אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח האוצר: הורדת מס חברות לא תסייע לעסקים קטנים צילום: אלכס קולומויסקי

דו"ח האוצר: הורדת מס חברות לא תסייע לעסקים קטנים

דו"ח של משרד האוצר חושף כי 85% מהטבות המס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון ב־2012 הלכו לארבע החברות הגדולות במשק: כיל, טבע, צ'ק פוינט ואינטל. הדו"ח מעלה שאלות גם לגבי האפקטיביות של תוכנית שר האוצר להוריד את מס החברות

22.08.2016, 21:13 | מיקי פלד

ארבע החברות הגדולות במשק: אינטל, טבע, כיל וצ'קפוינט גרפו הטבות מס בשווי 6.2 מילארד שקל ב־2012. כך עולה מנתונים שפירסם היום (ב') מינהל הכנסות המדינה במשרד האוצר. במשרד לא מפרטים את שמות החברות אבל מסבירים כי "האלפיון העליון של החברות במשק גרף 85% מההטבה לפי חוק עידוד השקעות הון". במילים אחרות, חוק עידוד השקעות הון מתברר שוב כמכשיר המסבסד חלק גדול מההשקעה של חברות הענק בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

במינהל הכנסות המדינה לא ציינו את אחד הנתונים המעניינים והחשובים ביותר לשיח הציבורי על מס החברות - גודל ההטבות שקיבלו בשנה שעברה חברות הענק במשק כתוצאה מחוק עידוד השקעות הון.

אגב, משהו מהעיוות הזה תוקן בזמנו של יובל שטייניץ כשר אוצר, אז קבע שטייניץ ששיעור מס החברות לא יפחת מ־5%, בעוד שחלק מחברות הענק שילמו בפועל מס שלעיתים הגיע גם ל־0% עקב כל ההטבות שהיו זכאיות להן.

יובל שטייניץ. קבע כשר אוצר שמס החברות לא יהיה נמוך מ־5%, צילום: חיים הורנשטיין יובל שטייניץ. קבע כשר אוצר שמס החברות לא יהיה נמוך מ־5% | צילום: חיים הורנשטיין יובל שטייניץ. קבע כשר אוצר שמס החברות לא יהיה נמוך מ־5%, צילום: חיים הורנשטיין

נתוני האוצר עשויים גם להעלות גבה לגבי תוכניתו של שר האוצר משה כחלון להפחית את מס החברות. נכון לשנת 2014 ישראל ממוקמת בתחתית מדינות ה־OECD בשיעור מס החברות מהתוצר במשק. בשנת 2014 שיעור מס החברות ביחס לתוצר עמד על 2.8%, כלומר שמתוך 34 מדינות ה־OECD יש 24 מדינות בהן שיעור מס החברות מהתוצר גבוה יותר מבישראל.

המספרים הטכניים הללו מעלים סימן שאלה על האפקטיביות של הכוונה להוריד את מס החברות בשנתיים הקרובות מ־25% כיום ל־23.5%, יחד עם הורדת מס החברות על ענקיות הייטק ל־6%. המשמעות היא ששיעור מס החברות ביחס לרמת החיים - הקובעת בין השאר גם את הכנסות החברות - הוא נמוך לעומת מדינות מערביות אחרות. כבר היום יזם בישראל יכול לצפות שהמדינה תיקח ממנו מס חברות קטן יותר מבמדינות אחרות בהינתן פוטנציאל ההכנסות שלו בישראל.

הנתונים של מינהל הכנסות המדינה מספרים סיפור מעניין נוסף. על פניו אפשר היה לצפות שהירידה המתוכננת במס החברות תעזור בין השאר לעסקים קטנים ובינוניים, אלו שנאנקים תחת עול התחרות הקשה מול החברות הגדולות, שמעסיקים עובדים ועליהם עומדת הצמיחה במשק מודרני.

אולם על פי הנתונים של מינהל הכנסות המדינה ל־2012, וניתן להניח שהמצב לא השתנה גם היום, ששת העשירונים התחתונים של החברות בישראל - כלומר החברות הקטנות והקטנות־בינוניות - לא משלמות מס חברות כי הן פשוט לא צוברות מספיק רווחים. במילים אחרות, מה שהן מכניסות הולך לתשלום לספקים, לעובדים ומשכורת לבעל השליטה. לכן, הורדת מס החברות ככל הנראה לא תעזור באופן מהותי לעסקים הקטנים והבינוניים.

לכן לא מן הנמנע שהמרוויחים העיקריים מהורדת מס החברות יהיו שוב החברות הגדולות.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
הורדת מס חברות כן תסייע לעסקים קטנים
הקביעה שעסקים קטנים לא מרוויחים ולכן לא צריך להוריד להם מס חברות היא שגוייה. יש עסקים קטנים שמרוויחים ומס החברות עוצר את הצמיחה שלהם. לפי הלוגיקה העקומה, אפשר גם לטעון בכיוון ההפוך - אם עסקים קטנים לא מרוויחים, אפשר לבטל את מס החברות לעסקים קטנים.
א  |  16.08.17
לכל התגובות