אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדרך של אמיר הסל לניהול כספי הראל עוברת אצל המשקיעים הפרטיים צילום: ורדי כהנא

הדרך של אמיר הסל לניהול כספי הראל עוברת אצל המשקיעים הפרטיים

לפי הוראת הפיקוח משקל כספי החוסכים של הראל בקרן השקעות, דוגמת זו של מנהל ההשקעות שלה לשעבר אמיר הסל, מוגבל ל־20%. בשלב זה הוא ינהל עבור הראל כספים רק דרך תיק הנוסטרו

02.08.2016, 07:10 | רחלי בינדמן

אם היה נדמה שהחוסכים בחברת הביטוח הראל יפגשו שוב את מי שהיה מנהל ההשקעות הראשי שלהם אמיר הסל — דרך קרן ההשקעות שיקים והראל תשקיע בה — מסתבר שהדבר לא כה פשוט.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הוראות הפיקוח על הביטוח, היקף הכספים שמשקיע כל גוף המנהל כספי חוסכים בקרן השקעות לא יכול לעלות על 20%. כלומר: המשקל של כספי הראל בקרן של הסל לא יכול לעלות על 20%.

לאחרונה איבדו בעלי החסכונות בהראל את מנהל ההשקעות הראשי הסל. זאת על רקע החוק המגביל את שכר הבכירים במגזר הפיננסים ל־2.5 מיליון שקל בשנה. לפיכך הודיע הסל כי הוא עוזב את חברת הביטוח ויוצא לדרך עצמאית. הסל מתעתד להקים קרן השקעות שהראל, הוא מקווה, תהיה בה משקיע עוגן.

כדי שחוסכי הראל יוכלו להשקיע כ־100 מיליון שקל בקרן של הסל, עליו לגייס 400 מיליון שקל מלבד כספי החסכונות שמנהלת הראל. כדי להשקיע בה 200 מיליון שקל על הסל לגייס 800 מיליון שקל נוספים מבחוץ.

בשלב זה לפחות הסל ינהל כספים עבור הראל רק דרך תיק הנוסטרו שלה. זאת משום שהוראות הפיקוח הללו לא חלות על תיקי נוסטרו.

בשנים האחרונות התרבו קרנות ההשקעה ועמן העמיקה הבעייתיות. מנהלי השקעות החלו לעזוב את בתי ההשקעות וחברות הביטוח לטובת קרנות אלה, חלופה רווחית יותר עבורם נוכח דמי הניהול שהקרנות גובות. מנהלי הקרנות משתוקקים לנהל את הכסף הגדול של כספי הפנסיות, אך לשם כך עליהם קודם לכתת רגליים ולגייס כסף מבעלי הון פרטיים, מחברות פמילי אופיס ומקרנות פילנתרופיות, שאינן כפופות לפיקוח. רק אחרי שאספו מיליון למיליון וצברו סכום משמעותי יכולים אותם מנהלים לפנות לגופי הפנסיה.

אמיר הסל, צילום: נמרוד גליקמן אמיר הסל | צילום: נמרוד גליקמן אמיר הסל, צילום: נמרוד גליקמן

כך למשל קרן נוקד של מנכ"ל פסגות לשעבר רועי ורמוס ושל מנכ"ל חברת הגמל של פסגות לשעבר שלומי ברכה גייסה כמעט מיליארד שקל מאז הוקמה ב־2013. נוקד התקשתה בתחילה לגייס כסף מגופי הפנסיה, וגם היום מנהלת עשרות מיליוני שקלים בודדים מהם. זאת בעיקר של קופות גמל מפעליות דוגמת רעות, שמנהלת כספים עבור שכירים ועצמאים שעוסקים במינהל והשקיעה בנוקד כ־8 מיליון שקל בלבד.

רעות השקיעה גם 3.4 מיליון שקל בקרן גיא של עודד גל, לשעבר מנהל ההשקעות של קרנות הנאמנות של אי.בי.אי, המתמחה באג"ח קונצרניות.

בפני מנהלי הקרנות ניצב קושי נוסף נוכח הפיתוי של ניהול השקעות ללא פיקוח וללא מגבלת שכר. החל ב־2015 הוגבלו גופי הפנסיה ברכישת ניהול השקעות חיצוני דרך מנהלי קרנות נאמנות, קרנות השקעה וקרנות גידור. לגופי הפנסיה מותר לגבות דמי ניהול נוספים של 0.25% מהנכסים המנוהלים לכל היותר עבור הגופים המקצועיים (מעבר לדמי הניהול הרגילים). גופי הפנסיה הגדולים כבר הגיעו לרף זה, ולכן נדרשים לבחור בפינצטה את המנהלים החיצוניים שעמם הם מתקשרים.

תגיות