אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באמת 25 שנה? צילום: בלומברג

מאקרו טכנולוגי

באמת 25 שנה?

חגיגות חצי היובל ל־WWW מלוות בוויכוח סביב התאריך המדויק, ומלמדות עד כמה צריך להיות ספקניים לגבי כל מידע שמתפרסם בו

26.08.2016, 11:17 | עומר כביר

1. בלבול. כלי תקשורת רבים בעולם ציינו ביום שלישי 23 באוגוסט חצי יובל להולדת World Wide Web, מארג האתרים, הסרטונים, התמונות והמסמכים שאנשים רבים מזהים אותו עם האינטרנט. מדובר בזיהוי שגוי. האינטרנט הוא רשת מחשבים גלובלית, ש־WWW היא רק יישום אחד שרץ על גביה, אולי הפופולרי ביותר אבל בפירוש לא היחיד. עם זאת, מרבית פעולותינו באינטרנט מבוצעות בגלישה לאתרי WWW, כך שהבלבול מובן.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

 

2. תזמון. הרשת הפכה למקור מידע מצוין ב־25 השנה האחרונות, ובכל זאת תאריך היווסדה שנוי במחלוקת. יש המציינים את 23 באוגוסט כיום שבו נוצר WWW, אז טים ברנרס־לי נתן לציבור גישה להמצאה שלו. אחרים רואים ב־6 באוגוסט את התאריך הקובע, אז חשף ברנרס־לי את הפרויקט שפיתח בקבוצות דיון ברשת. תאריכים אחרים מקדימים עד 1989 או מאחרים עד להשקת דפדפן מוסאיק ב־1993.

3. מקור. דווקא 23 באוגוסט הוא התאריך בעל התיעוד החסר ביותר. הוא לא מוזכר למשל בטיימליין לידת ה־WWW של CERN, גוף המחקר שבמסגרתו פיתח ברנרס־לי את הפרויקט. המקור לתאריך זה, לפי בדיקה של פורצ'ן, הוא כנראה ערך בוויקיפדיה שמכתיר את התאריך כיום שבו משתמשים חדשים יכלו לראשונה לגשת לרשת. אך מידע זה מיוחס לסופר אלמוני שמקורותיו ואמינותו לא ברורים.

טים ברנרס־לי ממציא ה־WWW , צילום: אי פי איי טים ברנרס־לי ממציא ה־WWW | צילום: אי פי איי טים ברנרס־לי ממציא ה־WWW , צילום: אי פי איי

 

4. שגיאה. אז איך דווקא התאריך הזה תפס? מדובר בלולאת היזון חוזר: מידע שגוי או לא מאומת משורבב לערך בוויקיפדיה, כלי תקשורת שרואים את המידע באנציקלופדיה משתמשים בו בדיווחים כאילו היה אמת, הדיווחים הללו מקנים אמינות למידע וחוזר חלילה.

5. ספקנות. אז מה עושים? פשוט זוכרים ששום מידע אינו אמין לחלוטין. גם במחקרים הרציניים ביותר נופלות טעויות וגם בוויקיפדיה, למרות רצון טוב ומאמצים עילאיים מצד העורכים. הדבר תקף פי כמה כשמדובר במידע שמופץ ברשתות חברתיות. אנשים טועים, בין אם במזיד ובין אם בשוגג, ואת מה שכתוב צריך לקרוא בספקנות בריאה. אמירה שחוקה טוענת שהדברים היחידים שנכון להאמין להם בעיתון הם המחיר והתאריך. המקרה

הנוכחי מלמד שגם התאריך לא בהכרח נכון. 

תגיות