אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טסטוסטרון מוסיף המון? צילום: רויטרס

ריו 2016

טסטוסטרון מוסיף המון?

האם המצב הרפואי של האצנית הדרום אפריקאית קסטר סמניה מוביל לחוסר הוגנות על מסלול הריצה? כנראה שעוד פחות הוגן לדון בגופה ומצבה בדרך שעושים זאת בשנים האחרונות

18.08.2016, 15:22 | אוריאל דסקל

הורמון הטסטוסטרון הוא מיוצר בכמויות גבוהות אצל הגבר באשכים, בהשפעת ההורמון LH המיוצר בבלוטת יותרת המוח, ואצל האישה, בכמויות קטנות, בשחלות. לטסטוסטרון יש השפעה כבירה בספורט ולא רק בגלל, אבל המון בגללו, מפרידים בין ספורט נשים לספורט גברים.

כן, יהיו נשים מהירות יותר מגברים וגם נשים חזקות יותר מגברים אבל הגבר הכי חזק תמיד יהיה חזק יותר מהאישה הכי חזקה והגבר הכי מהיר תמיד יהיה מהיר יותר מהאישה הכי מהירה.   

מימין: לקסטר סמניה , צילום: גטי אימג מימין: לקסטר סמניה | צילום: גטי אימג'ס מימין: לקסטר סמניה , צילום: גטי אימג

בריצות, ההבדל הממוצע בין שיאי נשים ושיאי גברים הוא 12%. פאולה ראדקליף, רצת המרתון הבריטית, רשמה שיא עולם לנשים שהיה רחוק ב-10% משיא העולם הגברי. הוא היה במקום ה-4,300 בריצות המרתון הכי מהירות בסך הכל. כיום השיא של ראדקליף מ-2003 הוא במקום ה-5,000 בטבלת ריצות המרתון הכי מהירות בכל הזמנים. ה-12% הללו מאוד משמעותיים.

הטסטוסטרון אחראי לכך שלגברים יש מאסת שריר גדולה יותר, קיבולת ריאות טובה יותר, לב חזק יותר וכו'. ולכן ילדות וילדים יכולים לשחק יחדיו עד גיל 12 בערך ואז גיל הבגרות מתחיל וכמויות הטסטוסטרון משנות הכל.

האצנית לקסטר סמניה , צילום: רויטרס האצנית לקסטר סמניה | צילום: רויטרס האצנית לקסטר סמניה , צילום: רויטרס

עם זאת, ההבדל בטסטוסטרון הוא משמעותי אך לא הדבר היחיד שקובע בספורט. למשל, מחקרים מראים שבמשחקי כדורגל שחקני הקבוצה המארחת מייצרים עד 17% יותר טסטוסטרון משחקני הקבוצה השנייה. הסיבות לכך כנראה פרימיטיביות מאוד וקשורות באינסטינקט הבסיסי של שמירה על להקה/קהילה/שבט וכו'. ה־17% הללו הם חלק ממכלול שהופך את הקבוצות המארחות לפייבוריטיות. בהכללה גסה, ב־60% מהמשחקים שאינם מסתיימים בתיקו הקבוצה המארחת היא הקבוצה המנצחת. עם זאת, ה-17% הללו לא משמעותיים מספיק כדי להבטיח ניצחון בכל משחק בת.

ריו 2016, צילום: גטי אימג ריו 2016 | צילום: גטי אימג'ס ריו 2016, צילום: גטי אימג

לימונים ללימונדה

לקסטר סמניה בפעולה, צילום: אי פי איי לקסטר סמניה בפעולה | צילום: אי פי איי לקסטר סמניה בפעולה, צילום: אי פי איי
כל ההקדמה הזו מביאה אותנו לקסטר סמניה, אצנית 800 המטרים הדרום אפריקאית, שסובלת ממצב בריאות שנקרא היפראנדרוגניזם (Hyperandrogenism). ייצור יתר טבעי של טסטוסטרון. היא נולדה ככה. זה מצב בריאותי לא נעים. היא אישה שנראית גברית ובין השאר אין לה שחלות. עם זאת, מהלימונים האלה עשתה לימונדה ומצאה את ייעודה בריצה. תחום שהיא הצטיינה בו מגיל צעיר. בגיל 18 היא נחשפה לעולם באליפות העולם באתלטיקה ב-2009. מאז ההופעה הזו שלה, התחילו דיונים לגבי האם זה הוגן לאפשר לסמניה להתחרות בנשים אחרות, כאשר רמות הטסטוסטרון שלה חריגות לעומת נשים אחרות?

איגוד האתלטיקה הבינלאומי סובר שלא וקבע כי נשים עם רמות טסטוסטרון גבוהות לא יוכלו להשתתף בתחרויות נשים ללא תרופות שמפחיתות את רמת הטסטוסטרון. כלומר, אישה נדרשה לשנות את המערכת הביולוגית שלה כדי להתחרות.

בשנה האחרונה האצנית ההודית, דוטי צ'אנד, פנתה לבית הדין העליון לענייני ספורט (CAS) בבקשה לבטל את כלל זה, בטענה שהוא מפלה אותה לרעה לעומת נשים אחרות ובית הדין השעה את ההחלטה ואיפשר לקסטר להתחרות בריו.

