אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחירת חברות הבנייה הזרות נדחתה בשלישית צילום: שאטרסטוק

בלעדי לכלכליסט

בחירת חברות הבנייה הזרות נדחתה בשלישית

ל"כלכליסט" נודע ש־40 חברות זרות התעניינו בפעילות בישראל, אך שוב דחה את המועד האחרון להגשת מועמדות. בג”ץ ידון היום בארבע עתירות נגד היוזמה

03.08.2016, 06:52 | אמיתי גזית

יוזמת משרד הבינוי והשיכון לאפשר לחברות בנייה זרות לפעול בענף המגורים בארץ תעמוד הבוקר למבחן בג"ץ, שיקיים דיון בארבע עתירות שהוגשו נגד המהלך. התאחדות בוני הארץ, המייצגת את חברות הבנייה, תאגידי כוח האדם לבנייה, ההסתדרות הלאומית וארגון קו לעובד, פנו לבג"ץ בנפרד בטיעונים שונים, אך הוחלט לדון בכל העתירות יחדיו.

קראו עוד בכלכליסט

תשובתה של המדינה לעתירת ההתאחדות חשפה כי המועד האחרון שבו חברות זרות יכולות להגיש מועמדות נדחה בפעם השלישית, ל־15 באוגוסט. הקול הקורא לחברות הזרות פורסם ב־27 במרץ וקבע את סיום התהליך ל־27 ביוני. בגרסתו המקורית, נדרשו החברות להביא לארץ יותר מ־1,000 עובדים, לגלגל מחזור של יותר מ־500 מיליון שקל בשנה ולהיות בעלות ניסיון מוכח בבנייה מחוץ לארצן. במאי הודיע משרד הבינוי על דחייה ראשונה ל־15 ביולי. בתחילת יולי הוחלט להקל הן את הקריטריונים הפיננסיים והן את אלו הבוחנים את ניסיון החברה. עם ההקלה, נדחה התאריך ל־30 ביולי.

בהתאחדות בוני הארץ טוענים כי הדחייה השלישית מוכיחה שהיוזמה נכשלה וכמות הפניות קטנה, אולם גורמים במשרד הבינוי מסרו ל"כלכליסט" שעד עתה פנו כ־40 חברות זרות מסין, ספרד, אוסטריה, פורטוגל, יוון, וייטנאם ואוקראינה, והוחלט לתת להן עוד זמן התארגנות בהתאם לתנאי המכרז.

שש חברות חדשות

משרד הבינוי מבקש לבחור שש חברות בנייה זרות שגם יגדילו את מספר עובדי הבניין בארץ וגם יטמיעו טכנולוגיות בנייה חדשות ומהירות, שישלימו את המחסור הכבד בדירות. המשרד כבר מכין מכרזים למיזמי ענק של הקמת שכונות בנות יותר מ־1,000 דירות, כולל התשתיות. רק חברות ישראליות יוכלו להתמודד במכרזים, אולם הן יחויבו להתקשר עם חברת בנייה זרה.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

העתירה של התאחדות בוני הארץ הוגשה בסוף מאי, אולם כמו כל העותרות האחרות, היא העדיפה שלא לפרסם זאת. בעתירה, ההתאחדות טוענת שהקול הקורא מאפשר לחברות ייזום זרות להתחרות בחברות ישראליות. היא דורשת ליצור מתווה שלפיו הזרות יפעלו רק כקבלניות משנה לחברות ישראליות. "חברות בנייה זרות אמורות לסייע בביצוע עבודות לקבלנים ולא להתחרות בהם", כתבה ההתאחדות.

עוד טוענים הקבלנים שההליך מפלה לטובה את החברות הזרות כשהוא מעניק להן את הסיווג הקבלני הגבוה ביותר המאפשר לבנות פרויקטים ללא מגבלת תקציב או גודל - בעוד קבלן ישראלי נדרש לצבור ניסיון כדי להגיע לדירוג זה.

מאות עובדים בבת אחת

בין ההתאחדות למשרד הבינוי מתקיים ויכוח על רמת התיעוש של הבנייה בארץ. בעתירה נטען שהענף ממילא מתועש, בעיקר בבנייה בגובה, אולם במשרד הבינוי מסבירים שיש הבדל רב בין יציקת הבטון באתר הבנייה כפי שנעשה כיום, לבין בנייה טרומית שבה יוצקים את הקירות באופן מתועש במפעל.

המשנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו”ד אמיר הלר, אמר ל”כלכליסט” כי קצב הבנייה הגבוה בחו”ל נובע מכך שבכל פרויקט יש מאות עובדי בניין לעומת עשרות בודדות בארץ. "בתקופה האחרונה נחתמו הסכמים ליבוא עובדים עם כמה מדינות, ובהן אוקראינה. אם העובדים יגיעו - לא נזדקק לחברות זרות שיביאו עובדים. זו התעקשות מיותרת".

ארגון קו לעובד טוען בעתירתו, שעובדי החברות הזרות לא יהיו מוגנים על ידי חוקי העבודה הישראליים.

ממשרד הבינוי נמסר כי “תנאי הסף מציבים רף גבוה המבטיח הבאת חברות באיכות וברמת תיעוש גבוהה. בעקבות פניות רבות של משתתפים שביקשו להאריך את המועד להגשת הצעות, הסכים המשרד לדחות אותו בשבועיים”.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
בארץ יש קבלנים ברמות שונות וישנן ברמה גקבוהה
בארץ יש קבלנים ברמות שונות וישנן ברמה גקבוהה רמת הבניה בארץ מורכבת יותר ממדינות רבות, הבעיה שפוליטיקה מקשה, חוסר קשה ועצום ש עובדים , אטימות השלטון שמעניש על אחור במסירה בחודש וחצי על העוולה שגורמים במדינה של סגר ומחסור בעובדים, בושה וחרפה לממשלה אטומה ולא הגונה בלשון עדינה.
Palmtree  |  03.08.16
לכל התגובות