אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על כל שקל של הימור במפעל הפיס חוזרות לציבור 25 אגורות צילום: ערן גרנות

בדיקת כלכליסט

על כל שקל של הימור במפעל הפיס חוזרות לציבור 25 אגורות

דו"חות מפעל הפיס מלמדים על היקף ההימורים בישראל: עלייה של 88% בהכנסות מהימורים בעשור כש־42% מכספי ההימורים נשארים בקופת הפיס. מבקר המדינה הצטרף למאבק של האוצר בפיס וטוען: "לא משתפים פעולה"

10.08.2016, 07:26 | אורי טל־טנא ורוני זינגר

רבע מכספי המהמרים בהגרלות השונות של מפעל הפיס חזרו בסופו של דבר לציבור בדמות השקעות בקהילה, כך עולה מדו"חות מפעל הפיס ל־2015. בעשור האחרון עלו הכנסות מפעל הפיס מהגרלות ב־88% מ־3.65 מיליארד שקל ב־2006 ל־6.9 מיליארד שקל ב־2015, כך שבשנה זו הסתכמו השקעות הפיס בקהילה בכ־1.7 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

הדו"חות חושפים כי היחס בין ההכנסות לזכיות עמד ב־2015 על כ־58%. כלומר, כל מי שהימר בשנה הזאת על סכום של 100 שקל במסגרת מפעל הפיס קיבל בחזרה, אם זכה בהגרלה, 56 שקל לאחר שנוכו 2 שקל מס למדינה. כלומר, ההימורים במסגרת הפיס הניבו למדינה כ־160 מיליון שקל ב־2015. יתר הכסף - 42 שקל שהמהמר הפסיד - התחלק באופן הבא: 17 שקל שימשו למימון המנגנון של מפעל הפיס (עלויות הפעלה, תשלום משכורות, תשלום עמלות מכירה, הוצאות פרסום וכו') ו־25 שקל חזרו לציבור בדמות השקעות הפיס בקהילה.

מבקר המדינה בודק

לפי מחקרים שונים, מרבית המהמרים - שמפסידים 42% מכספם אך ממשיכים להמר ואף מגדילים את היקף הכספים שהם משקיעים בהימורים — משתייכים לעשירונים הנמוכים. זאת אחת הסיבות לכך שמשרד האוצר הודיע השבוע על כוונתו להגביל את כמות מכונות המזל שמפעל הפיס מציב. הדירקטוריון בראשות עוזי דיין הגיב בחריפות והודיע שהוא מנתק קשר עם האוצר.

פגישה בנושא שנערכה שלשום בין נציגי מפעל הפיס בראשות ראש מרכז השלטון המקומי (שהוא מבעלי הפיס) חיים ביבס למנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד התפוצצה לאחר ששני הצדדים הגיעו טעונים בשל התגובה האגרסיבית של דירקטוריון הפיס. היו"ר קטע את חופשתו באיי גלפגוס בשל האירועים והוא צפוי לנחות בארץ הבוקר.

ככל הנראה זאת לא הפעם הראשונה שבה דיין והנהלת הפיס מתנהלים באופן אגרסיבי שכזה. ל"כלכליסט" נודע כי לאחרונה שיגר מבקר המדינה יוסף שפירא מכתב להנהלת מפעל הפיס בו הוא מביע תרעומת על חוסר שיתוף הפעולה מצד מפעל הפיס עם בדיקה שעורכים אנשיו בימים אלה.

במכתבו לדיין כתב שפירא כי “הגישה של מפעל הפיס לפיה הגוף המבוקר יציג תנאים לביקורת המדינה ויקבע כללי התנהגות מול עבודת הביקורת לא מקובלת עלינו”. במכתב שפירא מפנה את הפיס לחוק שלפיו “גוף העומד לביקורת יציג לפי דרישת המבקר ידיעות, מסמכים וכל חומר שדרוש לצרכי הביקורת ללא דיחוי”. המבקר ביקש לקבל לידיו מספר פרוטוקלים של אחת מהוועדות של מפעל הפיס וכן לקבל גישה לשרתי המחשבים. מפעל הפיס סירב לכך.

