אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספורטאית היסטורית צילום: אורן אהרוני

ספורטאית היסטורית

הזכייה של ירדן ג'רבי במדליית הארד היא הזדמנות למדינת ישראל ולג'ודו הישראלי להגיע לכל פינה בישראל, להפוך את המדינה לאימפריה בענף

09.08.2016, 22:59 | אוריאל דסקל

ירדן ג'רבי היתה הפייבוריטית הישראלית למדליה מהסיבה הפשוטה שהיא הספורטאית הכי טובה בתחומה מבין כל הספורטאים הישראליים באולימפיאדה. אלופת העולם ב-2013, סגנית אלופת העולם ב-2014, הישגים גם באליפויות אירופה, קרב על מדליה כמעט בכל תחרות שהיא משתתפת בה. היא מתמודדת עם לחץ הציפייה כבר הרבה מאוד זמן. והיא התמודדה עם אכזבות גדולות ומשברים - שזה לא פחות חשוב. והנה, את כל הניסיון, הידע, היזע, הדמעות והאימונים הסופר קשים - כל אלו השתלמו.

קראו עוד בכלכליסט

מדליה שמינית בהיסטוריה של ישראל, מדליה ראשונה מאז 2008, מדליה נשית ראשונה לישראל מאז הראשונה, של יעל ארד ב-1992. היסטוריה. ירדן ג'רבי - ספורטאית ישראלית היסטורית.

ג ג'רבי אחרי הניצחון | צילום: אורן אהרוני ג

נתנו לה שקט

זה היה אפשרי בעיקר בגלל העבודה האדירה של ג'רבי - עבודת משקולות וגמישות והשתלמויות ביפן ואימונים סופר קשים. וזה גם היה אפשרי בזכות כסף. ג'רבי היא ג'ודקא בפול-טיים. ההכנסות מחסויות כגון כאל, אלטשולר שחם, אאורה ועוד, נותנות לה מסדרות לה שקט נפשי כל כך חשוב עבורה. ועבור הספורט הישראלי כולו.

ג'ודו - ענף ישראלי

הג'ודו הוא הענף האולימפי המוביל של ישראל. זה התחיל עם יעל ארד, המשיך עם אורן סמדג'ה הוביל לעלייה אדירה בנרשמים לחוגים בג'ודו וגם להכנסות גבוהות יותר לענף בישראל - מה שהוביל, מצד אחד, גם להמשכיות של ההישגים - יצירת ג'ודאים טובים - אך גם לשחיתויות, מאבקי אגו, מאבקים משפטיים ודעיכה מסוימת. הג'ודו עבר הרבה בישראל והכל היה יכול לקרוס אבל עם הידע וההבנה שיש בענף בישראל, ההצלחה של ג'ר'בי בריו יכולה לתת בוסט נוסף וחשוב מאוד לג'ודו. להרחיב אותו ולהביא את הענף לכולם. זו הזדמנות שאסור לפספס.

למה זו הזדמנות כזו גדולה? כי זה רק הגיוני שעכשיו יותר ויותר ילדות וילדים ירצו לעשות ג'ודו. זה ממש מוכח מחקרית.

ג'פרי כהן מאוניברסיטת קולורדו וגרגורי וולטון מסטנפורד ערכו ניסוי מרתק בנושא הזדהות: הם לקחו קבוצת סטודנטים וביקשו מהם לקרוא סיפור של ניית'ן ג'קסון, סטודנט לשעבר שסיפר שהוא הגיע לקולג' בלי שידע מה הוא רוצה לעשות בחייו, אבל במהלך הלימודים החל לחבב מתמטיקה, וכשעזב את הקולג' מצא עבודה כמתמטיקאי. לסיפור צורפו "עובדות על ג'קסון", אלא שוולטון וכהן שינו משהו קטן בכל גרסה: חצי מהנבדקים גילו שתאריך הולדתו של ג'קסון זהה לשלהם. החצי השני קיבל נתונים שלא קשורים אליו. לאחר שקראו את המאמר התבקשו הנבדקים לפתור כמה בעיות מתמטיות קשות. וולטון וכהן בדקו כמה זמן הסטודנטים ישקיעו בפתרון הבעיות. התוצאה היתה מדהימה: הסטודנטים ש"חלקו יום הולדת" עם ג'קסון התמידו במאמץ 65% יותר מהזמן שהשקיעו הסטודנטים האחרים. "אנשים מתחברים למודלים לחיקוי שיש להם משהו משותף איתם", קבעו וולטון וכהן, "המוטיבציה שלנו מתעוררת בזכות הזדהות עם גיבורים".

עכשיו להמון ילדים ישראלים יש משהו משותף עם ירדן ג'רבי. הג'ודקא השלישית הכי טובה בעולם במשקל שלה. היא ישראלית! ראינו בעבר כבר איך הצלחה של מישהי אחת מביאה המונים כמוה לענף.

כשאנה קורניקובה הרוסיה הגיעה לחצי גמר ווימבלדון ב-1997, לא היו רוסיות בטופ 100 העולמי. שנתיים לאחר מכן היו כבר חמש. מאז כ-100 רוסיות שיחקו בסבב העולמי. כשסה רי פאק הקוריאנית זכתה בתואר "רוקית השנה ב-1998" היו רק 200 גולפאים בדרום קוריאה. כיום יש יותר מ-3,000 גולפאים בדרום קוריאה ובסבב הגולף יש עשרות קוריאנים וקוריאניות. המדינה כולה בטירוף גולף עם מועדוני גולף שמפוזרים בכל המדינה ומועדוני גולף אלקטרונים מפוזרים בכל עיר. "הגברת הראשונה של הגולף בקוריאה" סללה את הדרך לקוריאניות אחרות. זה קרה גם בג'מייקה עם האצנית דיאון המינגס ובעוד ועוד מקומות. זה אחד מהסודות של מדינות מוצלחות בענף כזה או אחר. ההזדהות של ההמונים עם הענף שלהם. הזדהות שגורמת לאנשים לעבוד 65% (!) יותר קשה.

הג'ודו הישראלי לא ניצל עד התום את התנופה מיעל ארד. יש לו הזדמנות לעלות על הגל בזכות ג'רבי. הזדמנות היסטורית בזכות ספורטאית היסטורית.

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
יעל עשתה היסטוריה כפולה,התרומה העיקרית בשינוי המחשבה של
יעל עשתה היסטוריה כפולה,התרומה העיקרית בשינוי המחשבה של הספורטאים והילדים בענף הגודו.ההבנה שישראל יכולה לייצור אלופי גודו,ואין פערים עצומים כמו בענפי השחייה.האמונה שבישראל יש אנשים בעלי היכולות פיזיות ומנטליות להיות אלופים,היא שנתנה רוח גבית מטורפת למאמצים וההשקעה האדירה של הספורטים בענף. 
Car  |  10.08.16
לכל התגובות