השאלה אם זה הוגן או לא היא מורכבת. אבל רבים ששואלים את השאלה הזו שוכחים שבסופו של דבר מדובר בבת אדם עם מצב רפואי לא נעים הרצה האיטלקיה אליס קוסמה טענה "היא גבר". בעיתון דרום אפריקאי כינו אותה "טראסי", כינוי גנאי לטרנסווסטייט, שזה לגמרי לא להבין את מצבה. והדיון הבלתי סופי על גופה, על מצבה, על איברי המין שיש לה או אין לה.

חשוב לציין שהטסטוסטרון לבד לא הוביל אותה לניצחונות מרשימים. היא עבדה קשה מאוד בשביל לפתח את הטכניקה שלה והיכולות שלה. שנים של אימונים. התרופות מדכאות הטסטוסטרון פגעו קשות בתוצאות שלה - ירידה של 7%-6% אבל גם בהתנהגות שלה. היא הפסיקה להתאמן, רבה עם המאמן שלה, חגגה הרבה יותר מדי ובילתה יותר זמן עם החברה שלה מאשר אימונים. כמו כן, היא מגיעה מקהילה מאוד כפרית - העיר הגדולה כנראה שקצת שיגעה אותה.

אחרי החלטת CAS, קסטר ירדה מהתרופות וחזרה לאימונים יותר אינטנסיביים כדי להתכונן לריו. מאז היא נראית מצוין. כן, אין ספק שהטסטוסטרון העודף מסייע לה. אבל האם הוא מסייע לה יותר, נגיד, מאשר גובה מסייע לכדורסלן? האם הוא מסייע לה יותר מאשר שוקיים דקים מסייעים לאצנים הקנייתים או יותר מאשר מבנה הגוף של סימון ביילס מסייע לה?

למה היא לא והוא כן?

יותר מזה, בדרך כלל אנחנו משבחים את "הפריקים". למשל, לכל ספורטאי זכר באולימפיאדה יש בדם 577R genotype – הורמון שכמעט ולא קיים אצל אנשים אחרים.

סיפור דומה לשל קסטר קשור בוארו מאנטייראנטה, גיבור הקרוס קאנטרי הפיני משנות השישים, שזכה ב-7 מדליות כשהוא "סובל" ממצב בריאותי שגרם לו לייצר 65% יותר כדוריות דם מהדם הממוצע.

בסופו של דבר קסטר אכן שרירית יותר מהמתחרות שלה ויש לה יתרון, טבעי - בדיוק כמו שיש למתחרים אחרים יתרונות טבעיים על פני יריביהם. הבעיה הגדולה, כך התחושה, היא שהיא לא נראית נשית ובמובן מסוים היא סובלת מאותן ביקורות שמופנות גם לסרינה וויליאמס וספורטאיות שריריות אחרות. אלו ספורטאיות שמאתגרות את תפיסת הנשיות בספורט ובכלל. גברים, הרי, הם "המגנים" הטבעיים, היצורים החזקים בשבט. זהו תפקידם הקדמוני ומי שנראית כמי שמאיימת על זה, נוגעת בעצב הקדמוני הזה.

בקיצור, הגיע הזמן להתקדם.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
6, יש לך עודף טסטוסטרון ומחסור בהבנת הנקרא
בוודאי שנשים וגברים שונים. זה עלבון מטורף לטעון שאני איכשהו דומה לגבר או שווה לו. חס וחלילה. אבל זו לא הנקודה של הכתבה. מדובר פה באישה עם רמות גבוהות של טסטוסטרון וללא שחלות. סוג של אנדרוגינוס. אז מאיזו רמת טסטוסטרון אישה נחשבת אישה? מה שבטוח - לי אין טסטוסטרון בכלל. לכן אני מסוגלת לראות את כל הבולשיט של הגברים בקלות רבה.
אישה  |  17.11.17
8.
כתבה טובה ואינפורמטיבית, חבל שהרסתם את הסוף הכתב
כתבה טובה ואינפורמטיבית, חבל שהרסתם את הסוף הכתב היה חייב לדחוף את האג'נדה שלו? "בקיצור, הגיע הזמן להתקדם".. יש לכם את זה ביותר סגנון טוקבקיסטי מתלהם? מי אתה מר 'מוסריון עליון' שתקבע מה זה מתקדם? האמירה המיותרת הצדקנית שלך גרמה לי להצטער שבכלל נכנסתי, כבר עדיף לקרוא את המקור מחו"ל, שם לפחות "מנסים" להיות אובייקטיביים (כל עוד לא מדובר בפיגועים נגד ישראל כמובן)
Bug  |  19.08.16
7.
לא פשוט העניין. ההפרדה בין נשים וגברים בספורט
לא פשוט העניין. ההפרדה בין נשים וגברים בספורט זה מצב מוזר (כמעט היחיד) שבו נדרש להגדיר באופן חותך מהיא אישה. לי אין מושג מה ההגדרה הזאת. ההגדרה של רמת הטסטוסטרון היא הגדרה אפשרית לגיטימית. אני מניח שההגדרות של איברי המין החיצוניים / סגנון הלבוש / אורך השיער / תחושה פנימית הן אפילו פחות רלוונטיות. אז מה עושים?
Wrench  |  18.08.16
לכל התגובות