אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוזר בדיון בכנסת על שינוי מבנה הבורסה: "יוביל להורדת עמלות" צילום: צביקה טישלר

האוזר בדיון בכנסת על שינוי מבנה הבורסה: "יוביל להורדת עמלות"

יו"ר רשות ניירות ערך ניסה לענות על שורה של שאלות מצד חברי ועדת הכספים - שטענו בין השאר כי השינוי המוצע לא יפתור את ניגודי העניינים של בתי ההשקעות והבנקים

02.08.2016, 13:11 | רחלי בינדמן

ועדת הכספים הייתה עמוסה היום (ג') במתנגדים ובתומכים בשינוי מבנה הבורסה. בדיון נכחו פרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע המוביל את הרפורמה, יו"ר הבורסה הנוכחי, אמנון נויבך, סם ברונפלד, לשעבר יו"ר הבורסה שהודח על ידי האוזר ועוד.

קראו עוד בכלכליסט

יו"ר הוועדה משה גפני הבהיר כי לא תתקיים הצבעה על החוק ומדובר בדיון ראשון לדון בין היתר בהסתייגויות, חלקן מקורן במכתב של 8 חברי אופוזיציה ובהם פרופ' מנואל טרכנטנברג שביקשו דיון מעמיק יותר בחוק. מאחורי הקלעים השפיעו שורה של לוביסטים על ההתפתחויות ולחצו לדחות את הדיון. בהם לוביסטים מטעם הבנקים שמתנגדים לחלקים ברפורמה כמו הדרישה מהבנקים למכור את רוב אחזקותיהם בבורסה. נכח גם ועד עובדי הבורסה, שמעוניין בשימור תנאי ההעסקה של עובדי הבורסה.

האוזר: "נשמת אפה של רשות ני"ע הוא הגנה על המשקיעים. זה המקום שאתם רוצים שנהיה בו. המטרות שלנו הם לטובת הציבור. הצעת החוק לשינוי מבנה הבעלות באה לפתור ניגודי עניינים שפוגמים בתחרות. החוק יוביל להורדת עמלות, לא לייקור עמלות. עובדה ראשונה – לפני 20 שנה כל הבורסות היו קואפרטיב שמבנה הבעלות בהן היה בדיוק כמו בישראל. היום כל הבורסות, כולן עשו את השינוי הזה, למעט כמה בורסות במדינות ערב וסין. בעלי הבורסה הם הבנקים ובתי ההשקעות - ויש ניגוד עניינים ביניהם לבין מי שמספק את שירותי המסחר - שזה בדיוק אותם גופים".

"איך תוריד עמלות? איך בדיוק תעשה את זה, אני רוצה להבין", אמרה ח"כ אורלי לוי אבקסיס. "אנחנו רוצים לנתק בין הבעלות לגישה למסחר", המשיך האוזר והבטיח להשיב לכל השאלות. "בבורסה עצמה מי מחזיק? הבנקים ובתי ההשקעות. אותו מקור הון שאמור להיות תחרותי לא מסוגל להיות תחרותי כי הם מפקחים על עצמם", אמר האוזר.

האוזר הוסיף כי "מספר החברים בבורסה הוא 22, בין הכי נמוכים בעולם. למה? חברי בורסה דרכם מתבצע המסחר? הבנקים מהווים מתוכם כ-14, השאר בתי השקעות מקומיים וזרים. כדי לקבל חבר חדש צריך אותם. הם לא מקבלים חבר חדש כי המשמעות היא לקבל שותף. זה חסם. ההצעה להפריד בין הבעלות לחברות משמעה שלא תוכל להיות גם בעל מניות וגם לספק את שירותי המסחר. כל הפוקוס ישתנה. חברים חדשים מהארץ ומחו"ל יגיעו. התוצאה הזו קרתה בכל הבורסות בעולם. הביאו עוד חברים. אם יגיעו עוד חברים, תיווצר תחרות על עמלות מסחר. מאז ועדת בכר, ניסו להוריד עמלות ולא מצליחים. אני רוצה לשנות את זה. תנו לי הזדמנות לייצר תחרות אמיתית. כשיבואו אחרים שיתחרו על ליבם של המשקיעים לא תהיה להם ברירה אלא להוריד עמלות. 

ח"כ אורלי לוי אבקסיס, צילום: עומר מסינגר ח"כ אורלי לוי אבקסיס | צילום: עומר מסינגר ח"כ אורלי לוי אבקסיס, צילום: עומר מסינגר

אבקסיס אמרה כי "אני באמת מעריכה אותך האוזר, הכוונה היא טובה אבל הביצוע עקום. אם אתה אומר שנפריד - אתה לא ממש צודק. השחקנים הוותיקים עדיין יחזיקו ברוב הבעלות ויוכלו עדיין לסחור. הם ימנו את הדירקטורים ויקבעו את כללי המשחק. בתוך החוק הזה אפילו לא אישרת לך לפקח על מה שקורה שם ולפקח על העמלות. יש פה מונופול שקובע. יכולים לגבות כמה שרוצים. הבנקים ובתי ההשקעות קובעים את זה. יש להם אינטרס לא לקלוט חברים חדשים וגם כשישתנה המבנה הם עדיין רוב. כל שנה העמלות האלה מכניסות לבנקים 2.5 מיליארד שקל".

טרכנברג: "אני מברך שהחקיקה אינה חקיקת בזק. אסור לעשות פה חפיף. אני תומך בחוק. הכוונה של החוק טובה. יש פה שורה של שאלות שנוגעות לתהליך. יש לא מעט סימני שאלה. למשל, אתה רוצה שבאופן מיידי לקחת את השליטה מהבעלים הנוכחיים, הבנקים ובתי ההשקעות. אבל אתה משמר את השליטה".

גפני רמז כי ימשיך בדיון במהלך הפגרה ולא רק במושב החורף והבטיח "לא אעשה שום דבר במחטף". גפני ביקש מהאוזר להכין בכתב התייחסות לטענות הח"כים. "אני יודע שאסור להשאיר את המצב הקיים. החוק טוב אבל ייתכן שצריך לעשות בו שינויים ובדיונים הבאים נעבור סעיף סעיף ואולי נשנה ונשפר", סיכם גפני.

במסגרת השינוי המבני מבקשת רשות ני"ע להפוך את הבורסה לגוף הפועל למטרות רווח, בניגוד למצב היום, ולחייב את חברי הבורסה למכור אחזקות עודפות בבורסה מעל 5%. זאת, במטרה לנתק את השליטה של הבנקים, שהם גם חברי בורסה, על המסחר בה. כיום הבנקים מחזיקים קרוב ל-70% מהבורסה ולאחר השינוי המבני הם יחזיקו לכל היותר 36%.

משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני | צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
האוזר - טמבל, יש כאן את כול הבעיות
האוזר - טמבל, יש כאן את כול הבעיות (שאת רובם אתה יזמת) חוץ מעמלות... העמלות כאן הם הזולות בעולם... וגם הם בלב ליבה של הבעיה עלק תיקון 14... הקרנות פועלות באפס עמלה מול הברוקרים ... פלא שהשוק הרוס!! תוריד לאלתר 50% מהרגולציה שהורגת את השוק ללא תועלת של ממש....
Apple  |  02.08.16