אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למהפכה הדמוקרטית באפריקה יש בעיות קליטה

דו"ח טכנולוגי

למהפכה הדמוקרטית באפריקה יש בעיות קליטה

האם מהפכת הסלולר תקדם דמוקרטיה באפריקה, למה נמכרו ג'ט ואובר סין? כי נמאס מההוצאות שלהן, ותביעה טוענת שסטארט-אפ היה בעצם הונאה לצרכי המייסדים

09.08.2016, 14:33 | יוסי גורביץ

אפריקה מתקשרת

התפיסה הדמוקרטית במשבר בשנים האחרונות, ומכמה סיבות. עלייתם של תאגידי ענק שיש להם כוח עצום מול המדינה היא גורם מרכזי, אבל היינו בסרט הזה לפני 120 שנים והתמודדנו איתו. הדור הנוכחי של המנהיגים נראה יותר כמו מנהלים מאשר מנהיגים. השיטה הקפיטליסטית אוכלת את בניה, אבל את זה היא עשתה תמיד.

 המהפכה הסלולרית כבר כאן, אבל מהפכה עדיין אין, צילום: בלומברג המהפכה הסלולרית כבר כאן, אבל מהפכה עדיין אין | צילום: בלומברג  המהפכה הסלולרית כבר כאן, אבל מהפכה עדיין אין, צילום: בלומברג

לא, מה שנראה מטריד במיוחד הוא ההפנמה המאוחרת של מה שגילתה לנו הפסיכולוגיה. התפיסה הדמוקרטית הקלאסית אמרה שהאדם הוא יצור תבוני: הוא יכול, צריך ונועד לשלוט ביצרים שלו, ואם הוא אכן יפעל בתבונה אז הוא יהיה ראוי ומסוגל לשלוט על עצמו. ואז בא פרויד ואמר לנו כל מיני דברים על איד, אגו וסופר אגו, ועל התת-מודע שלנו. ואחרי מלחמת העולם הראשונה, הוא התחיל לתהות בשאלת הרצון שלנו להרס עצמי. אלה דברים שהוגי הרעיון הדמוקרטי לא הכירו. ואנחנו משתדלים לא לחשוב יותר מדי על מה הם אומרים על החיים הציבוריים שלנו.

האמונה בדמוקרטיה לוותה לעתים קרובות באמונה בטכנולוגיה: הדפוס איפשר את הפצת הידע מהר יותר מאי פעם. אם רק נוכל להפוך את כולם למשכילים יותר, מודעים יותר, עירניים יותר (ונתעלם מהשאלה האם אדם שלא יודע מנין תגיע הארוחה הבאה שלו יכול להיות כל אלה), אם רק נאפשר לכולם גישה לידע, הכל יהיה טוב יותר ועידן התבונה יגיע.

זה היה בסיס האוטופיה של הרשת: כולנו אנשים תבוניים ואם כולנו נוכל לדבר, והרי זה בדיוק מה שהרשת מאפשרת, לכולם יהיה טוב יותר וכולנו נתקדם הלאה. לגמרי לא במקרה, התיאוריה הזו הופיעה פחות או יותר עם התפיסה של פוקויאמה על "קץ ההיסטוריה." ברית המועצות בדיוק קרסה, ופרנסיס פוקויאמה קבע חד משמעית שלהיסטוריה יש כיוון אחד: דמוקרטיה ליברלית.

ובכן. אנחנו 25 שנה אחר כך וזה לא בדיוק קרה. נניח עכשיו לאירוניה שבתפיסה שלהיסטוריה יש רק כיוון אחד אפשרי כשהיא מגיעה מאנטי-קומוניסט. 25 שנה אחרי, אנחנו חיים במדינת מעקב. לפעמים היא בולטת יותר, לפעמים פחות, אבל תמיד שם. 25 שנים אחרי, גילינו שבעצם אפשר להפיץ בורות ושנאה ושקרים הרבה יותר מהר ובהרבה יותר יעילות מאשר ידע, חמלה ואמת.

מדי פעם מתפרסמות כתבות מלאות תקווה על כך שמהפכת הסלולר, שאכן עושה באפריקה דברים יוצאי דופן, גם תקדם את הדמוקרטיה שם. יכול להיות שזה יקרה, אבל אני סקפטי. דמוקרטיה לא נבנית מטכנולוגיה. הטכנולוגיה היא לא פתרון – או, על כל פנים, היא יוצרת בעיות חדשות במקום הישנות.

כן, יכול להיות שהעובדה שלכל אחד באפריקה יש סלולר תגרום לאנשים ליותר מעורבות ציבורית, וזה טוב. אבל אני זוכר שלפני כעשור, היו בחירות בקניה. והן היו למעשה עימות שבטי, ואחד השימושים החדשניים של הבחירות ההן היה אספסוף לינץ' שגויס בהודעות סמס. היו מכריזים על מישהו כמטרה, ופתאום היו צצים עשרות אנשים שמנסים להרוג אותו.

