אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברה סינית מובילה במכרז לרכישת IDE ב־650 מיליון דולר צילום: ראובן שוורץ, בלומברג

בלעדי לכלכליסט

חברה סינית מובילה במכרז לרכישת IDE ב־650 מיליון דולר

חברת הנדסת התפלה, בבעלות שווה של כיל ודלק, נמצאת בשלבים מתקדמים של המכרז למכירת פעילות מתקני התפלת המים ל־CCCI בבעלות ממשלת סין. יתרונה על פני מתמודדות אחרות: היא מעוניינת במלוא פעילות IDE בעולם

04.08.2016, 07:11 | גולן חזני

אחרי מכירת כתר פלסטיק מתנהל בימים אלה מכרז נוסף למכירת חברה ישראלית בינלאומית. ל"כלכליסט" נודע כי המכרז למכירת חברת הנדסת התפלה (IDE) הגיע לשלבים מתקדמים, וכי החברה הסינית בבעלות ממשלתית מלאה, CCCI, מובילה בו.

קראו עוד בכלכליסט

בשלב זה הגישו המתמודדות הצעות לא מחייבות, כשהמחיר שמבקשות בעלות המניות בחברה, קבוצת דלק בשליטת יצחק תשובה וכיל בשליטת עידן עופר, הוא 600–650 מיליון דולר (כ־2.5 מיליארד שקל). על פי הערכות, זה גם המחיר שסביבו תיסגר העיסקה, והיא צפויה להסתיים עד סוף השנה.

כיל סירבה שנים למכור

 

היתרון בהצעה הסינית, מעבר למחיר, נעוץ בעיקר בעובדה שהחברה מעוניינת לרכוש את כל החטיבות של הנדסת התפלה — לא רק את הפעילות הבינלאומית, כפי שמציעות חלק מהחברות האחרות במכרז. חברה סינית אחרת שהתמודדה ביקשה לרכוש רק חלק מהפעילות הבינלאומית והצעתה נפלה. את הליך המכירה מוביל בנק ההשקעות UBS ישראל בניהולו של תומר יעקב, ואת הסינים מלווה בתהליך בנק רוטשילד.

יצחק תשובה בעל השליטה בדלק, צילום: ראובן שוורץ יצחק תשובה בעל השליטה בדלק | צילום: ראובן שוורץ יצחק תשובה בעל השליטה בדלק, צילום: ראובן שוורץ

כיל ודלק, המחזיקות כל אחת ב־50% מ־IDE, החליטו כבר בנובמבר 2014 על מכירת הבעלות, כחלק מהאסטרטגיה של כיל להתמקד בתחומי החקלאות, המזון והחומרים המהונדסים ולמכור אחזקות שאינן בליבת עסקיה. דלק, מבחינתה, מעוניינת כבר כחמש שנים למכור או להנפיק את IDE, כחלק משאיפתה להתמקד בתחום הגז, ועל הדרך גם לממש רווח עצום. דלק רכשה את אחזקתה ב־IDE לפני 14 שנה תמורת 20 מיליון דולר בלבד. כיל, שהיתה תחת ניהולו של עקיבא מוזס, סירבה לאורך השנים למכור, אבל לאחר שעבר והניהול עבר לידי סטפן בורגס, החליט המנכ"ל הנוכחי על אסטרטגיה שונה.

הנדסת התפלה, המנוהלת בידי אבשלום פלבר, הוקמה ב־1964 כחברה ממשלתית. היא מחזיקה כיום בארבעה מתקני התפלה בשיטת BOT: מתקן באשקלון שהספקו 120 מיליון מ"ק בשנה בשותפות שווה עם ויאוליה; מתקן בחדרה שהספקו 130 מיליון מ"ק בשותפות שווה עם שיכון ובינוי; ושליטה (51%) במתקן התפלה בשורק שהספקו 150 מיליון מ"ק עם האצ'יסון.

IDE מחזיקה גם בשיטת BOT פרויקט התפלה של 70 מיליון מ"ק בקרלסבד, קליפורניה. החברה עוסקת גם בהקמת מתקני התפלה בהודו, צ'ילה, ונצואלה ומקסיקו. היא מעסיקה כיום 500 עובדים, ובשנים האחרונות מתמקדת בפרויקטים בחו"ל.

עידן עופר , צילום: תומר הדר עידן עופר | צילום: תומר הדר עידן עופר , צילום: תומר הדר

כמות המים המותפלים בעולם גדלה מ־50 מיליון מ"ק ב־2006 לרמה של 93 מיליון מ"ק ב־2015. הצפי הוא ל־115 מיליון מ"ק בשנת 2020, תוך השקעות של 3 מיליארד דולר, מציינת דלק בדו"חות השנתיים האחרונים שלה.

מחזיקה 75% מהשוק

 

אם החברה תימכר לגוף זר היא עשויה להגדיל באופן משמעותי את פעילותה, שכן כ־%60 משוק ההתפלה העולמי חסום בפניה, בגלל החרם הערבי. מתוך השווקים הנגישים בפניה מחזיקה החברה בנתח שוק של 75%.

בשנה שעברה ניסתה IDE למכור את אחזקותיה במתקני ההתפלה בישראל לגופים מוסדיים ישראליים, אך בסופו של דבר בחרה למצות את תהליך המכירה של החברה במלואה.

הנדסת התפלה סיימה את 2015 ברווח קטן של 3 מיליון דולר על הכנסות של 173 מיליון דולר, כשהרווח הגולמי היה 42 מיליון והתפעולי 7 מיליון דולר. תוצאות אלה נמוכות בהרבה מאלה של 2014, שבה עמדו ההכנסות על 278 מיליון דולר, הרווח הגולמי על 87 מיליון דולר, הרווח התפעולי על 39 מיליון דולר והרווח נקי על לא פחות מ־31 מיליון דולר. ההון העצמי עמד בסוף 2015 על 254 מיליון דולר.

CCCI היא חברה־בת של תאגיד CCCC, קונצרן סיני בבעלות ממשלתית, הנסחר בהונג קונג ושנגחאי בשווי של 23 מיליארד דולר. חברות־בנות של התאגיד פועלות בתחום התשתיות בעולם ובארץ היו מעורבות במנהרות הכרמל וחציבת המנהרות בקו הרכבת עכו־כרמיאל.

תגיות