אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מושלת טוקיו הראשונה: תאצ'ריסטית דוברת ערבית צילום: בלומברג

מושלת טוקיו הראשונה: תאצ'ריסטית דוברת ערבית

יוריקו קויקה לא מתרגשת מכינויים כמו "בוגדת" ו"גבר מחרחר מלחמה" ונשענת על מורשת מרגרט תאצ'ר. משימותיה הדחופות: צמצום תקציב אולימפיאדת טוקיו והחזרת המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים לעיר

15.08.2016, 08:41 | ניצן לונברג

השחקנית היחידה במועדון הגברים היפני הסגור מתכננת לעשות סדר בטוקיו, ואין בכוונתה להיות נחמדה. בתחילת אוגוסט נבחרה יוריקו קויקה (64) לאישה הראשונה שתכהן כמושלת טוקיו, לאחר קמפיין זריז שנמשך 17 יום בלבד. בחברה הפטריארכלית של יפן, קויקה היא דמות יוצאת דופן, ועם היבחרה הכריזה כי תקרת הזכוכית ביפן היא יותר כמו תקרת פלדה. "היא יותר נוקשה, יותר שוביניסטית והרבה יותר קשה לנפץ אותה", ציינה.

קראו עוד בכלכליסט

החברה היפנית מדורגת במקום 101 מתוך 145 במובנים של שיוויון מגדרי ו־9.5% בלבד מחברי בית הנבחרים של יפן הן נשים. אבל קויקה רגילה לנפץ מחסומים מגדריים. ב־2007 היא הייתה האישה הראשונה ביפן שכיהנה כשרת הגנה וב־2008 הייתה לאישה הראשונה שהתמודדה על ראשות המפלגה הדמוקרטית־ליברלית, מפלגתו של ראש ממשלת יפן שינזו אבה. לכהונתה כמושלת נבחרה קויקה לאחר קמפיין קצרצר אך מהאגרסיביים בתולדות העיר, שבמהלכו כונתה שלל כינויים מעליבים, בהם "בוגדת", "בעלת איפור כבד מדי" ו"לבושה כאישה, אבל למעשה גבר מחרחר מלחמה". מפלגתה אף סירבה להכיר במועמדותה, מכיוון שלא חיכתה לאישורם ורצה כעצמאית.

גישה מיושנת כלפי נשים

 

קויקה היא אכן פורצת דרך עבור הנשים במדינתה. כך, למשל, למרות חקיקה האוסרת על אפלייה על בסיס מגדר, נשות יפן מצופות עדיין להישאר בבית ולהיות אימהות מיד לאחר הנישואים. ב־2012 הראו נתוני הממשלה, כי על אף השיוויון המספרי בין אזרחי יפן בגיל העבודה, 38 מיליון גברים השתתפו בשוק התעסוקה לעומת כ־28 מיליון נשים. על רקע הנתונים הללו, בכוונת קויקה לפעול לשילובן של נשים בשוק העבודה, מהלך שיביא, לדבריה, להמרצת הכלכלה ולשינוי הגישה המיושנת לגבי ערכן של נשים.

אך לא רק המגדר מייחד אותה בנוף הפוליטי. קויקה מגיעה מרקע יוצא דופן בסביבה היפנית המסורתית. סבה הקים חברה למסחר בסיאטל בתחילת המאה ה־19 ואביה עסק במסחר בנפט.

בתחילת שנות השבעים למדה קויקה ערבית בקהיר, והיא מחזיקה גם בתואר בסוציולוגיה. במצרים היא נישאה לסטודנט יפני, אך הנישואים התפרקו. לאחר שחזרה ליפן החלה לעבוד כעיתונאית וניצלה את הערבית השגורה בפיה כדי לראיין את הרודן הלובי מועמר קדאפי ואת מנהיג אש"ף יאסר ערפאת. ערב כניסתה לפרלמנט היפני ב־1992, עבדה קויקה כמגישת חדשות וכמנחה של תוכנית ערב כלכלית. בתור פוליטיקאית, היא כיהנה כשרת ההגנה 55 ימים, ולאחר מכן כשרה לאיכות הסביבה.

כמושלת, קויקה מתכננת מהלכים רבים לשדרוגה של טוקיו, ביניהם העברת המוסדות הפיננסיים בחזרה לעיר, כפי שהיה בימי הזוהר בשנות ה־90, ושינוי שוק העבודה כך שלנשים יהיה קל יותר לבחור גם בקריירה. כיום, ניצב בפניהן קושי לגדל ילדים ולחזור לשוק העבודה, בעיקר בגלל מחסור במקומות במערכת החינוך ויוקר הטיפול בילדים.

טקס צינון מקדש קאנדה בטוקיו, אתמול. קושי לאימהות להשתלב בשוק התעסוקה, צילום: איי אף פי טקס צינון מקדש קאנדה בטוקיו, אתמול. קושי לאימהות להשתלב בשוק התעסוקה | צילום: איי אף פי טקס צינון מקדש קאנדה בטוקיו, אתמול. קושי לאימהות להשתלב בשוק התעסוקה, צילום: איי אף פי

על אף שזו אינה המשרה הציבורית הראשונה שבה מחזיקה קויקה, לפי הערכות פרשנים פוליטיים היא הצליחה להתברג למשרת מושלת טוקיו, דווקא משום שהמצביעים תפשו אותה כאאוטסיידרית, שלא קשורה לפרשיות השחיתות שזיעזעו באחרונה את הצמרת הפוליטית היפנית. קודמה בתפקיד נאלץ להתפטר לאחר שנחשף כי השתמש בכספי ציבור כדי לממן חופשות יקרות וטיסות במחלקה ראשונה. עם היכנסה לתפקיד אף הצהירה קויקה כי תקצץ את שכרה ב־50% ותטוס לטקס הסיום באולימפיאדת ריו במחלקת עסקים, ולא במחלקה ראשונה. אך לעת עתה, נראה כי ניצבות בפניה שתי משימות עיקריות. האחת, לצמצם לממדים הגיוניים את תקציב אולימפיאדת טוקיו 2020, שההוצאות עליה תפחו פי 11, ל־29 מיליארד דולר, והשנייה, להגביר את השקיפות במערכת הממשל של טוקיו.