ובניגוד לרואנדה, למשל, שם הכל בוצע באמצעות הרדיו, לא היתה אפילו התרעה. כולם דיברו עליך בתור קורבן ורק אתה לא ידעת, עד שהגיעו האנשים עם האלות והסכינים.

אז כן, יהיו התארגנויות אזרחיות ויהיו אזרחים זועמים שיקבלו יותר מידע מדויק. ויהיו גם אספסופי לינץ' מקוונים ומפיצי שקרים ושנאה מקצועיים. איך זה ייגמר? אנחנו אפילו לא בשלב הטיוטה הראשונה של ההיסטוריה.

שחוט את החד-קרן לפני שיתפגר

בשבוע האחרון, נרשמו שתי מכירות גדולות: jet.com, אתר מכירות עם הרבה הייפ סביבו, מכר את עצמו לענק הקמעונאות והפצת העוני וולמארט; ואובר סין מכרה את עצמה לדידי צ'ואשינג, מתחרתה הסינית שממילא אכלה בה בכל פה.

אובר. שפכה מיליארדים בסין, צילום: בלומברג אובר. שפכה מיליארדים בסין | צילום: בלומברג אובר. שפכה מיליארדים בסין, צילום: בלומברג

למה אובר נפטרה מאובר סין, ולמה ג'ט העדיפה להימכר? כי ההוצאות היו מופרכות. אובר הפסידה על אובר סין מיליארד דולרים בשנה. ההוצאות של ג'ט היו נמוכות יותר – 40 מיליון דולר בחודש – אבל גם 480 מיליונים בשנה זה לא בדיוק כסף כיס. שתי החברות, נזכיר, הן סטארט-אפים. הן לא הונפקו והן לא רווחיות. למשקיעי ההון סיכון נמאס לממן את זה.

בתעשייה מדברים כבר שנים בחשש על הרגע שבו הבועה תפקע, הרגע שבו המשקיעים יבינו שהוציאו אותם לסיבוב ושהם מממנים יופי של חגיגה לאנשים שלא באמת יודעים איך להפוך את המוצר שלהם למשהו שיכול להחזיק בשוק. אובר גייסה עשרות מיליארדים ולא ברור אם היא רווחית – והיא כנראה החד-קרן הגדול מכולם. נראה שמבחינת אובר סין וג'ט, קוצר הרוח של המשקיעים כבר הובן. בשנה האחרונה, נאלצו חלק מהסטארט-אפים לגייס הון בשווי נמוך יותר – כנראה עדיין גבוה יותר מהשווי המציאותי – ולפטר עובדים. אם בשנה שעברה, 53 חברות גייסו הון על פי הערכת שווי של מיליארד או יותר, עד כה רק תשע חברות עשו זאת השנה. הכסף היה זול וזרם כמים; עכשיו הוא מתייקר.

החיים הטובים

מיצג א' של התביעה בנושא הסיבוב על המשקיעים תהיה כנראה Skully, חברה שהתיימרה לבנות קסדת מציאות רבודה לאופנוענים שהיתה מציגה גם מה קורה מאחורי הרוכב. החברה, שהוקמה על ידי שני האחים מרקוס ומיץ' וולר, גייסה 15 מיליוני דולרים – הן דרך אתר גיוס ההמון אינדיגוגו והן דרך קרנות הון סיכון.

בוא נקים סטארט-אפ ונשתמש במימון לבלות בווגאס בוא נקים סטארט-אפ ונשתמש במימון לבלות בווגאס בוא נקים סטארט-אפ ונשתמש במימון לבלות בווגאס

אלא שבחודש האחרון החברה התרסקה. חבר המנהלים שלה הדיח את שני האחים לפני מספר שבועות וביום שישי החברה הודיעה שהיא נסגרת. המשקיעים לא יקבלו שנקל – אבל רואה החשבון של החברה כבר הגיש תביעה נגד שני האחים.

על פי כתב התביעה, האחים השתמשו בכספים של החברה כבחשבון בנק פרטי. הם מימנו לעצמם שכר דירה, נסיעות יקרות להוואי, נסיעות לתחרויות בלאס ווגאס, קניות מכולת אישיות וביקור במועדון חשפנות. כמו כן, הם שילמו 80 אלף למייסד שלישי – כנראה דמי לא יחרץ כדי שלא יתבע אותם – והסוו את העברת הכספים הזו כנסיעה לסין. צריך לומר שעל פניו, הם לא חרגו במיוחד מהמקובל בענף, פשוט היו בוטים מאוד בצורת ההתנהלות שלהם.

האחים סירבו להגיב. אל תדאגו להם: עוד שנתיים הם יתחילו להופיע בתור מומחים ליזמות.. המשקיעים שתרמו להם באינדיגוגו, בינתיים, מתבקשים לפנות לבית הדין לפשיטות רגל.

