אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תצליחו, תרוויחו. לא תצליחו, לא תרוויחו צילום: אי פי איי

ריו 2016

תצליחו, תרוויחו. לא תצליחו, לא תרוויחו

בכל שנה מחלק הוועד האולימפי האמריקאי 50 מיליון דולר ליותר מ־40 פדרציות ספורט לאומיות. החלוקה נעשית על פי עיקרון ברור: אם יש סיכוי טוב למדליה אולימפית, משקיעים בו; אם אין — זונחים את הענף

14.08.2016, 08:33 | שירות כלכליסט

בכל שנה מחלק הוועד האולימפי האמריקאי (USOC) סכום של 50 מיליון דולר ליותר מ־40 פדרציות ספורט לאומיות במטרה לסייע לספורטאים להגשים את השאיפה שלהם למדליה. חלוקת הכספים היא טקטית ונעשית לפי מודל המבוסס על תשלומים לפי ביצועים, שאותו השיק המנכ"ל החדש של הוועד סקוט בלאקמון. כך, הגופים המנהלים את ענפי הספורט צריכים לשכנע כיצד הכסף יהפוך את הספורטאים למדליסטים.

קראו עוד בכלכליסט

מייקל פלפס. דומיננטיות אמריקאית בבריכה, צילום: איי אף פי מייקל פלפס. דומיננטיות אמריקאית בבריכה | צילום: איי אף פי מייקל פלפס. דומיננטיות אמריקאית בבריכה, צילום: איי אף פי

בסוכנות בלומברג עברו על טופסי המס שהגיש הוועד האולימפי האמריקאי ב־17 השנים האחרונות במטרה לשפוך אור על הקשר הישיר בין המימון והזכייה באולימפיאדות.

הענפים הכי מעוטרים זוכים למימון הגבוה ביותר

חמשת ענפי הספורט שזכו במספר המדליות הגבוה ביותר מאז 2004 — שחייה, אתלטיקה קלה, סקי והחלקה על שלג, התעמלות קרקע והחלקה מהירה — קיבלו את הסכומים הגבוהים ביותר מהוועד האולימפי. מדובר בכ־248 מיליון דולר סך הכל לאחר התאמה לאינפלציה. בין שהכסף מייצר מדליות ובין שלהפך, ברור כי הקשר ביניהם הוא חזק.

נבחרת ההתעמלות של ארה"ב. נשים זוכות להעדפה, צילום: רויטרס נבחרת ההתעמלות של ארה"ב. נשים זוכות להעדפה | צילום: רויטרס נבחרת ההתעמלות של ארה"ב. נשים זוכות להעדפה, צילום: רויטרס

גם לפופולריות של כל ענף יש משקל בהקצאת מימון

בהתחשב בריבוי אירועי השחייה והאתלטיקה באולימפיאדה יש בענפים האלה הזדמנויות רבות יותר לזכות במדליות, שהופכות אותם להשקעה בעלת עלות־תועלת גבוהה יחסית עבור הוועד האולימפי האמריקאי. ואולם, גם ענפי ספורט קבוצתיים ומתוקשרים כמו הוקי, כדורגל וכדורסל מקבלים סכומים גבוהים, לעתים קרובות יותר עבור נבחרות הנשים. הענקת קצבת נסיעות לשחקן NHL (ליגת ההוקי הצפון־אמריקאית לגברים) לא משנה את הסיכוי של הנבחרת לזכות במדליות, שכן השחקנים רגילים לאורח החיים המקצועני, אך כן עשויה לתרום לנבחרת הנשים. אף שמדובר רק בשתי הזדמנויות לזכות במדליות, זה מבצע יקר לנהל נבחרת מתוקשרת של 20 ספורטאים, וענף הספורט הזה מושך צופים רבים ברחבי ארצות הברית.