בינתיים, ההכנות לאולימפיאדה נתקלות בקשיים. כך למשל, באפריל הוחלף הלוגו הרשמי, שבעה חודשים לאחר שהוצג, בעקבות תביעתו של אמן בלגי שטען כי הלוגו הועתק מסמל שהכין עבור תיאטרון בבלגיה. סמוך לכך, נגנזו התוכניות האדריכליות לאיצטדיון האולימפי, בשל עלויות מופרזות. במאי הודיעה הוועד האולימפי היפני (JOC) על פתיחתה של חקירה הנוגעת לתשלום חשוד של יותר משני מיליון דולר לחברה סינגפורית בבעלותו של פאפא מאסטה דיאק בנו של נשיא התאחדות האתלטיקה הבינלאומית לשעבר לאמין דיאק, הנמצא תחת חקירת הרשויות הצרפתיות בחשד לשחיתות.

על רקע הנסיקה בעלויות האולימפיאדה גוברת בקרב הציבור הדאגה כי פוליטיקאים מעניקים חוזים למקורביהם. קויקה, מצדה, הבהירה כי הבעיות בארגון המשחקים האולימפיים מקורן בעיקר בחוסר בהירות לגבי חלוקת האחריות בין הגופים השונים: מהוועדה המארגנת שמינה ראש ממשלת יפן לשעבר (2000־2001) יושירו מורי, דרך הוועד האולימפי היפני ועד הממשל המקומי של טוקיו.

יוריקו קויקה , צילום: רויטרס יוריקו קויקה | צילום: רויטרס יוריקו קויקה , צילום: רויטרס
"לא אתפשר בשום אופן"

 

קויקה הבהירה כי אין לבזבז זמן, ושבוע לאחר כניסתה לתפקיד הקימה מטה משלה המטפל בנושא. "כמושלת העיר המארחת, אני לוקחת לידיי את הנהגת האולימפיאדה ואת המשחקים הפאראולימפיים", הכריזה. "לא אתפשר בשום אופן", ציינה בראיון לעיתון ה"אינדיפדנט" הבריטי בשבוע שעבר, כשנשאלה כיצד בדיוק בכוונתה להתמודד עם המערכת הפוליטית העוינת.

בתחילת שנות ה־90, עת קויקה הגישה את תוכנית הערב הכלכלית שלה, טוקיו שימשה כמרכז הפיננסי של אסיה וכמטה של המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים. מאז, הפעילות עברה ברובה להונג קונג וסינגפור, וכלכלת יפן שרויה בדפלציה כרונית, למרות תוכניות תמריצים ממשלתיות. האוכלוסיה היפנית היא הקשישה בעולם והמדינה סובלת משיעורי פיריון נמוכים העומדים על 1.4 ילדים לאישה, זאת בעיקר על רקע הקושי לאזן בין אימהות לעבודה.

הילארי קלינטון היפנית

 

קויקה מכירה בכך שכדי להחזיר את העסקים הפיננסיים לטוקיו, על העיר להיות ידידותית יותר לדוברי אנגלית ולמשפחות עם ילדים. בכדי לעשות זאת, יש, לדבריה, להקים מערך של בתי ספר בינלאומיים ולהשית מסים נמוכים, כדי למשוך את בעלי המשכורות הגבוהות, העומדים בראשם של המוסדות הפיננסיים. כדי להפוך את העיר לאטרקטיבית יותר, בכוונתה גם לקדם פתיחת מרכז הימורים. "אזמן ועדה שתכלול את רשויות המס הפדרליות והמקומית, הרשות לשירותים פיננסיים, איגודי חברות לניירות ערך ובנקים ואת המוסדות הפיננסיים הזרים עצמם, כדי לדון על הדרך הנכונה לגרום לכך לקרות", אמרה קויקה בראיון לעיתון "ניקיי". לדבריה, ירידת קרנה של יפן כמרכז פיננסי לא נגרמה בגלל המשבר הכלכלי, אלא בעקבות המאמצים שנקטו מדינות וערים אחרות למשוך מוסדות בינלאומיים.

קויקה הצהירה באחרונה כי מודל לחיקוי עבורה היא "גברת הברזל" הבריטית, מרגרט תאצ'ר. "בחברה היפנית, עליך לנסות לבנות קונצנזוס ולשמור על ההרמוניה, אבל אני אשמח לשכנע את האנשים להשתנות, למען החברה שלנו", אמרה. "למדתי את זה מגברת תאצ'ר". בינתיים, היא נהנית כשמשווים אותה להילארי קלינטון, אף שציינה כי אורכו של הקמפיין לנשיאות ארה"ב הוא ממש "בלתי נתפס" במושגים יפניים.

תגיות