אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדעי הסטילטו

מדעי הסטילטו

פולימרים שמעניקים רכות, גומי מוקצף שמפזר את המשקל ומדרסים תומכים. אסטרונאט, מדען טילים, מעצבי מוצר ורופאים עובדים על הדור הבא של נעלי העקב, שיחזירו נשים אל הגובה מבלי לסכן את הבריאות

11.08.2016, 08:35 | תמרה וולמן

באחד הסרטונים הנצפים ביותר באתר הנחשב Nowness, נראות נשים שיקיות מצוידות בפריטי לבוש קוליים ומשובחים שמנסות, בסיטואציות ומקומות שונים, פשוט לצעוד. העקבים האימתניים שלרגליהן גורמים לפעולה הפשוטה של התקדמות בהליכה להיראות כמשימה בלתי אפשרית, מאוד לא אלגנטית ובעיקר מביכה. בסופו של דבר, הן פשוט מועדות ומתרסקות בחוסר סטייל מרתק.

עם המחזה האומלל הזה מנסים להתמודד לאחרונה כמה מותגים פורצי דרך. אחרי שנים שבהן נוחות היתה בגדר טרנד לוהט עם הבירקנשטוק, סנדלי הטבע והפלטפורמות, נראה שכעת כולם סוף סוף בשלים לחזור לעקבי הסטילטו, אבל אחרת - ללא כאב. אחת החברות המובילות והמדוברות בתחום העקבים הנוחים היא ת'יזס קוטור (Thesis Couture). את המותג הקימה דולי סינג (Singh), שעבדה לפני כן בתפקידי גיוס בחברת החלליות של אילון מאסק - ספייס איקס, ובחברת המציאות המדומה Oculus VR. לאחר כמה שנים של צעידה בעקבים ברחבי עמק הסיליקון, הבינה סינג שהסטילטו זקוק לניעור רציני.

  נעלי עקב של המעצב ניל ג נעלי עקב של המעצב ניל ג'יי רוג'רס   נעלי עקב של המעצב ניל ג

היא עזבה את מקום עבודתה ולקחה איתה כמה כישרונות אל המיזם הבא: מדען טילים, מומחה בהנדסה מכנית ואסטרונאוט לשעבר - ללא ספק לא צוות שגרתי למותג נעליים. בראיונות שונים טענה סינג נגד הקפיאה על השמרים של תעשיית הנעליים הענפה: "זו תעשייה של 40 מיליארד דולר, ועדיין, במשך 80 עד 100 שנה דבר לא התחדש בה", אמרה למגזין "אל".

עם הצוות שלה ועם פרנסיס ביטוני - המעצב שיצר את הגלימה התלת־ממדית האייקונית של הכוכבת דיטה פון טיז והפך למומחה בשימוש באלגוריתמים בתחום העיצוב - וכן בליווי אורתופד מנתח, פיתחו בת'יזס פולימר מתקדם ותערובת ייחודית של פלסטיק וניילון כדי ליצור עקב שיהיה רך דיו לדריכה ושלא יישבר. אותו פולימר משמש גם לייצור קשת הנעל, מה שמעניק לכף הרגל תמיכה ומפזר היטב את משקל הנועלת. "עקב גבוה הוא מבנה שמחזיק מבנה נוסף", אמרה סינג באותו ראיון, "והמבנה הנוסף הוא במקרה הגוף האנושי". קולקציית הבכורה מתומחרת בין 350 לאלף דולר, ועם זאת, באירוע טרום־ההשקה שנערך לה בניו יורק לפני כמה חודשים, נאספה רשימת המתנה של 10,000 שמות. 

דולי סינג בעלים ומנכ"לית של חברת הנעליים ת דולי סינג בעלים ומנכ"לית של חברת הנעליים ת'יזס קוטור | צילום: בלומברג דולי סינג בעלים ומנכ"לית של חברת הנעליים ת

רופאה לעקבים

 

ת'יזס איננה לבד בזירת ה "ללכת עם ולהרגיש בלי". בשנים האחרונות נרשמו כמה נסיונות של רופאים מתחום הפודיאטריה לתת במה אופנתית לידע שצברו. ד"ר ג'ואן אולוף וד"ר מריאן פארק  (Parke) הן שתיים שהצטרפו למגמה. כמו אולוף לפניה, גם פארק היא פודיאטרית מנתחת שעשתה את המעבר מהאיזמל לפס הייצור כדי לשנות את החיים על עקבים. לפני כמה חודשים היא השיקה את קולקציית הנעליים הראשונה שלה, הנושאת את שמה, ומתיימרת להביא בשורה חדשה למכורות הסטילטו. החידוש כאן הוא בחומר שממנו עשוי המדרס הפנימי ובעיצוב, שבו הושם דגש מיוחד על תמיכה בקשת כף הרגל ועל מרווח שיאפשר שטח מגע גדול בין כף הרגל לנעל. כל אלו אמורים בסופו של דבר לאפשר חלוקה שווה של משקל הגוף על כף הרגל ולמנוע את ההחלקה קדימה לעבר האצבעות. כמה עולה הנוחות כאן? בין 500 ל־800 דולר.

  נעלי עקב של חברת ת נעלי עקב של חברת ת'יזס   נעלי עקב של חברת ת

גם סטייליסט הסלבריטאיות ניל ג'יי רוג'רס, שהיה עד לאינספור מאבקי הליכה על עקבים, החליט לצלול לסצנה המתחממת של עקבי הנוחות, ובסוף החודש שעבר השיק קולקציית נעליים שיקיות ונוחות שכבר זכתה לסוללת שגרירות צמרת כגון מילה קוניס, אנה קנדריק וג'יין פונדה. כמי שהיה הסטייליסט של ביונסה ואחרות במשך 15 שנה, רוג'רס מכיר מקרוב את יחסי האהבה־שנאה עם העקבים. הוא מציע פתרון בדמות מדרס העשוי גומי מוקצף ומדרך אצבעות מרווח שמאפשרים את פיזור לחץ הגוף באופן שווה. אולם, בהתחשב בטווח המחירים שנע מ־600 ועד 1,000 דולר, רובנו נאלצים פשוט להמשיך לסבול, או "לרדת קומה".

יופי ופציעות

 

בחודש שעבר פורסם בעיתונות הבריטית כי המשק הבריטי משלם 260 מיליון ליש”ט מדי שנה בשל חופשות מחלה שנשים נוטלות עקב פגיעות פיזיות הכרוכות בשימוש בעקבים. הנתונים שהוצגו בפני הפרלמנט הבריטי מצטרפים לטענות קשות אף יותר נגד עקבים שפרסם הרופא האמריקני ד"ר דיויד אגוס (Agus) ב־2014. בספרו הסביר אגוס מדוע עקבים גבוהים ונעליים לא נוחות באופן כללי יכולים לגרום לסרטן. אז אחרי כל זה, נשאלת השאלה - למה עקבים? הנעליים האלה, שהומצאו במאה ה־9 בפרס עבור פרשים כדי לספק להם החזקה טובה יותר של הארכופים, הפכו ברבות השנים לחלק מהחוויה הנשית, לטוב ולרע. האם הם מעצימים נשים? מפלים אותן? מסרסים? כך או כך, אין ספק שיש לעקבים "כוחות": מפיתוי דרך כישוף ועד הונאה, אז אם כבר - שלפחות יהיו גם נוחים.

תגיות