אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הבריאות: לסגור יחידות פחמיות בחדרה צילום: אלעד גרשגורן

משרד הבריאות: לסגור יחידות פחמיות בחדרה

המשרד קורא לשר האנרגיה לסגור את היחידות בתחנת הכוח בחדרה בשל זיהום אוויר גבוה המסוכן לבריאות

10.08.2016, 20:13 | ליאור גוטמן

המאבק על סל הדלקים וייצור החשמל של מדינת ישראל עלה היום (ד') מדרגה עם התערבותו הנחרצת של משרד הבריאות. בפניה לשר האנרגיה יובל שטייניץ מצד ד"ר איתמר גרוטו, הוא ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, הוא קורא לו לסגור 4 מתוך 6 יחידות הייצור בפחם שפועלות בתחנת "אורות רבין" שליד חדרה.

במכתב, שמוען בין השאר לשר הבריאות יעקב ליצמן ושר האוצר משה כחלון, כותב גרוטו: "בהתאם ‏לאומדנים ‏של ‏המשרד ‏להגנת ‏הסביבה ‏העדפת ‏תכנית ‏התקנת ‏הסולקנים (פילטרים - ל"ג) ‏ואי ‏סגירת ‏היחידות ‏הישנות‏ תביא‏ למצב‏ שזיהום‏ האוויר‏ באזור ‏יהיה ‏גבוה". עוד הוא כותב ש"מחקרים שבוצעו בהקשר של תחנת הכוח "אורות רבין" מראים כי תוספת זיהום אוויר תוביל לתוספת תחלואה ולפגיעה בבריאות הציבור", כאשר הוא מניח "תוספת תמותה שקשורה לזיהום האוויר בהיקף של כ- 35 מקרים בעיר חדרה וכ- 13 מקרים בפרדס חנה כרכור. זאת בנוסף לתחלואה צפויה בדרכי הנשימה, מחלות לב וכלי דם וסרטן. יש לקחת בחשבון שפליטות מתחנת הכוח הנו הגורם המזהם העיקרי באזור חדרה. יש לציין כי לפי פרסומים עדכניים של לשכה מרכזית לסטטיסטיקה, כבר היום שיעורי התמותה הכללית באזור חדרה הנם מעל הממוצע הארצי".

עם זאת יצוין שבפניית "כלכליסט" למשרד הבריאות הם אמרו שאין בידם פיתוח מדויק כמה מהחולים באזור חלו כתוצאנה מזיהום אוויר שמקורו בייצור חשמל וכמה מזיהום אוויר שמקורו בחשיפה לתחבורה.

ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, צילום: אלכס קולומויסקי ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות | צילום: אלכס קולומויסקי ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, צילום: אלכס קולומויסקי

השורה התחתונה: גרוטו כותב לשטייניץ ש"לאור האמור, אני קורא לך לפעול על מנת להעדיף את החלופה של סגירת יחידות 1-4 ולא חלופה אחרת, גם אם היא כוללת התקנת סולקנים (פילטרים)". העמדה הזו תואמת את עמדת משרד הגנת הסביבה המוביל בימים אלו שימועים לשתי תחנות הכוח הפחמיות (חדרה ואשקלון) כדי לקבע ערכי פליטה עבורם.

שר האנרגיה יובל שטייניץ, צילום: נמרוד גליקמן שר האנרגיה יובל שטייניץ | צילום: נמרוד גליקמן שר האנרגיה יובל שטייניץ, צילום: נמרוד גליקמן

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "המשרד קובע את מדיניותו במשק החשמל לאור שלושה שיקולים מרכזיים: ביטחון אנרגטי, הפחתת זיהום האוויר ומחירי החשמל לצרכן. ההחלטה על התקנת הסולקנים, אשר צפויים להביא להפחתה של 85% מזיהום האוויר האזורי, התבססה על עבודה מקצועית של רשות החשמל ושל אגף התקציבים במשרד האוצר תוך התייעצות עם צוות בינמשרדי רחב. החלטה המאזנת בין שמירת הביטחון האנרגטי והשיקול הסביבתי. ראוי לציין, כי שר האנרגיה הנחה לפני מספר חודשים על הפחתה של 15% בשימוש בפחם, שנכנסה לתוקף בתחילת השנה, וכן לבחון הפחתה נוספת בשימוש בפחם, תוך שמירה על הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל".

אז מתי יסגרו יחידות הייצור הפחמיות? כאן משרד הבריאות אל מתערב, ומתעלם מהעובדה שאלו מייצרות 1,440 מגה וואט, כלומר כ-12% מהביקוש לחשמל בתקופת הקיץ והחורף. השבתת יחידות הייצור עלולה לגרום למחסור בחשמל, ומתנגשת למעשה על עמדת משרד האנרגיה לפיה כל עוד אספקת הגז לישראל נשענת על צינור בודד אסור להשאיר את סל הדלקים של המדינה תלוי בתשתית "נכה". גם משרד האוצר לא נשאר מחוץ למשחק, וכפי שנחשף בכלכליסט דו"ח שהוא הזמין אצל חברה חיצונית גילה שהשבתת היחידות הפחמיות והפעלתן במקרה הצורך תארך בין 14 ל-26 שבועות.

תגיות