יו"ר מפעל הפיס עוזי דיין. קטע את חופשתו בגלפגוס בשל האירועים, צילום: עמית שעל יו"ר מפעל הפיס עוזי דיין. קטע את חופשתו בגלפגוס בשל האירועים | צילום: עמית שעל יו"ר מפעל הפיס עוזי דיין. קטע את חופשתו בגלפגוס בשל האירועים, צילום: עמית שעל

הסתבכות ברכישת בניין

בדיקת מבקר המדינה נוגעת לתפקוד שומרי הסף, כולל התנהלות הדירקטוריון; התנהלות ההנהלה; התקשרויות ומנויים במפעל הפיס. בחודשים האחרונים קיבלו מבקר המדינה והחשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו חומר הנוגע לכל אחד מהנושאים האלו. בין הנושאים שהמבקר בודק: התנהלותו ומידת מעורבותו של גורם בכיר במפעל הפיס, פרויקט מעבר חטיבת המחשוב ורכישת בניין חלופי למפעל הפיס.

רכישת הבניין החלופי היא סאגה של ממש - מגרש ברמלה נקנה ונמכר, מכרז לאיתור בניין חלופי יצא לדרך ובסוף נמצא בניין ברחוב המסגר בתל־אביב - ומבקר המדינה בודק את כל מה שקשור להתנהלות סביב העניין הזה.

מפעל הפיס מסר בתגובה כי "יו"ר מפעל הפיס עוזי דיין הנחה את כלל גורמי הפיס לשתף פעולה באופן מלא עם הביקורת ולמסור לביקורת כל מידע ומסמך שברשות מפעל הפיס. למפעל הפיס ניתן ייעוץ משפטי, ובכלל זה פסיקת בתי הדין לעבודה שמטילים הגבלות שונות על חיפוש בתכתובת אישית של עובד. לפיכך, ועל מנת לאפשר לביקורת לבצע את תפקידה באופן היעיל ביותר, אך מבלי לחשוף את מפעל הפיס לאחריות פלילית או אזרחית בגין הפרת דיני העבודה וחוק הגנת הפרטיות, ביקש מפעל הפיס לקיים יחד עם היועצים המשפטיים פגישה דחופה עם נציגי משרד מבקר המדינה לשם ליבון והסדרת הדברים. מפעל הפיס ימשיך להעביר לביקורת כל מידע או מסמך שנחוץ לביקורת”.

ח"כ מירב מיכאלי, צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ מירב מיכאלי | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ מירב מיכאלי, צילום: אלכס קולומויסקי

"מנוי פיס - עד המוות"

המנוי להגרלות הפיס מתחדש כיום אוטומטית, בעלות של 60 שקל בחודש. ח"כ מרב מיכאלי מהמחנה הציוני הגישה אתמול הצעת חוק שמבקשת להגביל זאת ולקבוע שהמנוי יהיה תקף לשנה בלבד ויחודש רק לפי בקשה בכתב של הלקוח. לפי הצעת החוק, "רבים מוחתמים על מנוי ברגע של התרגשות וממשיכים להיות מנויים בלי לדעת ובלי ששואלים אותם". לטענת מיכאלי, כ־600 אלף ממנויי הפיס אינם יודעים או זוכרים שהם מנויים.

"מפעל הפיס שכלל במשך השנים את הדרכים שבהן הוא מרוויח כסף על חשבון הציבור", אמרה אתמול מיכאלי, "ברגע שחתמת על תוכנית המנויים, זה מנוי עד המוות. זכותו של הציבור להשקיע בחלום שמתגשם לעתים נדירות, אבל ראוי שגם למנוי הזה יהיה תאריך תפוגה".

רוני זינגר

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
למה אתם רושמים הימורים? זה הוצאת דיבה? אין
למה אתם רושמים הימורים? זה הוצאת דיבה? אין הימורים בישראל? זה לא חוקי!!! מפעל הפיס והטוטו זה פילנטרופים שתרומים לכלל הציבור ובעיקר לשכבות החלשות. לח"כ, קודם כל תתחילו עם הורדת הפרסומות השוטפות מוח: "רוצים שאראלה תתקשר אליכם.." "ידעת ולא הימרת...". ותתחילו להגן על הציבור במקום לקחת מיסים עקיפים
bestBoat  |  10.08.16
לכל התגובות