אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טורקיה פועלת להגדלת נפח המסחר עם איראן צילום: אם סי טי

טורקיה פועלת להגדלת נפח המסחר עם איראן

לפי ארגון היצואנים הטורקים, מתחילת השנה, אז הוסרו הסנקציות על איראן, ועד סוף יולי צמח היצוא לשוק האיראני ב־30%, וכיום איראן היא שוק היצוא השני בגודלו של טורקיה, אחרי ארה"ב

15.08.2016, 08:00 | דורון פסקין

"מתקפת הפיוסים" של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נמשכת. אחרי הפיוס עם ישראל ועם רוסיה הגיע תורה של איראן. היחסים בין שתי המדינות מתוחים בשנים האחרונות בשל הפוליטיקה האזורית, ובייחוד חילוקי הדעות בנושא הסורי. בעוד איראן מסייעת ככל יכולתה צבאית, כלכלית ומדינית למשטר אסד, נחשבת טורקיה בעיני דמשק וטהרן כמי שסייעה לפתוח את הגבולות עם סוריה כדי להכניס לתוכה אלפי טרוריסטים במטרה להפיל את המשטר הסורי.

קראו עוד בכלכליסט

אבל עתה, נוכח האיום מצד הג'יהאדיסטים והחשש מהקמת ישות כורדית עצמאית, אנקרה מפגינה נכונות לשתף פעולה עם טהרן ועם מוסקבה בזירה הסורית. זה עדיין לא אומר שארדואן מוכן לקבל פתרון שישאיר את אסד בשלטון, אבל ההצהרות של שר החוץ הטורקי בסוף השבוע לאחר פגישה עם עמיתו האיראני כי "ביטחונה של איראן היא ביטחונה של טורקיה" מלמדות על רוחות חדשות מצדו של ארדואן, לפחות במישור ההצהרתי.

למרות היחסים הפוליטיים המתוחים משהו, מתקיימים יחסי מסחר ענפים בין שתי המדינות. הסחר הדו־צדדי נע בשנה שעברה סביב 10 מיליארד דולר, וזאת לאחר ירידה של קרוב ל־30% בסחר בין המדינות. לשתי המדינות יש שאיפות לשלש את הנתון הזה בתוך פחות מעשר שנים. יעד זה נראה שאפתני, אבל לא דמיוני. לפני הגברת הסנקציות המערביות על איראן ב־2012, הגיע הסחר הדו־צדדי בין טורקיה ל איראן לכ־22 מיליארד דולר. הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעל איראן צפויה לשקם את היחסים הכלכליים בין שתי המדינות, בייחוד עם הסרת שורה ארוכה של מגבלות פיננסיות ומסחריות.

אינדיקציות למגמה החיובית ביחסי הסחר בין שתי המדינות כבר קיימות. לפי ארגון היצואנים הטורקים, מתחילת השנה, אז הוסרו הסנקציות על איראן, ועד סוף יולי צמח היצוא לשוק האיראני ב־30%, וכיום איראן היא שוק היצוא השני בגודלו של טורקיה, אחרי ארצות הברית.

בורסת טהרן (ארכיון), צילום: בלומברג בורסת טהרן (ארכיון) | צילום: בלומברג בורסת טהרן (ארכיון), צילום: בלומברג

בעקבות הפגישה בין שני שרי החוץ והפיוס עם רוסיה, העניקו האיראנים לטורקים סוכרייה בדמות ביטול איסור הטיסות לטורקיה. האיראנים הכריזו על האיסור בעקבות ניסיון ההפיכה נגד ארדואן באמצע החודש שעבר. האיסור הזה היווה מכה נוספת למגזר התיירות הטורקי שהולך מדחי אל דחי בשל המצב הביטחוני במדינה. עד לאיסור האיראני הגיעו בכל יום 20 עד 40 טיסות מאיראן לטורקיה, והתיירים האיראנים החלו לפתח בשנה האחרונה חיבה מיוחדת לאנטליה. ב־2015 ביקרו בטורקיה כ־1.75 מיליון תיירים איראנים, עלייה של כ־6% בהשוואה ל־2014. פרנסי תעשיית התיירות הטורקית משוועים עתה לחזרתם של התיירים האיראנים, שלפי מחקרים של גופי תיירות בטורקיה, הם מרבים להוציא כסף על קניות.

אבל ייתכן כי גולת הכותרת של ההתקרבות בין איראן לטורקיה היא ענף הגז הטבעי. בפגישה בין שני שר החוץ הצהיר השר הטורקי מוולוט קבוסוגלו כי ארצו מעוניינת להגדיל את יבוא הגז מאיראן. כיום טורקיה מייבאת 30 מיליון מ"ק גז ביום במסגרת הסכם שנחתם ב־1996 בין שתי המדינות לתקופה של 25 שנה.

אבל ההסכם הזה מהווה לעתים אבן נגף ביחסי שתי המדינות ובוודאי בהקשר להסכמי גז עתידיים. ב־2012 גררה טורקיה את איראן לבוררות בינלאומית בטענה כי מחירי הגז הנגבים ממנה גבוהים ממחירי השוק. האיראנים דחו את הטענות, ועתה מבקשים הטורקים לפתור את משבר מחירי הגז מחוץ למסגרת הבוררות.

הרצון של הטורקים לפתור את המחלוקות עם איראן ולהגדיל את יבוא הגז הוא חלק מתוכניתה של אנקרה לגוון את מקורות היבוא. כיום רוסיה היא ספקית הגז העיקרית של טורקיה, 20% מהתצרוכת במדינה.

הכותב הוא מומחה לכלכלות המזרח התיכון

תגיות