אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זירת המאבק החדשה בין הבריאות לאוצר: מי אחראי על תביעות רשלנות צילום: עמית שעל, אדם קפלן, תומי הרפז, אבי כהן

זירת המאבק החדשה בין הבריאות לאוצר: מי אחראי על תביעות רשלנות

משרד הבריאות מעוניין להקים גוף גג ביטוחי מטעם המדינה שייעל וירכז את הטיפול בתביעות על רשלנות רפואית ויסייע לקופות החולים, אך היוזמה נתקלה בחומה בצורה מצד אנשי האוצר

10.08.2016, 06:48 | ספי קרופסקי

הקרבות האחרונים על הרפורמות במערכת הבריאות טרם שככו, ומשרדי האוצר והבריאות כבר מתעמתים על נושא חדש: שאלת האחריות על תביעות הרשלנות של החולים.

האחריות לתביעות הללו מוטלת היום על קופות החולים שמבוטחיהן רשאים לתבוע אותן במקרה של חשד לרשלנות מצד מערכת הבריאות הציבורית. משרד הבריאות מעוניין להעביר את האחריות למדינה בשיטת ה־Captive, שיטת ביטוח עצמית שנועדה לייעל ולחסוך כספים דרך לקיחת אחריות של החברה (או המדינה במקרה הזה) על חלק ניכר מהרכיבים הביטוחיים מחברות הביטוח.

משרד הבריאות, ובראשו השר יעקב ליצמן מעוניין להקים גוף גג ביטוחי מטעם המדינה שייעל וירכז את הטיפול בתביעות על רשלנות רפואית, אך לא פחות חשוב — יסייע לקופות החולים, שסובלות מגירעונות כבדים, לחסוך כסף רב. במשרד מקווים גם שברגע שגוף רשמי, גדול וחזק מטעם המדינה יתייצב מאחורי הטיפול בתביעות — הן יפחתו.

חדר ניתוח (ארכיון), צילום: אוראל כהן חדר ניתוח (ארכיון) | צילום: אוראל כהן חדר ניתוח (ארכיון), צילום: אוראל כהן

אבל היוזמה נתקלה בחומת התנגדות מצד אנשי האוצר, שחוששים מאוד ממצב שהמדינה תישא באחריות על תחום התביעות על רשלנות רפואית. בכירים באוצר אמרו ל"כלכליסט" כי המהלך טומן בחובו סיכונים רבים ועלול לפגוע בדירוג האשראי של ישראל.

מלבד זאת, הם מציינים קשיים תפעוליים, ובהם העתק מאגרי הידע שהצטברו בתחום התביעות אצל הקופות והתמודדות עם שאלת התמחור של כל תביעה. כמו כן, לטענתם, עלול להיווצר קושי משפטי בלקיחת אחריות על מקרים פרטניים שמתרחשים בבתי חולים, במרפאות ובגופים שאין להם זיקה ישירה למדינה.

מדי שנה מוגשות אלפי תביעות בהיקף מצטבר של מאות מיליוני שקלים בשנה לקופות החולים ולחברות הביטוח, בעיקר בשל שיבושים בניתוחים פלסטיים, בלידה, באבחון מחלות קשות, במתן תרופות ומעקב היריון.

תגיות