קצרצרים

1. דיווחנו שלשום (א') על כך שבאוסטרליה יש מחאה חריפה כנגד המפקד הלאומי, שבו נדרשים האזרחים לראשונה לדווח לממשלה על שמם וכתובתם – וכאשר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שם ספגה למעלה מ-10 דליפות מידע בשנים האחרונות. האוסטרלים אמורים להגיש את הטפסים שלהם היום, והנושא הפך למחלוקת פוליטית: הסנאטור העצמאי ניק קסנופון כבר הודיע שהוא לא יציית לחוק ויסרב למסור את שמו, ואם צריך יישא בקנס הנלווה לכך; חברי הסנאט מסיעת הירוקים הצטרפו אליו; ובמפלגת הלייבור קראו לציבור לציית לחוק ולשתף פעולה עם המפקד. שלוש שנים אחרי החשיפות של סנודן, שאלת הפרטיות עומדת במרכז דיון ציבורי סוער בדמוקרטיה.

2. זוכרים את אחמד מוחמד, שנעצר לפני שנה כי הוא הגיע לבית הספר עם שעון שבנה בעצמו? המשטרה אזקה אותו, תחילה בטענה שחשבה שהוא בנה פצצה ואחר כך שהוא תכנן מתיחה של פצצה? אז אחרי שהוא אומץ על ידי שלל חברות טכנולוגיה ועבר לגור בקטאר, הוא חזר לביקור קצר בבית הספר הישן שלו כדי להשאיר תביעת ענק נגד בית הספר, המנהל שלו והעירייה. בתביעה שלו הוא מציין שלבית הספר שלו יש היסטוריה של אפליה גזעית ושהמעצר פגע בזכויות היסוד שלו. הוא גם מציין שלמרות כל ההיסטריה, חלפו שעות מספר בין הרגע שבו הציג את השעון, שנלקח ממנו על ידי המורה, ובין הגעתם של השוטרים.

אחמד מוחמד. עכשיו הוא תובע אחמד מוחמד. עכשיו הוא תובע אחמד מוחמד. עכשיו הוא תובע

 

3. אפל שאחרי סטיב ג'ובס היא אורגניזם לומד, לטענתה. בשנת 2012 היה לה את אסון שירות המפות שלה, ששלח נוסעים בטעות למורמונסק והכיל יותר שגיאות מסטטוס של יאיר לפיד. מאז, טוענים לאחרונה בכירים באפל, החברה לא מסתפקת יותר בבחינה של אפליקציות דגל רק בקרב העובדים שלה, אלא מציגה גרסת בטא פומבית כדי שהקהל כולו יוכל לומר לה כמה המוצר שלה צולע. אז למרות שיש הסכמה כללית שהתוכנה של אפל היא במקרה הטוב בינונית, לפחות אין אסונות ענק כאלה. החברה, אגב, אומרת שהיא ממשיכה לשפר את שירות המפות שלה; העולם, מצידו, ממשיך להשתמש במפות גוגל.

שירות המפות החדש. גרסת בטא פתוחה, צילום מסך: מתוך אתר אפל שירות המפות החדש. גרסת בטא פתוחה | צילום מסך: מתוך אתר אפל שירות המפות החדש. גרסת בטא פתוחה, צילום מסך: מתוך אתר אפל

 

4. סוחרי הנפט בוכים בלילה, לא נשמע קולם: כתוצאה מהדעיכה הארוכה של יאהו – הדבר האחרון ששקע כל כך לאט היה כנראה מוסד השאילתה בכנסת – ייסגרו בקרוב גרסאות של שירות המסנג'ר של יאהו. מסתבר שדווקא השירות הזה היה חביב על סוחרי נפט, ספקולנטים בנפט, ושאר טיפוסים מפוקפקים מסוגם. הגרסאות הישנות של השירות צפויות להתפגר ב-31 באוגוסט. הגרסה החדשה לא עומדת בתנאים של בורסות הנפט – הן דורשות שמירת הרישום של השיחה – ועל כן הסוחרים מחפשים גרסה אחרת. חלקם יעברו לווטסאפ. בינתיים הם מקוננים על שנים ארוכות של שימוש בשירות שמתפוגגות, ועל חברים שהיו ויתכן ואינם.

5. משתמשים בפייסבוק? החברה עושה עליכם מחקרים סטטיסטיים. האחרון שבהם מחזק סטריאוטיפים: בפייסבוק סבורים שאם אתה משתף תמונות של חתולים אתה כנראה בעל חתול ואם אתה משתף תמונות כלבים, אתה בעל כלב. הח"מ בעל חתולים, אבל צילם ופרסם לא מעט תמונות של חתולים זרים ואף כלבים אחרים. סטטיסטית – על כל פנים, על פי הספירה של פייסבוק – אם אתה בעל כלב, יש לך 26 יותר חברים בממוצע מאשר לבעל חתול. אם אתה בעל כלבים, יש סבירות גבוהה יותר שתהיה בזוגיות – כלומר, שתאמר לפייסבוק שאתה בזוגיות. אם אתה בעל חתול, יש סיכוי גבוה יותר שתודיע לפייסבוק שאתה רווק. או, למשל, שתחשוב שזה לגמרי לא העניין של פייסבוק ולא תיגע בנושא הזה. כך או כך, פייסבוק עוקבת אחריכם. 

תגיות