריקאים, אישור חוק שמעביר באופן אוטומטי את המידע הפיננסי האישי ביותר של אדם לרשות המסים האמריקאית שבסופו של דבר תעביר את המידע לרוסים, סינים ואלוהים יודע למי עוד זה פשוט דבר רע. זהו חוק שערורייתי הפוגע בזכויות הבסיסיות ביותר של אזרחי ישראל".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה