אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
והרי התחזית צילום: איי פי

והרי התחזית

30 המדינות המופיעות בתחזית 30 המדינות המצטיינות בריו צפויות לזכות בכ־80% מסך המדליות שיחולקו במשחקים. שלא במפתיע, אותן מדינות מחזיקות ב־80% מהתל"ג העולמי. האם האולימפיאדה היא פשוט עוד מדד לחוסר שוויון?

02.08.2016, 09:41 | אוריאל דסקל

כל ג'מייקני מכיר את דיאון המינגס, שבאטלנטה 1996 היתה הג'מייקנית הראשונה שזכתה במדליית זהב. היא עשתה זאת בריצת 400 מטר משוכות, ובמהלך נגינת ההמנון הג'מייקני הזילה דמעה בזמן שהיא מניחה את ידה על הדגל הג'מייקני שעל חולצתה.

קראו עוד בכלכליסט

ואשטי קנינגהאם מארה"ב. "הפתיעו" בלונדון, צילום: איי פי ואשטי קנינגהאם מארה"ב. "הפתיעו" בלונדון | צילום: איי פי ואשטי קנינגהאם מארה"ב. "הפתיעו" בלונדון, צילום: איי פי

בג'מייקה טקס חלוקת המדליות הזה שודר, במשך שמונה שנים ברציפות, בכל בית קולנוע לפני כל סרט שהוקרן. הצופים הג'יימיקנים היו קמים ושרים את ההמנון כאשר דמותה של המינגס על המסך הגדול.

האצנים והאצניות הג'מייקנים המובילים כיום היו ילדים אז וראו את המינגס ודמותה, המודל לחיקוי המושלם, על הפודיום במסך הגדול. אין ספק שלהקרנות הללו של הטקס מאטלנטה היתה השפעה גדולה על המשך המסורת הג'מייקנית על מסלול האתלטיקה — והמסורת הזו היא גם אחת הסיבות העיקריות לכך שהמדינה מצליחה מעבר למצופה ממנה.  

יוסיין בולט. ג יוסיין בולט. ג'מייקה צפויה לזכות ב־0.4 מדליות על כל מיליארד דולר מתוך התל"ג, זאת לעומת יחס של 0.02 של בריטניה ורוסיה ו־0.0005 של ארה"ב וסין | צילום: איי אף פי יוסיין בולט. ג

ענקית וענקית אולימפית

לפי תחזית המדליות של ענקית ראיית החשבון PwC לאולימפיאדת ריו, ג'מייקה צפויה להצליח שוב — אף על פי שבכמה וכמה פרמטרים היא אינה עונה על ההגדרה"ענקית אולימפית". למשל, לפי ממצאי המחקר של PwC, התל"ג של כל מדינה משפיע ישירות על ביצועי הספורטאים שלה. עם זאת, ישנן מדינות ה שיאתגרו את הקביעה הזו — אחת מהן היא ג'מייקה, שצפויה לזכות ב־0.4 מדליות על כל מיליארד דולר מתוך התל"ג, זאת לעומת יחס של 0.02 של בריטניה ורוסיה, ו־0.0005 של ארה"ב וסין. מדינות אלו, אגב, יעמד, ככל הנראה, בראש טבלת המדליות בסוף האולימפיאדה. כך, כאמור, לפי PwC שלקראת האולימפיאדה מפרסמת את תחזית המדליות, ארה"ב תתפוס את ראשות הטבלה (108 מדליות), ולאחריה סין (98 מדליות), רוסיה (70 מדליות — אם כי המספר צפוי לרדת בגלל שערוריית הסמים), בריטניה (52) וגרמניה (40). 30 המדינות המופיעות בדירוג צפויות לזכות בכ־80% מסך המדליות שיחולקו במשחקים. שלא במפתיע, אותן מדינות מחזיקות ב־80% מהתל"ג העולמי.

ארה"ב, שם יש תעשיית חסויות חזקה ביותר, מצליחה יותר ממדינות שתומכות באתלטים שלהן יותר מהאמריקאים, צילום: איי פי ארה"ב, שם יש תעשיית חסויות חזקה ביותר, מצליחה יותר ממדינות שתומכות באתלטים שלהן יותר מהאמריקאים | צילום: איי פי ארה"ב, שם יש תעשיית חסויות חזקה ביותר, מצליחה יותר ממדינות שתומכות באתלטים שלהן יותר מהאמריקאים, צילום: איי פי

 

אפקט המארחת

הפרמטרים לחיזוי שנקבעו, ועבדו לא רע בכלל בלונדון 2012, הם גודל הכלכלה (נמדד על ידי תמ"ג, כוח הקנייה ומדדים ושער חליפין) והופעות בשתי האולימפיאדות הקודמות. בברזיל נמדד גם אפקט המארחת — שעשוי להשפיע על ברזיל וגם על בריטניה, שאירחה את האולימפיאדה שעברה ובריו צפויה לחוות ירידה בכמות המדליות ביחס אליה. לפי PwC, הנבחרת הביתית צפויה לזכות ביותר מדליות מאשר באולימפיאדה שלפני. ברזיל זכתה ב־17 מדליות באולימפיאדת לונדון ובריטניה ב־65. על פי הערכות של PwC בריטניה, כאמור, תזכה בפחות — רק ב־52 — וברזיל ב־25.

. . .

בתחזיות של PwC הביאו בחשבון גם פרמטרים כגון תמיכה תאגידית בכל מדינה ביחס לתמיכה מדינית. לצערנו, אין נתונים מלאים על סוג תמיכה כזה, אך הפרמטר הזה עשוי להסביר מדוע ארה"ב, שם יש תעשיית חסויות חזקה ביותר, מצליחה יותר ממדינות שהאתלטים שלהן זוכים מהן לתמיכה רבה מזו שהאמריקאים מעניקים, אך אינם זוכים לחסויות גבוהות במיוחד.

גם יעילות ההשקעה פר ענף נמדדת. למשל, בריטניה היו השקעות אדירות בבניית מערך האימון והתשתיות של ענף האופניים, השקעה שהתבררה כיעילה ביותר.

ב-PwC גם מדדו את "החשיבות היחסית" שניתנת בכל מדינה לאתלטיקה ולענפי ספורט אולימפיים. כמה משאבים מושקעים בהם ביחס לענפים לא אולימפיים כגון קריקט או רוגבי (לא רוגבי שביעיות). ההשקעה הזו, לפי PwC, קשורה באופן טבעי לפרמטרים תרבותיים והיסטוריים רבים ולחשיבות שניתנת לספורט בכל חברה. למשל, הודו, לא אימפריית ספורט אולימפי (אף שהיא צפויה לזכות ב־12 מדליות, פי שניים יותר מבלונדון 2012) בגלל שהכסף הגדול לא מושקע שם בענפים אולימפיים.

וישראל?

עמיר גלייט, ראש מגזר הבידור והמדיה ב־PwC Israel, מוסיף: "על פי התחזית שערכה PwC בנוגע לתוצאות האולימפיאדה, גורמים מאקרו-כלכליים ודמוגרפיים דוגמת תל"ג, גודל האוכלוסייה וכו' הם המשפיעים ביותר על מספר המדליות. עם זאת, ג'מייקה, אשר העמידה אתלטים רבים על הפודיום במהלך התחרויות הבינלאומיות השונות, צפויה להתעלות על אותם גורמים ולהראות כי גם מדינה קטנה שכמותה יכולה להגיע להישגים משמעותיים בזירה הבינלאומית. כמו כן, ניתן לראות כי גם לזהותה של המדינה המארחת קיימת השפעה רבה על כמות המדליות שבה תזכה, כאשר ברזיל צפויה להיות הנהנית התורנית". גלייט מוסיף: "אני מעריך כי הרחקתה באופן חלקי מהתחרות של נבחרת האתלטיקה הרוסית, אשר ביססה באולימפיאדות האחרונות את מעמדה במקום השלישי, תאפשר למדינות הגדולות להגדיל את חלקן על חשבון רוסיה, כאשר בענפים מסוימים גם המדינות הקטנות יצליחו להגיע ממצב של זכייה קרובה במדליה לזכייה".

ומה עם ישראל? ובכן, לישראל יש תמ"ג גבוה יותר מאשר לחלק גדול מהמדינות ברשימת הטופ 30 של PwC, בהן רומניה, אזרבייג'ן, איראן, פולין וברור שגם קובה, קניה, ג'מייקה ובלארוס. מבחינת מסורת, ישראל לא שם. ומבחינת השקעה? ובכן, המספרים מוכיחים שישראל עדיין לא משקיעה מספיק בתשתיות ספורט, בחינוך ספורט ובספורטאים כדי בכלל להתקרב למדינות שמעלינו בטבלת המדליות.

תגיות