אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נאס"א מציגה: כל מה שרציתם לדעת על החלל ולא מצאתם בוויקיפדיה באדיבות: ויקיפדיה

נאס"א מציגה: כל מה שרציתם לדעת על החלל ולא מצאתם בוויקיפדיה

מיזם חדש של סוכנות החלל יעמיד את כל המחקרים המדעיים שערכה או מימנה לרשות הציבור ללא תשלום באמצעות ארכיון מקוון. המאגר יכלול מחקרים בנושאים כגון חקר החלל, מחשוב, תקשורת ובריאות

22.08.2016, 14:24 | נמרוד צוק
נאס"א מעמידה את כל המחקרים המדעיים שנוצרו במסגרת הסוכנות או כאלו שמומנו על ידה לעיון חופשי של הציבור דרך האינטרנט, במסגרת מיזם חדש בשם PubSpace שנחשף בסוף השבוע.

קראו עוד בכלכליסט

בלב המיזם עומד ארכיון מקוון שמתבסס על התשתית של PubMed, מערכת שפותחה עבור הספריה הלאומית האמריקאית לרפואה. הוא מאפשר לבצע חיפוש לפי מילות מפתח ולקבל את מסמכי המחקר המלאים של אלפי מחקרים שהסוכנות ביצעה או מימנה, בנושאים שנעים מחקר החלל, מחשוב ואלקטרוניקה, מחקר של חומרים, שימוש בדלקים, אלקטרוניקה, תקשורת רדיו ובריאות.

הגשושית ג הגשושית ג'ונו בדרך ליופיטר. הציבור מוזמן | צילום: nasa.gov הגשושית ג

בנוסף למחקרים שכבר תויקו במאגר, הודיעה הסוכנות כי כל מחקר שימומן על ידה ועבר ביקורת עמיתים יחייב את החוקרים השותפים לו להעלות עותק ממסמכי התוצאות לארכיון מעתה והלאה, עד שנה ממועד סיום המחקר. המהלך מגיע בתגובה להחלטה של המשרד למדיניות מדע וטכנולוגיה בבית הלבן שהתקבלה ב-2013, לפיה יפעלו סוכנויות המחקר המדעי הממשלתיות בארה"ב לפיתוח מדיניות וכלים שינגישו חלקים גדולים יותר מהמחקר במימון פדרלי לציבור.

חלק מהמחקרים של נאס"א אמנם היו זמינים לציבור גם קודם לכן, אבל בחלק מהמקרים מסמכי המחקר הוצבו מאחורי חומת תשלום, פוזרו באתרים ומגזינים מדעיים שונים ולא היו נגישים בצורה מסודרת וחופשית ממקום אחד.

"אנו מקווים שהגישה החופשית הזו תעודד חדשנות ותאפשר לקהילה הגלובלית להצטרף אלינו בחקירותינו את כדור הארץ, האטמוספירה שלו והחלל. כמדענים ומהנדסים אנחנו פועלים על בסיס היסודות שהונחו בעבר על ידי אחרים", כתבה המדענית הראשית של נאס"א, ד"ר אלן סטופן.

תגיות