אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אירופה חייבת לשמור על 27 המדינות שנותרו באיחוד" צילום: בלומברג

"אירופה חייבת לשמור על 27 המדינות שנותרו באיחוד"

לקראת פגישה של מנהיגי גרמניה, צרפת ואיטליה שתתקיים מחר לחופי נאפולי, דיפלומטים מדברים על הצורך לשמור על הסטטוס קוו ולמנוע את המשך התפרקות האיחוד האירופי. ברקע: החשש מפני קיומו של משאל עם לפרישה הולנדית

21.08.2016, 23:25 | שירות כלכליסט

חודשיים עברו מאז החליטו הבריטים על פרישה מהאיחוד האירופי במשאל עם, ומנהיגי היבשת ממשיכים לחפש דרכים לעצור את הסחף. מחר יארח ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת פרנסואה הולנד באי ונטוטנה לחופי נאפולי במטרה לדון בהשלכות האפשריות בעקבות הברקזיט.

קראו עוד בכלכליסט

זהו סבב השיחות השני שמקיימים המנהיגים מאז התוצאה המפתיעה של משאל העם ב־23 ביוני. ברקע: החשש כי גם הולנד, ממייסדות הגוש, תקיים משאל עם על המשך חברותה באיחוד. "הפגישה היום נועדה להפגין את האחדות של שלוש המדינות הגדולות של אירופה, אך בלי ליצור תחושה של מועדון סגור", אמר לרויטרס דיפלומט צרפתי, שהוסיף כי מטרה נוספת של הפגישה היא להכין את המסגרת לקראת פסגת מנהיגי האיחוד האירופי, שתתקיים בחודש הבא בברטיסלאבה.

אולם על אף החזית המאוחדת שמנסים המנהיגים להפגין, הם חלוקים בדעתם לגבי הדרכים לעורר צמיחה כלכלית. כלכלות איטליה וצרפת חוו קיפאון בצמיחה ברבעון האחרון, כך שבעוד צרפת תומכת בגישתה של איטליה נגד צעדי צנע, גרמניה תתנגד לכל ניסיון לשנות את חוקי הגירעון והחובות באירופה. מרקל מבחינתה מתכוונת להתמקד בשמירה על 27 המדינות החברות באיחוד, לאחר עזיבתה של בריטניה. הפגישה באיטליה היא הראשונה מבין שורה של פגישות עם ראשי מדינות המתוכננות לה השבוע, שיכללו ביקורים בארבעה יעדים ואירוח של שמונה מנהיגים. "המטרה חייבת להיות לשמור על הסטטוס קוו ולמנוע התפרקות נוספת מבין 27 המדינות החברות", ציין דיפלומט נוסף.

רנצי, מרקל והולנד, צילום: איי פי רנצי, מרקל והולנד | צילום: איי פי רנצי, מרקל והולנד, צילום: איי פי

מיד לאחר משאל העם בבריטניה ב־23 ביוני, החלו להישמע קריאות גם בהולנד, בהובלת מנהיג הימין הקיצוני חרט וילדרס, לקיום משאל עם על המשך הישארות המדינה באיחוד. סקר שנערך שלושה ימים לאחר משאל העם עבור תוכנית החדשות ההולנדית EenVandaag מצא כי 54% מבין 27 אלף המשתתפים בסקר מעוניינים בקיום משאל עם. עם זאת, ראש הממשלה מארק רוטה אמר כי אף שהוא מבין את התחושות שגרמו לבריטים להצביע בעד עזיבה, משאל עם "לא ישרת את האינטרסים של הולנד".

בתוך כך דווחו בסוף השבוע השפעות הברקזיט על השקעות בנדל"ן מסחרי בלונדון. לפי נתוני סוכנות הברוקראז' ג'ונס לאנג לה־סאל, ניו יורק הדיחה את לונדון מצמרת ההשקעות הזרות בתחום זה, זאת בשל חששות מפני השפעות הברקזיט על מעמדה של בריטניה כבירה פיננסית עולמית. זרימת הון לנדל"ן לונדוני צנחה ב־44% בששת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה ב־2015.

חוסר הוודאות שנוצר בשל הברקזיט הפך משקיעים לזהירים יותר לגבי בריטניה, כך לפי קן מקארתי, חוקר בכיר בקושמן אנד ווייקפילד. שיעורי ריבית שליליים בגוש היורו מסיטים גם כן השקעות לארה"ב, ציין. "אנשים יחפשו להשקיע מחדש את כספם במקום אחר, והזוכה הגדולה מכך תהיה ארה"ב", אמר. לדבריו, צפויים מוקדי ההשקעות להיות ערים מרכזיות, כמו ניו יורק, בוסטון, וושינגטון, לוס אנג'לס וסן פרנסיסקו.

תגיות