אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה הסיכוי לערער על תוצאות מכרז, ולנצח? צילום: שאטרסטוק

מה הסיכוי לערער על תוצאות מכרז, ולנצח?

הצעת את ההצעה הטובה ביותר במכרז ולא בחרו בך? יש לנו חדשות רעות: אתה לא היחיד, נראה שמדובר בתופעה שמדי פעם עשויה לחזור על עצמה. החדשות הטובות: יש מה לעשות כדי להילחם בזה

03.08.2016, 15:04 | עו"ד אהוד גרא, בשיתוף יפעת מכרזים

נשמע הזוי, לא? שתציעו את ההצעה הכי טובה במכרז אך לא תזכו? אז זהו שלא. מסתבר שלא פעם קורה שהזוכה במכרז הוא לאו דווקא זה שהציע את ההצעה הטובה ביותר. כך למשל פרסם לאחרונה משרד הבינוי והשיכון מכרז למתן שירותי טיפול בבקשות לסיוע בדיור עבור זכאים והבהיר שייבחרו שלושה זוכים מבין כלל ההצעות שתוגשנה, כאשר אמות המידה לבחירת הזוכים כללו דירוג של איכות ההצעה (50%) ודירוג של מחירה (50%).

בכל הנוגע להצעת המחיר קבע המכרז: (1) על המציעים להגיש הצעת עמלה כוללת בש"ח, בגין מתן השירותים לכל ישוב ויישוב בנפרד. (2) על כל מציע מוטלת הייתה חובה להציע הצעת מחיר לכל אחד מן היישובים. (3) העמלה המינימאלית לטיפול בתיק הועמדה על 40 ₪. בנוסף נקבע שהדרוג הסופי של המציעים וקביעת שלושה הזוכים ייעשה על יסוד שקלול ציוני, הערכות האיכות וציוני המחיר, כשלכל אחד מן השניים יינתן כאמור משקל של 50%. שלוש ההצעות שתקבלנה את הציון המשוקלל הסופי הגבוה ביותר תיבחרנה כזוכות.

ומה קרה בפועל?: "אן דן דינו"

אם כן, לאחר שהמשתתפים הבינו את תנאי המכרז הם ציפו להוצאתו לפועל בצורה תקינה אך נראה כי ציפתה להם הפתעה. שכן בעוד שוועדת המכרזים אמורה הייתה לקבוע שתי זוכות מבין השלוש על בסיס עיקרון "ההצעה הטובה ביותר" –לא זה מה שקרה בפועל!. הועדה נתקלה בקושי בקביעת מיהן שתי הזוכות מבין השלוש ולכן החליטה על עריכת הגרלה בין כולן, בכל אחד מחמישה היישובים, שתיערך בנפרד, ובה ייבחרו שתי זוכות מתוך 3 המגישות.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

לקבלת טיפים, מדריכים וכתבות מומחים בנושא מכרזים לחצו כאן>>

שתיים מבין הזוכות, מ.ג.ע.ר ומילגם לא השלימו עם ההחלטה וערערו. לעומתן, הזוכה השלישית, עמידר, סברה כי החלטת ועדת המכרזים היא החלטה סבירה ומחייבת – זאת לעומת בית המשפט שהצטרף למערערות ושאמר שלא נקבע מנגנון לשם הכרעה אם ההצעות תהיינה זהות, ונראה שהצדק עם העותרות. ולכן לא ניתן להוסיף את התנאי שהוסף בדיעבד בהתבסס על "הגרלה"

הטוב מנצח

לא רק שבית המשפט לא הסכים לתוספת של תנאי – בדיעבד – וטען שיש לקבוע מראש פתרון למצב שובר שוויון שמתאים לרוח הפרויקט - אלא שהיה וכבר ניתן פתרון בדיעבד הוא צריך היה גם הוא להתאים למהות המכרז והפרויקט ולהבטיח את בחירת ההצעה הטובה. במילים אחרות – כאשר יש צורך בהכרעה בין הצעות – אסור להסתמך על מזל. ולכן ביטל החלטה של ועדת מכרזים שבחרה בהצעות הזוכות בדרך של הגרלה ושלח אותה לקבוע מי הם המנצחים – שלא בדרך של הגרלה.

לסיכום חברים, אם עבדתם כל חייכם כדי לצבור את היכולות והכישרונות האיכותיים ביותר, נראה שבית המשפט – בהחלט יגן עליכם! בהצלחה!

בחזרה לערוץ מכרז zone >>

תגיות