אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר הרוח צילום: עמית שעל

מחיר הרוח

האמנים מוחים: הרפורמה במפעל הפיס תפגע בתקציב התרבות בפריפריה. אבל האם ראוי שהימורים יממנו אמנות

15.08.2016, 09:05 | ענת ברזילי

בשבוע שעבר שלח פורום מוסדות תרבות ואמנות בישראל מכתב לשר האוצר משה כחלון, הקורא לו שלא לפגוע בתקציב התרבות של מפעל הפיס. זאת במסגרת דיונים סוערים שהוצתו בימים האחרונים בעקבות הרפורמה שצפוי השר להפעיל, שעל פיה תופסק ב־2017 פעילותן של 500 מכונות המזל הממוקמות בפריפריה ויופסקו ההימורים על מירוצי סוסים.

קראו עוד בכלכליסט

מכתב האמנים מעלה סוגיה מורכבת על אמנות ומקורות המימון שלה. אם תקציב התרבות והאמנות של מפעל הפיס ייפגע, הענפים האלה יספגו מכה קשה. אך האם נכון להשתמש בכסף שנוצר בהימורים? האם מוסרי "לשלוח" את עניי החברה להמר ולהפסיד את כספם ואז להשתמש בו למימון פרויקטים של תרבות בפריפריה?

המכתב של הפורום לתרבות ואמנות, שחברים בו כמאה מוסדות שנתמכים בידי המדינה (בהם הקאמרי, תיאטרון גשר, הבימה, סינמטק שדרות, התזמורת הקאמרית הישראלית, אגודת הסופרים העבריים ואיגוד המוזיאונים), מתייחס לפרויקט "ימי תרבות" שיזם הפורום ואמור לצאת לדרך בפעם הרביעית בחודש ספטמבר הקרוב.

שר האוצר משה כחלון נגד  מכונות מזל , צילומים: אלעד גרשגורן ומפעל הפיס  שר האוצר משה כחלון נגד מכונות מזל | צילומים: אלעד גרשגורן ומפעל הפיס שר האוצר משה כחלון נגד  מכונות מזל , צילומים: אלעד גרשגורן ומפעל הפיס

במסגרת היוזמה עולות לבמות מדי ערב יצירות רבות במחירים השווים לכל נפש "מתוך רצון לאפשר לציבור הרחב בפריפריה הגיאוגרפית או החברתית ללכת לאולמות וליהנות מהיצירה הישראלית המקורית והאיכותית. הפרויקט הזה לא היה קם ללא התמיכה של מפעל הפיס", נכתב במכתב.

איתמר גורביץ', מנהל הפורום, אמר בשיחה עם "כלכליסט": "זה פרויקט שנועד לאפשר לאנשים שהם לאו דווקא צרכני תרבות ביומיום ליהנות מאירועים ב־20 שקל. תקציב של פרויקט כזה הוא 13 מיליון שקל. מפעל הפיס הרים את הכפפה והשקיע 10 מיליון שקל, וגם משרד התרבות הצטרף והקצה 3 מיליון שקל. זה חלק אינטגרלי מתקציב התרבות בארץ, והוא ניתן ברישיון מהממשלה. אנחנו באים לשים זרקור על הקשר בין הכספים שמגיעים לפיס והשימוש הציבורי שנעשה בהם בכל הקשור לתרבות".

מפעל הפיס הקצה ב־2016 יותר מ־64 מיליון שקל לתרבות ולאמנות. 34 מיליון שקל ניתנו במסגרת יותר מ־750 מענקים לאמנים ולגופי תרבות בתחומי אמנויות הבמה - מוזיקה, תיאטרון, מחול, קרקס - קולנוע, טלוויזיה וניו מדיה, ספרות ושירה ואמנות חזותית. עוד 30 מיליון שקל הושקעו בפרויקטים יזומים שונים לקידום התרבות בכל רחבי הארץ, כמו מעבדות פיס לתרבות בפריפריה ופסטיבלים ביותר ממאה ערים ויישובים.

עם כל זאת, לא נוכל להתעלם מהשאלה המהותית על מקור הכספים הללו - שסוף סוף עלתה לסדר היום וחשפה את הפיל הלבן שהיה במרכז החדר כל כך הרבה שנים ועד היום קהילת האמנות הצליחה להתעלם ממנו באלגנטיות. האם אמנים הרואים עצמם אנשי מצפון יכולים באמת להמשיך לקבל מענקים ממפעל הפיס? האם אין בכך ציניות טהורה? התשובות על כך אינן פשוטות כיוון שמפעל הפיס הוא מקור תקציבי גדול, אך אולי הגיע הזמן לחשב מסלול מחדש.

תגיות