האמריקאים מגבירים את ההשקעות בזוכים מוכחים

בשנה שעברה התעמלות קרקע, קליעה ומגלשות שלג קיבלו מענקים כפולים מאלה שקיבלו ב־1999, עלייה שלוותה בשיפור בביצועים. אבל כשענף מתקשה להגיע להישגים הוא גם מרוויח פחות: שחייה צורנית, הרמת משקולות וקאנו/קיאק לא זכו במדליה אחת בשתי האולימפיאדות האחרונות, ובוועד האולימפי האמריקאי צמצמו את התמיכה היחסית בהם.

כך, המימון של השחייה הצורנית בשנת 2015 היה הנמוך ביותר זה 17 שנים. התקווה של האמריקאים בענף זה טמונה באניטה אלוורז ומריה קורלבה, אך יש להן סיכוי נמוך לזכות בתחרות הזוגות נגד הרוסיות והסיניות.

קייטי לדקי. השחייה תהנה מההצלחה שלה, צילום: גטי אימג קייטי לדקי. השחייה תהנה מההצלחה שלה | צילום: גטי אימג'ס קייטי לדקי. השחייה תהנה מההצלחה שלה, צילום: גטי אימג

ענפים מתנדנדים יצטרכו להוכיח את עצמם בריו

רוכבי הסוסים והשייטים האמריקאים לא זכו אפילו במדליה אחת באולימפיאדת לונדון, לאחר שלוש אולימפיאדות רצופות שבהן נרשמה נציגות אמריקאית על הפודיום. מדובר בשני ענפי ספורט יקרים למימון, שכן סירות וסוסים עולים הרבה יותר ממגלשות ומחבטים של טניס שולחן. לארצות הברית היסטוריה ארוכה של הצלחות בשני הענפים הללו, שדורשים מימון שוטף. עם זאת, בוועד הפחיתו בשנה שעברה את ההקצאה ועלולים לעשות זאת שוב, תלוי בתוצאות בריו.

כמעט לא שמים כסף על ענפים נטולי מדליות

לדברי הוועד, בחלק מענפי הספורט אין שום סיכוי שארצות הברית תזכה במדליות, ואם גם העברת כספים לא תסייע יש להעביר את המימון למקום אחר. כך לדוגמה, נבחרות הכדוריד האמריקאיות לא העפילו לאולימפיאדה מאז משחקי אטלנטה ב־1996, אז נכנסו אוטומטית מכיוון שהאולימפיאדה נערכה על אדמת ארצות הברית. התאחדות הכדוריד מקבלת כסף לענייני פיתוח וניהול, אך לא עבור אימונים או תחרויות.

חלק מהתקציב כבר מסומן לאולימפיאדת טוקיו 2020

הוועד האולימפי לא מממן רק ענפים אולימפיים, הוא מעביר כספים גם לחלק מהענפים המיוצגים במשחקים הפאן־אמריקאיים. מימון מוקצה גם לענפים חדשים ומחודשים שנכנסו לאולימפיאדה הנוכחית, כמו רוגבי, שחוזר לראשונה מאז 1924. גם סופטבול וקרטה, שייכנסו לאולימפיאדת טוקיו ב־2020, יזכו למימון מסוים.

. . .

כמה כסף הוועד האולימפי האמריקאי העביר לכל ענף מ־1992 עד 2015*

1. אתלטיקה קלה ־ 60.9 מיליון דולר

2. שחייה ־ 53.3 מיליון דולר

3. התעמלות קרקע ־ 28.5 מיליון דולר

4. חתירה ־ 26.7 מיליון דולר

5. היאבקות ־ 25.9 מיליון דולר

6. כדורעף ־ 24 מיליון דולר

7. קליעה ־ 23.7 מיליון ודלר

8. אופניים ־ 23.2 מיליון דולר

9. כדורגל ־ 20.9 מיליון דולר

10. שייט ־ 20.7 מיליון דולר

* ברשימה רק ענפים באולימפיאדת הקיץ

לדברי הוועד, בחלק מענפי הספורט אין שום סיכוי שארה"ב תזכה במדליות, ואם העברת כספים לא תסייע, יש להעביר את המימון למקום אחר

תגיות