אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיבוץ יטבתה רכש 10% מדוראל אנרגיה מתחדשת צילום: יעקב וייס

בלעדי לכלכליסט

קיבוץ יטבתה רכש 10% מדוראל אנרגיה מתחדשת

רכישת החלק מיצרנית החשמל הסולארי, זרוע משאבי האנרגיה של קבוצת דוראל, בוצעה לפי שווי של 150 מיליון שקל. החברה והקיבוץ צפויים להקים פרויקטים משותפים בערבה, ויטבתה בוחן גם כניסה למיזמים של אנרגיית רוח וביו־גז

10.08.2016, 06:56 | ליאור גוטמן

קיבוץ יטבתה רכש 10% מיצרנית החשמל הסולארי דוראל משאבי אנרגיה מתחדשת (זרוע האנרגיה של קבוצת דוראל), כך נודע ל"כלכליסט". העסקה בוצעה לפי שווי חברה של 150 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

דוראל משאבי אנרגיה מתחדשת נשלטת על ידי אלון קסל ודורי דוידוביץ', וכוללת בתוכה חברות שונות בתחום: סולארית דוראל העוסקת בהסדרת "מונה נטו" של רשות החשמל לעידוד ייצור חשמל עצמאי (ש־50% ממנה נמכרו לפני כשנתיים לחברת אוצר התיישבות היהודים בכ־23 מיליון שקל); דוראל סולאר העוסקת בפרויקטים סולאריים קרקעיים בהסדרה תעריפית; דוראל תשתיות סביבתיות לה יש מתקנים לייצור חשמל בביו־גז; ודוראל הדרי שאן העוסקת בהפקת חשמל מטורבינות רוח.

החיבור בין יטבתה ודוראל אינו חדש. בנובמבר 2013 הקימה דוראל מערכת סולארית בהספק של כ־250 קילו־ואט על אחד מגגות המבנים בקיבוץ בהשקעה של 2–3 מיליון שקל. המודל הכלכלי עובד כך שהחשמל המיוצר מיועד לשימוש הלקוחות, והיתרה, אם ישנה, מוזרמת בתשלום לחברת החשמל.

בעקבות הרכישה החברה והקיבוץ ישתפו פעולה בפרויקטים נוספים בערבה, מתוך רצון לפעול עם קיבוצים נוספים במתכונת בה קיבוץ מקצה את הקרקע לפרויקט וחולק את ההכנסות מייצור החשמל עם החברה. יטבתה בוחן גם כניסה למיזמי אנרגיית רוח ומתקני ביו־גז שמייצרים חשמל מפסולת אורגנית.

המתקן הסולארי ביטבתה. הקיבוץ מעוניין להיכנס גם ליזמות בתחום, צילום: יעקב וייס המתקן הסולארי ביטבתה. הקיבוץ מעוניין להיכנס גם ליזמות בתחום | צילום: יעקב וייס המתקן הסולארי ביטבתה. הקיבוץ מעוניין להיכנס גם ליזמות בתחום, צילום: יעקב וייס

ייצור חשמל על ידי קיבוצים בכלל ובערבה בפרט תפס תאוצה בשנים האחרונות עם הקמת שדות סולאריים קרקעיים בקיבוצים ומושבים שונים, כמו קיבוץ קטורה, או פרויקט חלוצית של אנלייט שמפיק כ־55 מגה־ואט ונחשב לפרויקט הגדול בארץ. אלו מעמידים לרשות היזמים את הקרקע וחולקים איתם את ההכנסות מהייצור.

דוראל היא אחת החברות הראשונות שהחלו לפעול בישראל בתחום הייצור מאנרגיות מתחדשות, שמקורן בתהליכי טבע מתמשכים לא מתכלים. היקף הייצור של המיזמים שנמצאים בידי החברה, בין אם מדובר במערכות מייצרות בפועל או כאלה בהקמה ותכנון, מוערך ב־500 מגה־ואט, בדומה לזו של תחנת הכוח הפרטית OPC של החברה לישראל המופעלת בגז ולא באנרגיה מתחדשת, המפיקה 440 מגה־ואט.

לדברי יקי נוימן, מנכ"ל דוראל משאבי אנרגיה מתחדשת, "מדובר בהבעת אמון מצד קיבוץ מוביל כמו יטבתה. שיתוף הפעולה החדש אמור לאפשר לחברה המשותפת להיערך באופן מיטבי לאתגרים בתחום בשנים הקרובות".

בשיחה עם "כלכליסט" מסביר דובי גולדמן, מרכז המשק של יטבתה, כי החלטת הקיבוץ לפעול ולהשקיע בתחום האנרגיה המתחדשת מקורה גם במחויבות סביבתית והיא נשענת בין השאר על השת"פ החיובי שיש בין הצדדים. "אנחנו רואים ששוק האנרגיות המתחדשות מתעורר", אמר. "יטבתה היה בין הקיבוצים הראשונים שהקים מתקן סולארי, והגיע הזמן להיכנס גם ליזמות. כרגע מדובר על פרויקטים סולאריים אבל בעתיד יש תכנון גם לפרויקטי רוח קטנים במקומות בהם יש תשתית להולכת חשמל כמו גם פרויקט של תחנת כוח בביו-גז עם קיבוץ נוסף".

לדברי גולדמן, הרכישה בוצעה לאחר אישור ועדה בקיבוץ, ובידיעת החברים.

העסקה בוצעה בסיוע המחלקה הכלכלית של BDO זיו האפט ונוהלה על ידי רו"ח דורון אראמי.

תגיות